Lezzetli Yemek Tarifleri

SASSY SU


Malzemeleri:
1 adet orta boy salatalık
2 litre su
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 adet limon
12 taze nane yaprağı
YAPILIŞI:
Limon ve salatalıklar ince ince dilimlenir.
Bütün malzemeler suyun içerisine eklenerek, 1 gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün bütün su gereksinimi bu su ile karşılanır.
SASSY SUYUN ÖZELLIKLERİ
Su, negatif kalorisiyle yağları yakıyor. Her 500 ml. Su içildiğinde 50 kalori vücutta yakılıyormuş.
Zencefil, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve içindeki etkin maddelerle sindirim sistemini  olumlu etkiliyor.
Salatalık, ödem atıyor,idrar söktürüyor ve  metabolizmayı hızlandırıyor.
Limon, sindirimi olumlu etkiliyor.
Nane, safra suyunun üretimini hızlandırıyor ve yağ  yakımını  artırıyor.
 SASSY SU ZAYIFLATIYOR MU?
Tek başına tabii ki, sassy suyu içmek yetmez. Bunlara ek olarak  sağlıklı beslenme ve spor şart.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU ISPANAK SAPI


Malzemeler:
500 gr. ıspanağın sap kısımları(iri saplı olanından)
2 adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
2 taze sarımsak (Yoksa 2 diş kuru sarımsak)
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı su
Tuz
Limon
YAPILIŞI:
Ispanağın sapı yapraklarından kesilerek yıkanır.Saplar kesilmeden uzun bırakılır.
Havuçlar soyularak  kibrit çöpünden az kalın olacak şekilde doğranır.
Sarımsakar jülyen doğranır ve yağda hafifçe kavrulur.
Kalan tüm malzemeler eklenip suyu  üzerine dökülür.Yarım limon sıkılır.
Kaynadıktan sonra altı  kısılır ve pirinçler şişene kadar pişirilir.
Ilındıktan sonra  servis yapılır. 

HAVUÇ TATLISI


Malzemeler;
500 gr havuç
2 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
YAPILIŞI;
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulur ve rendelenerek tencereye konur.Karıştırılarak pişirilir.
Şeker,su ve tereyağ eklenerek pişirmeye devam edilir.Havuçların suyu çekilene kadar pişirilir.
Suyunu çekip havuçlar yumuşayınca cevizler eklenir ve ocak kapatılır.
Bir tepsiye hindistan cevizinin yarısı dökülür.Üzerine ılımış olan karışım dökülür.Kaşığın tersiyle bastırarak düzleştirilir.En üstüne de kalan hindistan cevizi dökülerek soğuduktan sonra servis edilir.

AYVA TATLISI


Malzemeler:
3 orta boy ayva
2 su bardağı şeker
2-3 adet karanfil
Su
YAPILIŞI:
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri temizlenir. Çekirdekleri bir kenara ayrılır.
Ayvalar geniş bir tencereye oyuk kısımları yukarıya gelecek şekilde dizilir. Ayvanın çekirdekleri ve karanfiller tencereye konur.
Şeker,ayvaların oyuk yerlerine gelecek şekilde ve üzerlerine eşit şekilde dökülür.
Ayvaların yarısına gelinceye kadar su ilave edilir. Kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pişen ayvalar servis tabağına alınır.
Soğuduktan sonra üzerlerine kaymak konur.Dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı serpilerek servis edilir.

NESCAFELİ PARFE


Malzemeler:
3 Yumurta
3 Yemek kaşığı şeker,
1 Kutu Krem Şanti (2 Poşet)
2 Tatlı kaşığı Nescafe
2 Su bardağı süt
1 Paket kakaolu bisküvi (Ufalanmış)
Fındık Kırığı (İstenilen kadar)
YAPILIŞI:
Toz krem Şanti 1.5 bardak süt ile karıştırılarak krema haline getirilir.
Kalan yarım bardak sütün içine de Nescafe konarak karıştırılır ve eritilir.
Yumurta ile şeker iyice çırpılır.Yoğurt kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edilir.
Sonra yaptığımız bu 3 karışım birbirine karıştırılır.
Bu karışıma fındık parçaları ve ufalanmış bisküviler de eklenir.
Karışım ıslatılmış naylon veya aliminyum folyo serilmiş bir kaba boşaltınlır.(Islatılmış silikon kek kaplarına da konabilir.)
Buzlukta bir gece veya derin dondurucuda 3-4 saat beklettikten sonra ters çevirip dilimleyerek servis edilir.

