Lezzetli Yemek Tarifleri

PORTAKALLI KEK


Malzemeler:
1 paket margarin(250 gr.oda ısısında)
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
Un
YAPILIŞI:
Margarin ve şeker bir kabın içinde birbirine yedirilene kadar karıştırılır.
Yumurta ve süt eklenerek karıştırılır.
Karışıma un,kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğu rendesi eklenir.
Kıvamı mayonez gibi akışkan olmayan bir şekilde olmalıdır.
İstenilen bir kek kalıbı yağlanır ve karışım dökülür.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 40-45 dakika pişirilir.
Soğuduğu zaman kesilerek servis edilir.

MİSKET KÖFTE


Malzemeler:
500 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
2 dilim bayat ekmek içi
Kızartmak için:
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Soğan rendelenir.
Maydanoz incecik kıyılır.
Bayat ekmek içi ufalanır yada  rondodan geçirilir.Ekmek yerine galeta unu da kullanılabilir.
Bütün malzemeler birbirine yedirene kadar yoğurulur.
Fındık kadar parçalar alınır ve yuvarlak köfteler yapılır.
Kızgın yağda kızartılır.Kağıt havlu serili tabağa çıkartılır.Sıcak servis edilir.


PATATESLİ MAYALI POĞAÇA



Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Patates(haşlanmış)
2 yeşil soğan
3-4 dal maydanoz
Karabiber,pul biber,nane karışımı
Üzerine:
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır.Patates çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine patatesli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

PEYNİRLİ MAYALI POĞAÇA (Tam tahıllı undan)


Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Üzerine:
2 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ince kıyılır.Peynir çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine peynirli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

TAHİNLİ KURABİYE


Malzemeler:
250 gr yumuşak tereyağı  yada margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç malzemesi için:
1,5 su bardağı tahin
4-5 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi
YAPILIŞI:
Önce iç harcı için tahin,şeker ve ceviz karıştırılır.Bir kenarda bekletilir.
Hamur için tereyağı ve şeker birbirine yedirilir.İçine yoğurt ve yumurta eklenerek karıştırılır. Sıvı yağ eklenip biraz daha karıştırılır.
Üzerine un ve kabartma tozu eklenir.
Çok sert olmayan bir hamur elde edilir.Yarım saat kadar dinlendirilir.
Hamurdan bir parça alınarak merdaneyle çok kalın olmayacak şekilde açılır.
Açılan hamurun içine hazırlanan  harçtan konur.
Hamur yuvarlatılarak kapatılır.Rulo şeklindeki hamurdan halka şeklinde kurabiyeler kesilir.
Tepsiye dizilir ve 170 derecedeki fırında 15 -20  dakika pişirilir.

6 AY BAYATLAMAYAN TUZLU KURABİYE


Malzemeler:
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Yarım tatlı kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzerine:1 yumurta akı,1 çay bardağı susam
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler geniş bir kapta yoğurulur.10 dakika dinlendirilir.
Merdane ile bisküvi kalınlığında açılır.
Bardak ile veya kesme kalıbıyla yuvarlak şekilde kesilir.
Yumurta akı çırpılır.Bir tabağa susam dökülür.
Yuvarlak kurabiyeler önce yumurta akına sonra susama batırılarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.

TAVADA BÖREK


Malzemeler:
2 adet yufka
Peynir(Sert keçi peyniri kullandım)
Maydanoz
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Yufka ikiye kesilir.
İnce kıyılmış maydanoz ve ezilmiş peynir karıştırılır.
Yufkanın geniş tarafına iç harcı konup, yuvarlatarak sarılır.
Yağlanmış tavaya ortadan başlayarak yerleştirilir.
Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılarak tavaya yerleştirilir.
Ocakta kısık ateşte altı kızarana kadar pişirilir.
Ters çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.Sıcak servis edilir.

SASSY SU


Malzemeleri:
1 adet orta boy salatalık
2 litre su
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 adet limon
12 taze nane yaprağı
YAPILIŞI:
Limon ve salatalıklar ince ince dilimlenir.
Bütün malzemeler suyun içerisine eklenerek, 1 gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün bütün su gereksinimi bu su ile karşılanır.
SASSY SUYUN ÖZELLIKLERİ
Su, negatif kalorisiyle yağları yakıyor. Her 500 ml. Su içildiğinde 50 kalori vücutta yakılıyormuş.
Zencefil, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve içindeki etkin maddelerle sindirim sistemini  olumlu etkiliyor.
Salatalık, ödem atıyor,idrar söktürüyor ve  metabolizmayı hızlandırıyor.
Limon, sindirimi olumlu etkiliyor.
Nane, safra suyunun üretimini hızlandırıyor ve yağ  yakımını  artırıyor.
 SASSY SU ZAYIFLATIYOR MU?
Tek başına tabii ki, sassy suyu içmek yetmez. Bunlara ek olarak  sağlıklı beslenme ve spor şart.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU ISPANAK SAPI


Malzemeler:
500 gr. ıspanağın sap kısımları(iri saplı olanından)
2 adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
2 taze sarımsak (Yoksa 2 diş kuru sarımsak)
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı su
Tuz
Limon
YAPILIŞI:
Ispanağın sapı yapraklarından kesilerek yıkanır.Saplar kesilmeden uzun bırakılır.
Havuçlar soyularak  kibrit çöpünden az kalın olacak şekilde doğranır.
Sarımsakar jülyen doğranır ve yağda hafifçe kavrulur.
Kalan tüm malzemeler eklenip suyu  üzerine dökülür.Yarım limon sıkılır.
Kaynadıktan sonra altı  kısılır ve pirinçler şişene kadar pişirilir.
Ilındıktan sonra  servis yapılır.