Lezzetli Yemek Tarifleri

AŞURE


Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış mısır
300 gr kuru kayısı
300 gr incir
700 gr kuru üzüm
1 küçük paket kuş üzümü
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı ince bulgur
1 su bardağı süt
2 kg toz şeker
1 elma
1 armut
1 portakal
6-7 karanfil
Su
Servis için:
Nar
Toz tarçın
Badem
Ceviz
Antep fıstığı
Fındık
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Bir gün önce akşamdan buğday,nohut ve fasulye yıkanarak ıslatılır.
Sabah düdüklüde nohut ve fasulye 15 er dakika pişirilir.Buğday 30 dakika pişirilir.Suları süzülerek buzdolabına kaldırılır.
Aşure yapılacağı gün dolaptan haşlanmış buğday çıkarılarak büyük bir tencereye konur.Üzerine çıkacak kadar su konarak kaynatmaya başlanır.Önceden düdüklüde piştiği için kısa sürede yumuşamaya başlıyor.Yaklaşık yarım saat sonra içine kuru fasulye ve nohut eklenerek pişirmeye devam edilir.
Pirinç yıkanarak bir tencerede üzerine su konulur ve yumuşayana kadar pişirilir.Piştiği su ile tencereye eklenir.
Kuru kayısı yıkanarak suda 10 dakika kaynatılır.Kuru üzüm,kuş üzümü ve incirler de aynı şekilde yıkanarak ayrı kaplarda suda kaynatılır.Kaynama suları süzülür.Kayısı ve incirler istenilen büyüklükte doğranır.
Aşure tenceresine haşlanmış kuru meyveler eklenir.
Yıkanan bulgur, haşlanmış mısır ve süt eklenir. Suyu azalmış ise su ilave edilir.
Bir cezve suya karanfiller konarak kaynatılır.Kaynayan suyu süzülerek aşureye dökülür.
Toz şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir.
Kabukları soyulan elma ve armutlar küçük doğranarak ilave edilir.
Portakalın acı olan dış kısmı ince kazınarak veya soyularak atılır.Altında kalan beyaz kısmı bezelye büyüklüğünde doğranarak aşureye eklenir.Portakal kısmı da küp küp doğranarak eklenir.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
Servis kaplarına konarak üzerine kıyılmış badem,ceviz,antep fıstığı,fındık,hindistan cevizi,toz tarçın ve nar atılır.

Dağıtmadan önce evimize bolluk, bereket,sağlık ve afiyet getirmesi için dua edilir.Allah herkesin yaptığı hayrı kabul eylesin.AMİN…

ÇITIR BÖREK


Malzemeler:
3 adet yufka
Sosu için:
1 su bardağı maden suyu
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı
İç harcı için:
peynir
maydanoz
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
YAPILIŞI:
Sıvı yağ,maden suyu(soda) ve yumurta akı karıştırılarak sos hazırlanır.Yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
Yufkalardan biri masaya yayılır.Üzerine hazırlanan sostan dökülerek fırça yardımıyla her yerine yedirilir.
İkinci ve üçüncü yufka da aynı şekilde yapılır.Sos bitene kadar üzerine yedirilir.
Üst üste olan yufkalardan sigara böreğinde olduğu gibi istenilen büyüklükte üçgenler şeklinde kesim yapılır.
Kesilen yufkaların geniş kısımlarına iç harcı konur.Sigara böreği sarar gibi sarılır.Bir kaba alınarak buzdolabının normal bölümünde bir veya iki gece bekletilir.
Ertesi gün börekler yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.Üzerine ayrılmış olan yumurta sarıları sürülür.Çörek otu ve susam serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.

NOT:İç harcı istenilen şekilde değiştirilebilir.6 yufkadan 2 ölçü yapılabilir.Misafir kabulünde bir iki gün önce hazırlanıp dolapta bekletildiğinden son gün pişirilerek kolaylık sağlar.