KARİDES KOKTEYL



Malzemeler
4 adet Jumbo karides
500 gr küçük karides
2 su bardağı mayonez
3 çorba kaşığı ketçap
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 demet marul
2 adet haşlanmış yumurta
1 tatlı kaşığı kanyak(isteğe bağlı)
Karidesleri haşlamak için:
1 yemek kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sirke
Su
YAPILIŞI:
Büyük bir tencereye su konur. 1 çorba kaşığı tuz ve 2-3yemek kaşığı sirke konarak kaynatılır.
Su kaynayınca içerisine karidesleri eklenir ve 10 dakika kaynatılır.
Ardından karidesler süzülür ve kabukları ayıklanıp bir kenara alınır.
Ayıklanan karideslerin bir kaçı ince ince kıyılır, kalanlar ise bütün olarak bir kenara ayrılır.
Derince bir kapta mayonez, ketçap ve domates suyu iyice çırpılarak karıştırılır.
Bu karışıma limon suyu, kararınca tuz ve kırmızı biber ile kanyak(isteğe bağlı) ilave edilip tekrar karıştırılır.Yaklaşık beş dakika dinlenmeye bırakılır.Karışıma ince ince doğranmış karidesler ilave edilerek tekrar karıştırılır.
Marul yaprakları ince şeritler ve küçük parçalar halinde doğranır.Doğranmış marul yaprakları, 4 adet şarap bardağına, bardağı %50 dolduracak tarzda yerleştirilir.
Üzerlerine mayonez-ketçaplı karışım eşit miktarlarda dökülür.
Karışımı yeşil salataların üzerine pay edilir. En üstlerine haşlanmış yumurtalar halka halka kesilip koyulur.
Kalan karidesler bardakların kenarlarına dizilir.Her bardağın kenarına estetik açıdan bir adet daire şeklinde kesilmiş limon dilimi yerleştirilir.
Son olarak birer tane haşlanmış Jumbo karides eşliğinde servis edilir


AKITMA(Babaanne tarifi)(Trakya)


Malzemeleri:
Hamur için:
2 su bardağı un 
bir miktar su veya süt
çok az tuz
sıvı yağ(kızartmak için)
Üzeri için:
Tereyağ(isteyen pişince üzerine sürebilir)
Poy ve pul biber karışımı
Toz şeker
Yapılışı: 
Bir kaba un konur.Tuz atılır.Su veya süt azar azar ilave edilir. Sıvı boza kıvamında bir karışım elde edilir.Karışım pürüzsüz olana kadar çırpılır.Bu hamurdan bir kepçe alarak yağ sürülmüş saçta veya teflon tavada yaydırarak pişirilir.Diğer yüzü de çevrilerek pişirilir.
Pişirilen hamur bir tepside üst üste dizilir.
Tatlı olarak yenecekse üzerine toz şeker serpilerek yenir.
Tuzlu olarak yenecekse üzerine tereyağ sürülür. Poy,biber serpilerek servis edilir. 
NOT:Bu tarifin yumurtalı olanı yurt dışından ülkemize gelmiş olan Krep'tir.Un,su,Pakmaya ve tuz karışımı ile yapılanı da yöremizde Cizleme'dir.


BULGURLU EKŞİMİKLİ KOL BÖREĞİ


Malzemeler:
6 adet yumurta
250 gr yoğurt
½ çay bardağı su
½ çay bardağı sıvı yağ
½ kg ince bulgur
250 gram ekşimik
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz.
YAPILIŞI;
Soğanlar ince ince kıyılır, yağda kavrulur. İçine bulgur ilave edilir, bir süre sonra da su katılır. Biraz pişirildikten sonra ateşten indirilir ve bulgurun kabarması için bekletilir. Kabarma işlemi olduktan sonra içine tuz, karabiber, pulbiber ilave edilir.
Ayrı bir geniş kapta yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve un çırpılır. Kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Yarım saat bekletilen hamurdan 6 parça elde edilir ve yufka şeklinde açılır. Bunların içine hazırlanan bulgurlu harç konulur ve rulo şeklinde sarılır. Tüm parçalar doldurulup sarıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir, üzerine yumurta, yoğurt ve yağ karışımı sürülür. Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir ve çıkarıldıktan sonra kesilerek servis yapılır.

KOLAY BİSKÜVİLİ PASTACIK


Malzemeler:
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket vanilyalı tatlı sos
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 Portakal
YAPILIŞI:
Bir kasede toz krem şanti ve tatlı sos süt ile karıştırılır.İstenilen kıvamı alması için süt azar azar ilave edilir.Akışkan olmayan katı bir kıvam olması gerekir.
Yuvarlak kalıbın içine yulaflı bisküvi konur.
Üzerine kalınca krema sürülür.Kremanın üstüne yine bisküvi konur ve krema sürülür.Kalıbı yavaşça çıkartılır.
Diğer bisküvilerde krema bitene kadar bu şekilde hazırlanır.
Üzerine kıyılmış ceviz serpilerek ve portakal dilimi konarak servis edilir.