Lezzetli Yemek Tarifleri

LİMONLU TERBİYE

 


 Marinad İçin Malzemeler

2 diş sarımsak

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı limon suyu

1 yemek kaşığı ufalanmış mercanköşk

1 yemek kaşığı iyice ufalanmış kekik

Tuz

HAZIRLANIŞI

Terbiye için sarımsak, yağ, limon suyu,tuz,mercanköşk ve kekiği derin bir kapta karıştırın. Et parçalarını bulayıp kalan sosu üzerine dökün. Ağzını kapatarak gece boyunca dolapta bekletin.

 

NAR EKŞİSİ İLE ET TERBİYESİ

 


 

 Terbiye İçin Malzemeler

4 çorba kaşığı sıvı yağ

8 çorba kaşığı sulandırılmış salça

4 diş sarımsak

1 çorba kaşığı kırmızı pul biber

2 çorba kaşığı soğan suyu

4 çorba kaşığı nar ekşisi

Karabiber Tuz

HAZIRLANIŞI

Derin bir kapta salçayı sulandırın, içine dövülmüş sarımsak, sıvı yağ, soğan suyu, nar ekşisi ve baharatları ilave edin. Bu sosta eti 2 saat dinlendirin.

ET İÇİN YOĞURT TERBİYESİ

 


 

 Marinad İçin Malzemeler

1 çorba kaşığı soğan suyu

4 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çorba kaşığı yoğurt

1 tatli kaşığı kekik

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Biftekleri 1 parmak eninde dilimlere ayırın.Sogan suyu, sıvı yağ, yoğurt, kekik, tuz ve karabiberi oval bir kapta karıştırarak etleri bu sosta 4 saat bekletin.

ETLERE UYGULANAN TERBİYELER

 

ETLERE UYGULANAN TERBİYELER

 Marinad Etmenin Amaçları

Marinad, etlere hoş koku ve lezzet vermek için yapılan bir işlemdir. Marinad içindeki malzemeler etlere geçerek istenen lezzet elde edilir. Bu işlem aynı zamanda etlerin yumuşatılması içindir. Marinad içindeki et marinad sıvısındaki asitte dinlenerek yumuşar.

ÇEŞİTLİ MARİNAD YÖNTEMLERİ

Çiğ Marinadlar

Çoğunlukla av hayvanı etleri ve kırmızı etler için yapılır. Örnek verecek olursak; bazı yahniler, burginyon, reze usulü pişirilecek bazı etler vb. için uygulanır.

Çiğ Marinadlar için kullanılan malzemeler

Soğan, havuç, kereviz dalı, maydanoz sapı, sarımsak, defne yaprağı, kekik, aromatik bitkiler, tane karabiber, karanfil, kırmızı veya beyaz şarap, konyak, sirke, bira, zeytinyağı veya diğer sıvı yağlar.

Çiğ Marinadları Hazırlama Tekniği

Et kesilip hazırlanır. Marinad kabının içine, malzemelerin bir kısmı koyulur. Marinad olacak etler kaba yerleştirilir. Kalan malzemeler üzerine eklenir. Şarap, sirke, konyak, sıvı yağ eklenir. Marinad edilecek etlerin tamamının sıvının içinde kalmasına dikkat edilmelidir. Üzeri kapalı olarak buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Ara ara marine edilen etler çevrilmelidir.

Kısa Süreli Marinadlar

Genellikle küçük parça etler için kullanılır. Türk mutfağında genellikle uygulanan yöntem budur. Bu tür marinadlarda yiyeceklerin kalma süresi terbiye edilecek etin yapısına ve özelliğine göre değişir.

Kısa süreli marinadların hazırlama tekniği Marina edilecek parçalar hazırlanır. Aromatik malzemeler eklenerek karıştırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir.

Çeşitli Etlere Uygulanacak Marinadlar ve Süreleri

Izgara etler sıvıyağ, kekik, defne yaprağı, soğan suyu, karabiber, isteğe bağlı ve özel baharatlar içinde 2 saat ile 2 gün arasında bekletilir. Tavuk etleri ve kanatlılar; sıvıyağ, kekik, defne yaprağı, soğan suyu, karabiber, isteğe bağlı ve özel baharatlar içinde 2 saat ile 2 gün arasında bekletilirler. Balıklar, çiğ olarak zeytinyağı, tuz, dereotu, limon suyu, karabiber, kekik, defne yaprağı, kereviz dalı, vb aromatik malzemeler içerisinde 2 saat ile 24 saat arasında bekletilir. Av etleri ise ızgara etlerde kullanılan çiğ marinadlar içerisinde 2 saat ile 2 günarasında bekletilir.

 

KEREVİZ SALATASI

 


MALZEMELER

1 orta boy kereviz

1 orta boy yeşil elma

1 kaşık mayonez

yoğurt

2 diş sarımsak

dövülmüş ceviz


HAZIRLANIŞI

Kerevizi soyup rendeleyin. 

Elmayı soyup rendeleyin.

Sarmısaklı yoğurt, ceviz ve bir kaşık mayonezle karıştırın.(maydanoz yada kereviz yaprağı da eklenebilir.)

AKDENİZ SALATASI

Malzemeler


2 Adet orta boy salatalık
2 Adet yeşil biber
1 Adet orta boy kırmızı soğan
200 gr sert beyaz peynir
1 Kilo domates
100 gr siyah zeytin
100 gr yeşil zeytin
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
3-4 Çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon
Tuz
Hazırlanışı
Salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Biberleri ikiye bölüp sap ve çekirdekli kısımlarını temizledikten sonra küçük küçük doğrayın.Soğanı soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Beyaz peynir ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Domates, salatalık, biber, soğan halkalarını derin bir kaseye alın. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip, tuz serpin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Peynir ve zeytinleri ekleyip, karıştırın. Üzerine yarım limon sıkıp, servis yapın

Kastamonu Püryan (Piran) Kuyu Kebabı

 

Kastamonu Püryan Kuyu Kebabı

Evde veya herhangi bir lokantada yapılmaz. Ancak Kastamonu'ya seyahat esnasında yemek mümkün. Fuar ve festivallerde de yapılıyor ama yıllar önce Feshane'de "Kastamonu Günleri"nde yemiş, yediğime pişman olmuştum. Tatmadan almamak da şart.

Püryan veya mahalli şive ile "piran" denen kuyu kebabı birçok bölgede yapılsa da en lezzetli bir şekilde Kastamonu yöresinde yapılıyor. Kebabın yapımı için yaklaşık 1,5 metre derinliğinde kuyu gerekiyor. Kuyunun içinde yakılan ateş ise ısısını başka bir yere harcayamaz ve sadece üstündeki ocakta pişen kuzuya ayırır. Böylece kuzu ile yemeğin içine atılan diğer sebzelerle birlikte yaklaşık iki saat boyunca pişiyor ve hem etin lezzeti sebzelere sebzelerin lezzeti ise ete geçiyor. Böylece ortaya harika bir yemek çıkıyor.

Püryan kebabında kuyunun etrafı çamurla kaplanıyor ve yemeğin lezzetini tam alması bekleniyor. Özellikle düğün ve toplu halde yenen yemeklerde misafirlere ikram edilen özel bir yemek olarak anılan püryan kuyu kebabı Kastamonu’yu gezenler için iyi bir alternatif.

Kebabın yanına ayran yahut yöreye özgü pilav ve salata da alabilir, üzerine yöresel tatlılardan birini deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kastamonu Püryan Kuyu Kebabı Tepside


Kastamonu Simit Tiridi

 


Simitler aslında hemen her yörede susamla yapılıyor. Yani simit denilince kim olursa olsun aklına susamlı simitler geliyor. Ancak Kastamonu simidinde susam bulunmuyor. Ayrıca bu simit böreklik yufka ile hazırlanıyor ve böylece tüketilmesi oldukça keyifli. Simitte susam olmaması sebebiyle bazı simitçiler simitlerini kel simit adıyla da satıyor.

Kastamonu simidini tanıdıktan sonra bu simitle yapılan simit tiridi de oldukça harika bir lezzet. 

Simitlerin parçalar halinde tabakta kemik suyu ve sarımsaklı yoğurt ile servis edildiği simit tiridi bazı yerlerde kıyma ve tereyağı da eklenerek servis ediliyor. Böylece bir tabakta birçok lezzet bir araya toplanmış oluyor.

Afiyet olsun.



Patatesli Bazlama

 


Malzeme:

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 1 kilo un.

Patates harcı için de;


  • 5-6 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tutam karabiber
  • Patatesli Bazlamanın Yapılışı:

    1. Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurun.
    2. Üzeri kapalı 45 dakika mayalanmaya bırakın.
    3. Patatesleri soyup haşlayın, ve ezin.
    4. Sıvıyağında soğanla kavuralım.
    5. Baharatları ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edelim.
    6. Üzerine ezilmiş patatesi ekleyip karıştıralım. İsteğe bağlı ince kıyılmış maydanoz ekleyin.
    7. Soğuduktan sonra beze sayısı kadar paracalar yuvarlayın.
    8. Hamuru 8-10 bezeye ayırın. Bezeleri biraz genişletip patates toplarını koyup kapatın.
    9. Merdane veya oklava ile hamura bastırıp dikkatlice büyütün.
    10. Yapışmaz bir tavayı ısıtın.
    11. Arada çevirerek kızarana kadar pişirin.
    12. Tavadan alıp hemen üzerine tereyağ sürüp servis edebilirsiniz.
    13. Afiyet olsun.