Lezzetli Yemek Tarifleri

EVDE KEFİR YAPIMI


Malzemeler:
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ, pastörize yada UHT süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
YAPILIŞI:
Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır.
Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır.
20-25 derecede kalacağı karanlık bir yerde bırakılır.
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir.
Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir.
Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür.
Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
NOT:Pastörize süt kullanılacaksa ısıtılmadan(oda ısındaki süt) doğrudan mayanın üzerine ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder