Malzemeler:
3,5 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
Su
5 lt.lik su bidonu
5 lt.lik su bidonu
Zeytini Tatlandırmak İçin
6-7 yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe göre)
4-5 defne yaprağı(isteğe göre)
4-5 defne yaprağı(isteğe göre)
YAPILIŞI:
Zeytinler çok güzel yıkanır. Yapraklar ve çürük zeytinler ayıklanır.
Zeytinin iki üç yerine çizik atılır.Yada tahta üzerinde başka bir tahtayla üzerine vurularak çıtlatılır.
Eğer hemen olmasını istiyorsanız kırma zeytin yapabilir veya çizik sayısını
fazlalaştırabilirsiniz.
Zeytini çizmenizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını
çıkarmaktır. Hemen olması istenmiyorsa çizilmeyebilir.
Çizildiği zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein
maddesinin açığa çıkması sağlanır.
Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoza yada bidonlara konur. Üzerine içme suyu
ilave edilir.Üzerine kapak yerine poşet yuvarlatılarak konur.Böylece asit
oluşumu ve zeytinin üste kalanlarının kararması önlenir.Günde bir kez suyu
değiştirilir.
2 hafta sonra tatlandırma işlemi yapılır. Arada kontrol edilip yenilecek
kıvama gelip gelmediği öğrenilir.
Tuz ölçüsünü ayarlamak için ise:
Bir yumurta çok güzel yıkanır. Suya yavaş yavaş tuz atılır ve karıştırılır. Yumurta yavaşça içine bırakılır.Önce dibe çökecektir. Yumurta havalanıp suyun üstüne çıkınca tuz yeterli demektir.Yaklaşık 5 kg zeytin için 1 su bardağı kadar tuz kullanılır.
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için ise:
12 gün sonunda zeytinlerin suyu
boşaltılıp bidonlardan asıl kuracağımız kavanoza aktarılır. Asıl kavanoza zeytinler içindeyken su(klorsuz) doldurup tekrar derin bir kaba bu
su boşaltılır. (suyun ölçüsünü almak için)Suyun yarısını ayırıp biraz
ısıtılırsa konacak kaya tuzu çabuk erir.Kavanozlara koymak için suyun soğuması beklenir.
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanılabilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 3-4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için yeterlidir.
Afiyet olsun.
İstenirse kişniş tohumu ve defne yaprakları da konur.Kavanozlar tamamen zeytinle dolunca tuzlu suyu üzerine dökülür. Yine ağız kısmı beyaz temiz bir poşet ile kapatılır.
Sonra kendi kapağı da kapatılıp serin gölge bir yerde ağzını hiç açmadan 7-10 gün daha bekletilir.
Zeytinin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman,tekrar başka cam kavanozlara konur.Üzerine limon suyu ve zeytinyağı eklenerek yemek için bekletilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder