• A, B6, B12, C ve E vitaminleri içerir.
• Enerji vericidir. 1 Litresi yaklaşık 1000 kalori içerdiğinden,
fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve yüksek kalori diyetine ihtiyacı
olan kişilere önerilmektedir.
• Birçok besin öğesini içerdiğinden dolayı “sıvı ekmek” olarak da
adlandırılmaktadır.
• İçeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik
etki gösterir.
• Bozanın yapısındaki laktik asit, barsak florasını düzenleyici
özellikte ve mide bezlerinin faaliyetine olumlu etki sağlamaktadır.
• Fermente besinlerle sindirim sistemine alınan laktik asit
bakterileri, bağırsakta bulunan ve prokarsinojen maddeleri, karsinojen yapıya
dönüştüren enzimlerin aktivitesinde azalma sağlaması sebebiyle insan sağlığı
açısından önem taşır. Laktik asit bakterileri bağışıklık sistemini güçlendirir
ve insan vücudunun patojenlere karşı direncini arttırır.
• Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar
oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir.
• Bozanın hafif ekşimiş olanı, tatlı olanlarına nazaran laktik asit
bakımından daha zengindir.
• Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye ediliyor.
• +4 derecede muhafaza edildiği takdirde bozanın ömrü sene ile
ölçülebilir. Ayrıca boza beklediği için toksik olmaz. Sadece ekşir, köpürür.
• Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza, arpa, mısır, buğday
kullanılarak da yapılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder