Lezzetli Yemek Tarifleri

KARBONAT VE KABARTMA TOZU

 



Genellikle  karbonat ve kabartma tozunu aynı şey diye düşünürüz. Görünüşleri aynı olduğu için  özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir.

Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da bilinir. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.

Kabartma tozu ise; sodyum bikarbonatın yanı sıra, nişasta gibi bir kurutma ajanı ve asit ajanlarını içerir. İçinde hızlı ve yavaş reaksiyona giren iki farklı çeşit asit bulunur. Yavaş reaksiyona giren asit hamurun ısıya maruz kalması ile reaksiyona girerken, hızlı reaksiyona giren asit'in reaksiyonu oda sıcaklığında gerçekleşir. Bu yüzden kabartma tozu, kabarmanın bir kısmını dışarıda gerçekleştirirken, büyük kısmını da fırında gerçekleştirir.

Her ikisi de sıkışmış karbondioksitin serbest kalmasıyla, hamurun kabarmasını sağlar. Peki karbonat ve kabartma tozu farkları nelerdir? Tarifine göre hangisini kullanacağımız neden değişir?

Karbonatın özelliklerinin açığa çıkması için başka asitlerle reaksiyona girmesi gerekir. Karbonat yoğurt, sirke gibi asit içeriği olan malzemelerle hazırlanan tariflerde kullanılır. Kabartma tozu ise sıvı maddelerle birleşerek hamurun kabarmasını sağlar.Yani kullanmak için asitli bir sıvıya ihtiyaç yoktur.

Evde kabartma tozu yoksa o zaman karbonat kabartma tozu yerine geçer mi? Tam geçmez. Bu durumda karbonat kullanmak isterseniz tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar karbonat kullanmamaya özen gösterin. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve etkisini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.

Kabartma tozu veya karbonat kullanarak mutfakta yaratabileceğiniz harika lezzetlerden biri de Revani tatlısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder