Lezzetli Yemek Tarifleri

EVDE YEŞİL ZEYTİN YAPIMI


Malzemeler:
3,5 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
Su
5 lt.lik su bidonu
Zeytini Tatlandırmak İçin
6-7 yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe göre)
4-5 defne yaprağı(isteğe göre)
YAPILIŞI:
Zeytinler çok güzel yıkanır. Yapraklar ve  çürük zeytinler ayıklanır.
Zeytinin iki üç yerine çizik atılır.Yada tahta üzerinde başka bir tahtayla üzerine vurularak çıtlatılır.
Eğer hemen olmasını istiyorsanız kırma zeytin yapabilir veya çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz.
Zeytini çizmenizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır. Hemen olması istenmiyorsa çizilmeyebilir.
Çizildiği zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkması sağlanır.
Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoza yada bidonlara konur. Üzerine içme suyu ilave edilir.Üzerine kapak yerine poşet yuvarlatılarak konur.Böylece asit oluşumu ve zeytinin üste kalanlarının kararması önlenir.Günde bir kez suyu değiştirilir.
2 hafta sonra tatlandırma işlemi yapılır. Arada kontrol edilip yenilecek kıvama gelip gelmediği öğrenilir.
Tuz ölçüsünü ayarlamak için ise:

Bir yumurta çok güzel yıkanır. Suya yavaş yavaş tuz atılır ve karıştırılır. Yumurta yavaşça içine bırakılır.Önce dibe çökecektir. Yumurta havalanıp suyun üstüne çıkınca tuz yeterli demektir.Yaklaşık 5 kg zeytin için 1 su bardağı kadar tuz kullanılır.
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için ise:
12 gün sonunda zeytinlerin suyu  boşaltılıp bidonlardan asıl kuracağımız kavanoza aktarılır. Asıl kavanoza zeytinler içindeyken su(klorsuz) doldurup tekrar derin bir kaba bu su boşaltılır. (suyun ölçüsünü almak için)Suyun yarısını ayırıp biraz ısıtılırsa konacak kaya tuzu çabuk erir.Kavanozlara koymak için suyun soğuması beklenir.
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanılabilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 3-4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için yeterlidir.
İstenirse kişniş tohumu ve defne yaprakları da konur.Kavanozlar tamamen zeytinle dolunca tuzlu suyu üzerine dökülür. Yine ağız kısmı beyaz temiz bir poşet ile kapatılır.
Sonra kendi kapağı da kapatılıp serin gölge bir yerde ağzını hiç açmadan 7-10 gün daha bekletilir.
Zeytinin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman,tekrar başka cam kavanozlara konur.Üzerine limon suyu ve zeytinyağı eklenerek yemek için bekletilir.

Afiyet olsun.



YAĞLI SİRKELİ TURŞU


Malzemeler:
1 kg acı kırmızı balık biber
500 gr.acıyeşil balık biber
500 gr.yeşil tatlı kıl biber
8-10 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 su bardağı su
2 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı  tuz(İsteğe göre değişebilir)
1 yemek kaşığı  şeker
4 adet 1 litrelik cam şişe
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler yıkanarak hazırlanır.Biberlerin sapları çıkarıtılır.Sarımsaklar soyulur.Maydanoz iri doğranır veya elde parçalanır.
Tencereye su,yağ,sirke,tuz ve şeker konarak kaynatılır.
Önce balık biberler konur hafif rengi dönecek şekilde 1-2 dk kadar kaynatılır.
Yeşil kıl biberler ilave edilerek arada karıştırılır ve en fazla 2-3 dk da bunlarla kaynatılır.Ocak kapatılır.  
Sarımsaklar ilave edilerek karıştırılır.
Cam şişelere sıcakken doldurularak üstüne 1-2 sap maydanoz konur.
Tencerede kalan su kavanozlara pay edilerek kavanozların kapakları kapatılır.
Kavanozlar ters çevrilerek üstü örtülür.Soğuyunca uygun yere  kaldırılarak kış için bekletilir.
NOT:Farklı biber kullanılarak da yapılabilir.

KIZILCIK ŞERBETİ


Malzemeler:
1 kg kızılcık
1 litre su
1 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
YAPILIŞI:
Kızılcıklar yıkanıp geniş bir tencereye konur.
Üzerine su,tarçın ve karanfiller konarak kaynatılır.
Kızılcıklar yumuşayıp ezilene kadar kaynatılır.Sonra süzülerek başka bir kaba aktarılır.
Soğuduğu zaman isteğe göre şeker oranı ayarlanabilir.
Şekerli sevenler ilave şeker kullanabilir.Çok şekerli bulanlar da su ilave edebilir.

HAMSİ KIZARTMASI


Malzemeler:
1 kg hamsi
1 kase buğday unu
1 kase mısır unu
Tuz
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Öncelikle hamsiler kılçıkları çıkartılarak temizlenir.
Mısır unu ve buğday unu karıştırılıp içine bir miktar tuz atarak karıştırılır.
İki hamsinin iç kısımları bir birine bakacak şekilde birleştirilir.
Hamsilerin her iki yüzü  un karışımına bulanır.
Önceden ısıtılan yağda önlü arkalı çevrilerek kızartılır.

GREÇKA PİLAVI


Malzemeler:
1 su bardağı Greçka (karabuğday)
2 su bardağı sıcak su
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 havuç (rendelenmiş)
1 kuru soğan
Haşlanmış mısır
Tuz,karabiber,kimyon
YAPILIŞI:
Bir bardak yıkanmış Greçka 2 bardak sıcak su ile geniş bir kapta ıslatılır.
Suyunu çekene kadar (en az 1 saat)bekletilir.
Sıvı yağda yemeklik küçük doğranmış soğan pembeleştirilir.Havuç ve çok az mısır eklenir.Biraz daha pişirilir.
Üzerine suyuyla birlikte Greçka eklenir.Baharatlar atılır.Karıştırılarak pilav gibi pişsin diye kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Suyunu çekince ocak kapatılarak demlenmesi sağlanır.
Ilık olarak üzerine mısır serpilerek servis edilir.

BÜZME BAKLAVA(Hazır yufkadan)


Malzemeler:
16 adet hazır baklava yufkası
50 gr.Tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Ceviz(iri kıyılmış)
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlanarak soğutulur.
Tereyağı tavada hafif eritilir.Sıvı yağ ile karıştırılır.
Bir baklava yufkası masaya serilerek fırça ile üzeri yağlanır.İkinci yufka yağlanmış yufkanın üzerine konur.İç harcı serpilerek ince bir oklavaya sarılır.İki kenarından yufkalar oklavanın ortasına doğru sıkıştırılarak büzülür.Oklavadan sıyırarak yağlanmış tepsiye dizilir.
Diğer yufkalarda aynı işlemden geçirilerek yapılır.
Baklavanın üzeri yağlanarak 170 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
İlk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine dökülür.
Şerbetini çekince servis edilir.

SAÇ KAVURMA


Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı koyun eti
1 orta kuru soğan
1 büyük domates
2 yeşil biber
Kekik, nane,karabiber, pul biber, tuz,
Sıvı yağ.
YAPILIŞI:
Etler küçük küçük doğranır.Suyunu salıp çekene kadar saçta kısık ateşte pişirilir.
Üzeri bir kapakla kapatılarak pişmesi sağlanır.
Suyunu çekince biraz sıvı yağ konur.
Sırasıyla önce  ince doğranmış soğan, daha sonra da biber eklenir.Karıştırılarak bir süre pişirilir.
Sonra kekik,nane,karabiber,pul biber ve tuz atılır.
Pişmesine yakın küçük doğranmış domatesler de eklenir. Ve bir süre daha pişirilir.
Etler yumuşayıp piştiği zaman servis edilir.

BAYATLAMAYAN POĞAÇA(Hamuru Patatesli)


Malzemeler
3 orta boy patates
1 çay bardağı süt (ılık)
1 çay bardağı sıvı yağ
100gr. margarin veya tereyağı(oda ısısında)
1 paket instant maya (10 gram)yada 1 küçük paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta akı(sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
Üzeri için;
1 yumurta sarısı,
Susam,çörekotu
Patates Hamurlu Poğaça Yapılışı
Patatesler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve yoğurma kabı içerisine alınır.
Patatesler sıcakken çatalla yada ezme kaşığı ile ezilerek püre haline getirilir.Yada rendelenir.
Patates püresinin üzerine süt, sıvı yağ,margarin,şeker,yumurta akı ve biraz tuz ilave edilip karıştırılır.
Hazırlanan ılık karışım içerisine, maya ve azar azar un ilave edilip yoğrulur.
Hamur ele yapışmayıp kendini toplayınca bir kaba konur.
Hamurun üzeri örtülerek mayalanması için en az yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler yapılır.
Yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Yaklaşık 15 dak. dinlendirilir.
Patates hamurlu poğaça üzerine, fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülerek çörekotu veya susam serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 200° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not:Yumuşacık ve kolay bayatlamayan bu poğaçalar çok lezzetli oluyor.Sade olarak beğenilmesine rağmen, ben bazılarının içine kaşar peyniri ve zeytin koyarak da çeşitlendiriyorum.

TULUMBA TATLISI


Şerbet için malzemeler;
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Çeyrek limon suyu
Hamur için malzemeler;
2 su bardağı su
50 gram tereyağı
2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı irmik
3 adet yumurta (Yumurtalarınız ufak ise, 4 ya da 5 adet te kullanabilirsiniz. Kıvam, sıkma torbasından sıkılabilecek kıvam olmalı ancak kesinlikle çok cıvık olmayacak. Serte yakın bir kıvam).
Bir çimdik tuz
Kızartmak için; Ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Öncelikle şerbet için su ve toz şekeri tencereye konur.Normalden biraz daha uzun bir süre kaynatılır. İçine limon suyu eklenip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altı kapatılır.Soğuması için kaldırılır.
Hamur için ayrı bir tencereye su koyup ısıtılır. Isınan suyun içine tereyağı eklenip eritilir. Unu da ilave ederek bir spatula ile iyice pürüzsüz oluncaya kadar karıştırarak pişirilir.
Pürüzsüz bir hamur kıvamını alınca ayrı bir kaba alıp iyice soğutulur. Soğuyan hamurun içine nişasta, tuz, irmik ve ilk yumurta eklenip mikserle çırpmaya başlanır.
Yumurtalar kesinlikle teker teker ilave edilerek kıvamı kontrol edilmelidir.
Her bir yumurtayı iyice yedirdikten sonra diğeri eklenir.
Hamuru kıvam bulunca, genişçe ve tercihen seramik yada kalın tabanlı bir tavaya 2 parmak olacak şekilde ayçiçek yağı konur. (Yağın altını hemen açmayın, yağ kesinlikle orta ısıda olmalı. Kızgın yağa sıktığınız hamurlar, yumurta hemen pişeceği için yanacaktır. İstediğiniz sonuç olmayacaktır. Dışı da kıtır kıtır olmaz).
En kalın yıldız uçlu krema sıkma aparatı kullanarak hamur sıkma torbasına doldurulur.
Yağın içine istenilen boyutlarda sıkarak bıçak veya makas ile ucu kesilir. Ağır ağır arada karıştırarak her tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Kızaran tatlılar (dışları sert olur zaten) delikli bir kepçe ile yağları süzülerek alınır ve soğuk şerbetin içine atılır. İyice karıştırıp şerbeti çekince  servis edilir.