EVDE YEŞİL ZEYTİN YAPIMI


Malzemeler:
3,5 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
Su
5 lt.lik su bidonu
Zeytini Tatlandırmak İçin
6-7 yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe göre)
4-5 defne yaprağı(isteğe göre)
YAPILIŞI:
Zeytinler çok güzel yıkanır. Yapraklar ve  çürük zeytinler ayıklanır.
Zeytinin iki üç yerine çizik atılır.Yada tahta üzerinde başka bir tahtayla üzerine vurularak çıtlatılır.
Eğer hemen olmasını istiyorsanız kırma zeytin yapabilir veya çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz.
Zeytini çizmenizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır. Hemen olması istenmiyorsa çizilmeyebilir.
Çizildiği zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkması sağlanır.
Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoza yada bidonlara konur. Üzerine içme suyu ilave edilir.Üzerine kapak yerine poşet yuvarlatılarak konur.Böylece asit oluşumu ve zeytinin üste kalanlarının kararması önlenir.Günde bir kez suyu değiştirilir.
2 hafta sonra tatlandırma işlemi yapılır. Arada kontrol edilip yenilecek kıvama gelip gelmediği öğrenilir.
Tuz ölçüsünü ayarlamak için ise:

Bir yumurta çok güzel yıkanır. Suya yavaş yavaş tuz atılır ve karıştırılır. Yumurta yavaşça içine bırakılır.Önce dibe çökecektir. Yumurta havalanıp suyun üstüne çıkınca tuz yeterli demektir.Yaklaşık 5 kg zeytin için 1 su bardağı kadar tuz kullanılır.
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için ise:
12 gün sonunda zeytinlerin suyu  boşaltılıp bidonlardan asıl kuracağımız kavanoza aktarılır. Asıl kavanoza zeytinler içindeyken su(klorsuz) doldurup tekrar derin bir kaba bu su boşaltılır. (suyun ölçüsünü almak için)Suyun yarısını ayırıp biraz ısıtılırsa konacak kaya tuzu çabuk erir.Kavanozlara koymak için suyun soğuması beklenir.
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanılabilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 3-4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için yeterlidir.
İstenirse kişniş tohumu ve defne yaprakları da konur.Kavanozlar tamamen zeytinle dolunca tuzlu suyu üzerine dökülür. Yine ağız kısmı beyaz temiz bir poşet ile kapatılır.
Sonra kendi kapağı da kapatılıp serin gölge bir yerde ağzını hiç açmadan 7-10 gün daha bekletilir.
Zeytinin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman,tekrar başka cam kavanozlara konur.Üzerine limon suyu ve zeytinyağı eklenerek yemek için bekletilir.

Afiyet olsun.



YAĞLI SİRKELİ TURŞU


Malzemeler:
1 kg acı kırmızı balık biber
500 gr.acıyeşil balık biber
500 gr.yeşil tatlı kıl biber
8-10 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 su bardağı su
2 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı  tuz(İsteğe göre değişebilir)
1 yemek kaşığı  şeker
4 adet 1 litrelik cam şişe
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler yıkanarak hazırlanır.Biberlerin sapları çıkarıtılır.Sarımsaklar soyulur.Maydanoz iri doğranır veya elde parçalanır.
Tencereye su,yağ,sirke,tuz ve şeker konarak kaynatılır.
Önce balık biberler konur hafif rengi dönecek şekilde 1-2 dk kadar kaynatılır.
Yeşil kıl biberler ilave edilerek arada karıştırılır ve en fazla 2-3 dk da bunlarla kaynatılır.Ocak kapatılır.  
Sarımsaklar ilave edilerek karıştırılır.
Cam şişelere sıcakken doldurularak üstüne 1-2 sap maydanoz konur.
Tencerede kalan su kavanozlara pay edilerek kavanozların kapakları kapatılır.
Kavanozlar ters çevrilerek üstü örtülür.Soğuyunca uygun yere  kaldırılarak kış için bekletilir.
NOT:Farklı biber kullanılarak da yapılabilir.

KIZILCIK ŞERBETİ


Malzemeler:
1 kg kızılcık
1 litre su
1 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
YAPILIŞI:
Kızılcıklar yıkanıp geniş bir tencereye konur.
Üzerine su,tarçın ve karanfiller konarak kaynatılır.
Kızılcıklar yumuşayıp ezilene kadar kaynatılır.Sonra süzülerek başka bir kaba aktarılır.
Soğuduğu zaman isteğe göre şeker oranı ayarlanabilir.
Şekerli sevenler ilave şeker kullanabilir.Çok şekerli bulanlar da su ilave edebilir.

HAMSİ KIZARTMASI


Malzemeler:
1 kg hamsi
1 kase buğday unu
1 kase mısır unu
Tuz
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Öncelikle hamsiler kılçıkları çıkartılarak temizlenir.
Mısır unu ve buğday unu karıştırılıp içine bir miktar tuz atarak karıştırılır.
İki hamsinin iç kısımları bir birine bakacak şekilde birleştirilir.
Hamsilerin her iki yüzü  un karışımına bulanır.
Önceden ısıtılan yağda önlü arkalı çevrilerek kızartılır.

GREÇKA PİLAVI


Malzemeler:
1 su bardağı Greçka (karabuğday)
2 su bardağı sıcak su
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 havuç (rendelenmiş)
1 kuru soğan
Haşlanmış mısır
Tuz,karabiber,kimyon
YAPILIŞI:
Bir bardak yıkanmış Greçka 2 bardak sıcak su ile geniş bir kapta ıslatılır.
Suyunu çekene kadar (en az 1 saat)bekletilir.
Sıvı yağda yemeklik küçük doğranmış soğan pembeleştirilir.Havuç ve çok az mısır eklenir.Biraz daha pişirilir.
Üzerine suyuyla birlikte Greçka eklenir.Baharatlar atılır.Karıştırılarak pilav gibi pişsin diye kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Suyunu çekince ocak kapatılarak demlenmesi sağlanır.
Ilık olarak üzerine mısır serpilerek servis edilir.

BÜZME BAKLAVA(Hazır yufkadan)


Malzemeler:
16 adet hazır baklava yufkası
50 gr.Tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Ceviz(iri kıyılmış)
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlanarak soğutulur.
Tereyağı tavada hafif eritilir.Sıvı yağ ile karıştırılır.
Bir baklava yufkası masaya serilerek fırça ile üzeri yağlanır.İkinci yufka yağlanmış yufkanın üzerine konur.İç harcı serpilerek ince bir oklavaya sarılır.İki kenarından yufkalar oklavanın ortasına doğru sıkıştırılarak büzülür.Oklavadan sıyırarak yağlanmış tepsiye dizilir.
Diğer yufkalarda aynı işlemden geçirilerek yapılır.
Baklavanın üzeri yağlanarak 170 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
İlk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine dökülür.
Şerbetini çekince servis edilir.

SAÇ KAVURMA


Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı koyun eti
1 orta kuru soğan
1 büyük domates
2 yeşil biber
Kekik, nane,karabiber, pul biber, tuz,
Sıvı yağ.
YAPILIŞI:
Etler küçük küçük doğranır.Suyunu salıp çekene kadar saçta kısık ateşte pişirilir.
Üzeri bir kapakla kapatılarak pişmesi sağlanır.
Suyunu çekince biraz sıvı yağ konur.
Sırasıyla önce  ince doğranmış soğan, daha sonra da biber eklenir.Karıştırılarak bir süre pişirilir.
Sonra kekik,nane,karabiber,pul biber ve tuz atılır.
Pişmesine yakın küçük doğranmış domatesler de eklenir. Ve bir süre daha pişirilir.
Etler yumuşayıp piştiği zaman servis edilir.