Lezzetli Yemek Tarifleri

PANNA COTTA


Malzemeler:
2 kutu krema, 400 gr
6 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı toz jelatin(sığır jelatini)
2 su  bardağı süt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı nişasta
Mevsim meyveleri
YAPILIŞI:
Sütün içine jelatin ve nişasta konarak karıştırılır .
Bir tencerenin içine kremanın tamamı boşaltılarak şeker  ilave edilir.Karıştırılarak  kısık ateşte kaynatılır.
Jelatin ve nişasta karıştırılmış süt yavaş yavaş ilave edilerek muhallebi gibi pişirilir.
Su ile ıslatılmış kalıplara dökülerek  buzdolabında 2-3 saat yada dondurucuda 15 dakika bekletilir.
Kalıbı ters çevirerek bir tabağa çıkartılır.İstenilen  meyvelerle servis edilir.


TRAMİSU


Malzemeler:
1 adet hazır pandispanya keki
muhallebi için:
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme dolu)
3 yemek kaşığı un (tepeleme dolu)
1 adet yumurta
200 gram labne peyniri (1 paket)
ıslatmak için:
1/2 su bardağı sıcak su
3’ü bir arada hazır kahve
üzeri için:
kakao
YAPILIŞI:
Öncelikle muhallebi için şeker, un, süt ve yumurta çırpılarak ocakta kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılarak ılımaya bırakılır. 15dk kadar bekleyip ılındıktan sonra labne peyniri ilave edilip mikser ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
Diğer taraftan sıcak su içinde hazır kahve çözdürülerek hazırlanır ve hafif soğuması beklenir.
Servis tabağına pandispanya kekinin bir katı yerleştirilerek kahvenin yarısı ile ıslatılır.
Üzerine kremanın yarısı ilave edilip kalan kahve ile üst kat da ıslatıldıktan sonra ikinci kat kapatılır.
Kalan krema da dökülerek pastanın üzeri ve kenarları güzelce kapatılır.
Son olarak pastanın üzerine süzgeç yardımı ile kakao serpilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

BALKABAKLI KEK


Malzemeler;
3 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı balkabağı tatlısı püresi
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı elenmiş un(yaklaşık)
1 kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi ve kuru üzüm
YAPILIŞI;
Yumurta ile tozşekeri kabarıp krema gibi olana kadar çırpılır.
Çırpmaya devam ederken sıvıyağı ilave edilir.
Balkabağı püresi eklenip karıştırılır.
Un,kabartma tozu ve vanilya karışımın üzerine eklenerek karıştırılır.
Ceviz içi ve kuru üzüm ilave edip karıştırılır.
Yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökülerek 170C derece ısıtılmış fırında içi pişene kadar  pişirilir.
Ilınınca kalıbından çıkartılır.Soğuduğu zaman dilimlenerek servis edilir.

HAŞHAŞLI REVANİ


Malzemeler:
 4 yumurta
 1 su bardağı toz şeker
 1 su bardağı irmik
 1 su bardağı sıvıyağ
 1 su bardağı (siyah) haşhaş
 1 su bardağı un
 1 su bardağı süt
 1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya
Şerbeti için malzemeler:
 2,5 su bardağı su
 2 su bardağı toz şeker
Küçük bir limon dilimi
YAPILIŞI;
Şerbet malzemeleri tencereye konarak  kaynatılır. Şerbeti bir kenara soğumaya bırakılır.
Önce yumurta ve şekeri çırpılır.
Ardından diğer malzemeleri ekleyerek bir kek hamuru oluşturulur.
Yağlanmış tepsiye dökerek, 170-180 derece fırında pişirilir.
Kek tepsi içinde ılındığında, soğuk şerbeti üzerine gezdirilir.
Kek şerbeti iyice emince üzerine dondurma veya kaymak ile servis edilir.

NOT:Tatlının üzerine bol  krema veya krem şanti sürülerek de servis edilebilir.

GELİNCİK ŞERBETİ


Malzemeler:
500 Gr. Gelincik  çiçeği 
1 kilo toz şeker 
1 limon 
2 su bardağı su
YAPILIŞI;
Toplanan gelincik çiçeklerinin dış kısımları çıkarılır.Çiçekler yıkanır.
Sonra cam bir kavanozun içerisine kaynatılmış soğutulmuş su konur.Gelincikler eklenir.Kavanoz güneş gören bir yerde üç gün bekletilir.
Üç günün sonunda yapraklar bembeyaz olup tüm renklerini suya verdiklerinde gelincik çiçekleri alınır.
Şerbetine şeker ve limon suyu katıp buzdolabında beklettikten sonra servis edilir.

KURU DOMATES SOTE


Malzemeler;
5-6 kuru domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,kekik,nane...
YAPILIŞI;
Kışın 5-6 kuru domates 1 bardak suda 5 dakika ıslatılır.
Sonra tencerede suyu yok olana kadar kaynatılır.
2 yemek kaşığı Zeytinyağ eklenerek bir iki çevrilir.
Tuz,kekik ve nane eklenerek kahvaltı da servis edilir.

KURU DOMATES


Malzemeler;
Domates
YAPILIŞI;
Yaz aylarında orta boy domatesler ortadan ikiye kesilir ve kurutulur.
Kış aylarında kuru fasulyede veya kahvaltılık sote olarak kullanılır.

KURU ERİK



Malzemeler;
Erik
YAPILIŞI;
Yaz aylarında istenilen erik türü bıçak ile kenarlarından çizilerek kurutulur.
Ben orak eriklerini(mürdüm) kuruttum.
Kışın suda kaynatıp hoşaf yaparak suyu içilir.Yada erik yahnisi yapılır...

DONDURUCUDA TAZE FASULYE


Malzemeler;
Taze fasulye
Su
YAPILIŞI;
Taze fasulyeler yıkanır ve ayıklanır.
Bir tencerede su kaynatılır.Fasulyeler içine atılır.Rengi dönene kadar 5 dakika kaynatılır.
Rengi korunması için kevgirle soğuk suya çıkarılır.
Süzgeçte suyu süzülür.Kağıt havlu ile kalan suyu alınır.
Buzdolabı poşetlerine istenilen miktarlarda konarak dondurucuya konur.
6 ay süresince kışın kullanılabilir.