Lezzetli Yemek Tarifleri

ZEYTİNYAĞINDA KURU DOMATES



Malzemeler:
1 su bardağı kuru domates
10 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane yada tazesi
1 çay kaşığı pul biber(isteğe bağlı)
Zeytinyağı
3-4 tane karabiber
YAPILIŞI:
Kuru domatesler bir süre kaynar suda bekletilir.Süzülerek kağıt havlu serili bir tepsiye çıkartılıp kurutulur.
Kavanozun içine biraz domates, sarımsak ve baharatlar eklenir. Diğer kalan domatesler de aynı şekilde üzerine ilave edilir.
Son olarak üzerini kapatacak  kadar sızma zeytinyağı eklenir.Kapağı sıkıca kapatılarak buz dolabına kaldırılır.Yaklaşık 10 gün sonra yenecek kıvama gelir.

EV YAPIMI SAÇ KINASI



Malzemeler:
3 mor soğan kabuğu
4 ceviz yaprağı
2 ceviz kabuğu
1 yemek kaşığı siyah çay
1 tatlı kaşığı yeşil çay
100 gr kına
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı ceviz yağı
1 çay kaşığı tuz
Su
YAPILIŞI:
Bir tencereye soğan kabukları ceviz yaprakları ve kabukları,siyah ve yeşil çay konarak 10 dak kaynatılır.Ocak kapatılarak 10 dak demlenmesi için bekletilir.Sonra süzülür.
Bir kaba kına,yumurta sarısı,ceviz yağı,tuz,sirke,zeytinyağı konarak süzülen karışım ile yavaş yavaş kına karılır.Boza kıvamına gelince bırakılır.5 dakika dinlenip kıvam alınca saç boyar gibi saça sürülür.
5 saat bekletilir.Bol suda saç güzelce yıkanarak temizlenir.
NOT:Bu karışıma badem yağı ve vitamin karışımı ampul yağlar konulabilir.

TARHANA YAPIMI



Malzemeler:
6 kg domates
4 kg kaypa biber
2-3 yeşil biber
4 kg sogan
1,5 kg yoğurt
500 gr.haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
Tuz,karabiber,nane,kekik,poy,zerdecal
500 gr.irmik
7 kg Un
YAPILIŞI:
Kabukları soyulan domatesler rondodan geçirilir.
Kapya biberlerden 2 si çiğ olarak doğranmak için ayrılarak kalanı rondodan geçirilir.
Soğanların yarısı doğranarak bir tencereye alınır.Üzerine domates ve biberler eklenerek pişirilir.
Yaklaşık bir saat pişince ocak kapatılır.Soğumaya bırakılır.
Kalan soganlar doğranır.Maydanozlar kıyılır.Kapya biber ve yeşil biberler doğranır.
Büyük bir kaba soğuyan karışım konur.Üzerine soğan,biberler,yoğurt,rondadan çekilen haşlanmış nohut, maydanoz, irmik ve baharatlar eklenir.Hepsi karıştırılır ve yavaş yavaş un ilave edilir.İyice yoğurulan hamur bir kenara alınarak mayalanması için bekletilir.Hamur kabarıp mayalanması bitince çökme olur.O zaman bez üzerine serilerek kurutulur.Elle ovalanır.Kuruması için gölgeye bez üzerine serilir.
NOT:Poy Trakya'da kullanılan bir baharattır.

KAHVALTILIK SOS



Malzemeler:
10 kg domates
5 kg kaypa biber
3 kg patlıcan
7-8 diş sarımsak
4-5 acı kıl biber
Tuz
2-3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI:
Biberler bol suda bir kaç kez yıkanır ve tohumları temizlenir.Robotta kıyılması için iri doğranır.
Domatesler de bol suda birkaç kez yıkanarak kabukları soyulur.Robotta çekilmesi için iri doğranır.
Patlıcanlar yıkanarak kurulanır.Ortadan ikiye kesilerek yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir.Kesik olan üst taraflarına sıvı yağ sürülerek 170 derece ısınmış fırına konur.Üzeri kızarana ve içi yumuşayana kadar pişirilir.(Köz kokusu olsun diye ben 3 patlıcanı ocak üzerinde közledim)
Sarımsakların kabukları soyulur.
Kıl biberler yıkanarak tüm malzemeler hazır hale getirilir.
Biberler robotta kıyılarak kaynama tenceresine alınır.
Domatesler kıyılarak tencereye eklenir.Tencere ocağa konur.Ara sıra karıştırılır.
Bu arada fırından çıkan patlıcanların üzeri örtülerek yumuşaması sağlanır.Ocak üstünde közlenenler de örtülür.Bu şekilde kabukları kolay çıkartılır.Sonra fırında pişenler kaşık ile sıyrılarak kabuklarından ayrılır.Ocak üstünde közlenenler de bıçak ile sıyrılarak kesme tahatasında kıyılır.İstenirse robota konarak biraz daha ince kıyılabilir.(Benim mutfak robotum büyük olduğu için bu işler kolay oluyor)
Patlıcanlar tencereye eklenir.Kaynatmaya devam edilir.Daha sık karıştırılır.Çünkü dibi tutabilir.
Yaklaşık 2 saate yakın kaynatılır.Bu arada içine ince kıyılmış sarımsak,tuz ve şeker eklenir.
1 saate yakın daha kaynatılarak ocak kapatılır.
Temiz kavanozlara sıcak sıcak doldurulur.Yeni kapaklarla sıkıca kapatılır.
Kavanozlar tezgah üzerine ters çevrilerek konur.Üzeri örtülür.Bir gece soğuması beklenir.
Ertesi gün kavanozlar çevrilerek tutup tutmadığı kontrol edilir.Kışın kullanılmak üzere serin ve az güneş alan bir yere kaldırılır.Buzdolabında saklanmasına gerek yoktur.
Kahvaltılarda,kızartmalarda ve köftelerin yanında kullanılır.
NOT:Benim yaptıklarımdan 12 tane yarım litrelik kavanoz oldu.


KIŞLIK DOMATESLİ BİBER SOSU



Malzemeler:
5 kg domates
2 kg kaypa biber
7-8 diş sarımsak
2-3 acı kıl biber
Tuz
2-3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI:
Biberler bol suda bir kaç kez yıkanır ve tohumları temizlenir.Robotta kıyılması için doğranır.
Domatesler de bol suda birkaç kez yıkanarak kabukları soyulur.Robotta çekilmesi için doğranır.
Sarımsakların kabukları soyulur.
Kıl biberler yıkanarak tüm malzemeler hazır hale getirilir.
Biberler robotta kıyılarak kaynama tenceresine alınır.
Domatesler kıyılarak tencereye eklenir.Tencere ocağa konur.
Yaklaşık bir saate yakın kaynatılır.Bu arada içine ince kıyılmış sarımsak,tuz ve şeker eklenir.
15 dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
Temiz kavanozlara sıcak sıcak doldurulur.Yeni kapaklarla sıkıca kapatılır.
Kavanozlar tezgah üzerine ters çevrilerek konur.Üzeri örtülür.Bir gece soğuması beklenir.
Ertesi gün kavanozlar çevrilerek tutup tutmadığı kontrol edilir.Kışın kullanılmak üzere serin ve az güneş alan bir yere kaldırılır.Buzdolabında saklanmasına gerek yoktur.
Kışın yemeklerde ve makarnalarda kullanılır.

KANAPE-1



Malzemeler:
Tost ekmeği
Labne(isteyen margarin veya krem peynir kullanabilir)
Salatalık
Domates
Havuç
Salam
Zeytin
YAPILIŞI:
Tost ekmeğinin üzerine labne peyniri sürülür ve dörde kesilir.
İkinci kesilen tost ekmeğinin her bir dilimi labne sürülmüş ekmeklerin üzerine konur.
Ekmeklerin üzerine kaşar peyniri havuç dilimi,salatalık dilimi ve domates konarak kürdan ile sabitleştirilir.
Bazılarına  kaşar salatalık,salam ve domates koyarak sabitleştirilir.
Bazıları da tek kat ekmek üzerine aynı malzemeler kullanılarak zeytin üzerine kürdan yapılabilir.
Çeşit yapmak zevkinize kalmış olduğundan farklı süslemeler yapabilirsiniz.


KORUK TERLEMESİ



Antalya Serik’te bir arkadaşımızda yıllar önce ilk kez yemiş ve çok beğenmiştim.
Malzemeler:
 2 salkım koruk üzüm
1 çay kaşığı ucu acı pul biber(isteğe göre miktar değişir)
1 cay kaşığı ucu nane
1 cay  kaşığı ucu sumak
1 çay kaşığı ucu kekik
4-5 tane renkli kara biber
1-1,5 cay kaşığı kaya tuzu veya himelaya tuzu

YAPILIŞI:
Tam olgunlaşmamış koruk denen üzüm salkımı koparılır.Taneleri koparılarak ayıklanır.
Bol su ile yıkanır.Cam bir kavanoza konur.
Üzerine pul biber,sumak,nane,kekik,karabiber ve tuz atılır.
Kavanozun kapağı kapatılarak 2-3 saat belli aralıklarla sallanır.
Koruklar yumuşayıp suyunu salınca baharatlarla aromatik bir tat oluşturur.
İsteyen bu şekilde suyu ve korukları birlikte yiyebilir.İsteyen suyunu sos olarak veya içmek için kullanabilir.

KORUKLU BAMYA


Malzemeler:
300 gr bamya
2 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım limon
1 küçük dal koruk(olgunlaşmamış üzüm)
4-5 yemek kaşığı  zeytin yağı
Tuz
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Yıkanan bamyaların sapları yuvarlak kesilerek temizlenir.Limonlu suda bekletilir.
Küçük doğranan soğan ve sarımsaklar yağda pembeleştirilir.Üzerine domates ve salça eklenir.
Bamyalar yıkanıp süzülerek  karışıma eklenir.Bamyaların üzerine çıkacak kadar su eklenir.
Tencereye bir salkım olgunlaşmamış üzüm (koruk)konur.
Tuz atılır.Bamyalar yumuşayana kadar kısık ateşte hiç karıştırmadan pişirilir.
Dağılmaması için tencerede soğuması beklenir.
Ilık veya soğuk servis edilir.

ZAHTER SALAMURASI


Malzemeler:
Yarım kg taze zahter
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 dilim limon
1 yemek kaşığı pul biber
YAPILIŞI:
Zahter yabani dağ kekiğidir.Dağlardan üst uç kısımları koparılarak toplanır.Zahterler bol suda birkaç defa yıkanır.Suyu süzülerek iyice kurulanması gerekir.Aksi halde ıslak kaldığında kavanozda rengi kararır.Altın sarısı rengi olmaz.
İyice kurulanan zahterler derin bir kabın içinde kaya tuzu,limon tuzu,pul biber ve biraz zeytin yağı ile iyice harmanlanır.
Temiz cam kavanozlara bastırarak doldurulur.Hava almaması gerekir.Kalan boşluk zeytinyağı ile doldurulur.Kavanoz dolunca üzerine limon dilimi konarak kapak sıkıca kapatılır.
Serin ve güneş almayan bir yerde 20 gün bekletilir.Rengi altın sarısına dönünce olmuş demektir.
Salata olarak veya kebapların yanında meze olarak kullanılır.
Açıldıktan sonra buzdolabında bekletilmelidir.