Lezzetli Yemek Tarifleri

DOMATESLİ PAPARA


Malzemeler:
2-3 baş kuru soğan.
4-5 olgun domates.
2 yeşil biber
1 kahve kaşığı kımızı biber.
1 çay kaşığı karabiber.
Yarım su bardağı ılık su.
2-3 dilim bayat ekmek.
2-3 yemek kaşığı tereyağı.
Yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Soğan,biber ve domatesler küçük küçük doğranıp kavrulur.
Tuz, karabiber,kırmızı biber eklendikten sonra, içine ılık su katılır ve bir süre daha kaynatılır.
Bu karışım, önceden bir tepsi içine küçük küçük doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. 
Bunların üzerine de kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servis edilir.

KUSKUS SALATASI


Malzemeler:
2 su bardağı kuskus
Kırmızı közlenmiş biber
Kornişon turşusu
Mısır Konservesi
3-4 yemek kaşığı zeytin yağ
Limon
5-6 dal dereotu
Yapılışı:
Tencereye  su ve tuz  ilave edilerek kaynatılır.Kaynayınca kuskuslar ilave edilir.Yaklaşık 15-20 dk kadar bol suda haşlanır.Pişen kuskuslar soğuk sudan geçirilerek süzülür.
Biber ve kornişon turşuları küçük küçük kesilir.Dereotu ince kıyılır.
Mısır konservesi süzülür.
Tüm malzemeler büyük bir kaba konur.Üzerine kuskus eklenerek  karıştırılır.
Zeytin yağı,limon ve tuz  karıştırılarak sos yapılır ve salataya ilave ederek karıştırılır.
Salata süslenerek servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginarları pişirmek için:
4 adet büyük boy enginar
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
tuz
2 adet kesme şeker
üzerini geçecek kadar su
Garnitürü için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet küçük boy havuç
1 adet küçük boy patates
1 çay bardağı bezelye
tuz
üzerine:
dereotu
1/2 limonun suyu
YAPILIŞI;
Öncelikle enginarları pişirmek için tencereye enginarlar dizilir.
Ayrı bir kapta un,şeker,tuz,zeytinyağı,limon suyu ve su karıştırılıp enginarların üzerine dökülür.
Önce orta ateşte kaynamaya, sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.Enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede zeytin yağında yemeklik doğranan soğan ve sarımsak kavrulur.Kavrulan soğan ve sarımsağa tavla zarı büyüklüğünde doğranan patates ve havuç ile bezelyeler ve tuz eklenir.
Tencerenin kapağı kapatılıp,sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
Yeteri kadar pişen enginarların üzerine hazırlanan garnitür eklenir.Enginarın suyundan  hepsinin üzerine bir kaç kaşık gezdirilir.Enginarın suyu enginarların altında kalmalı ve eğer fazlaysa birazı dökülmelidir.
Yarım limonun suyu enginarların üzerine dökülür.10 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.Tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakılır.
Servisten önce üzerine kıyılmış dere otu serpip soğuk olarak servis edilir.

ENGİNAR DOLMASI


Malzemeler:
5 adet  büyük enginar
1 limon
1 bardak  pirinç
1 büyük soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 domates
1çay bardağı  zeytinyağı
1 limon suyu
1 demet dere otu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı  yenibahar
Karabiber, tuz
YAPILIŞI:
Enginarların dış yaprakları bir kat soyulur.Sapları  kesilir ve içindeki yaprakları temizlenir. Ortasındaki tüyleri bir kaşık yardımıyla çıkarılır.Üzerine limon suyu sıkarak bir kenara alınır.
Soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır.Dere otu ince kıyılır.
Pirinç yıkanıp limon tuzu hariç diğer malzemeler  karıştırılarak  dolma harcı  hazırlanır.
Dolma harcı önce enginarın içine doldurulur. Daha sonra her yaprağın arasına bir miktar daha harç konarak her yaprağın içine harç konmuş olur.
Enginarın içine konan harç elle biraz sıkıştırılır ve dik olarak tencereye dizilir.
Üzerine enginarların yarısına gelecek şekilde limon suyu ve tuzlu su konur.
Üzerine zeytinyağı gezdirilir.Kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.Piştiği kapta soğumaya bırakılarak daha sonra servis edilir.

MISIRLI BUĞDAY SALATASI


Malzemeler:
2 su bardağı buğday
2 adet kırmızı salçalık biber(közlenmiş de olabilir)
1 çay bardağı  haşlanmış mısır
2-3 adet taze soğan
1 küçük havuç
Dereotu
1 adet salatalık (süslemek için)
Sosu İçin:
1 adet limon suyu,
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Zeytinyağı,
Tuz.
YAPILIŞI:
Buğdaylar bir tencerede üzerini geçecek kadar bol su ile 20 dakika  kadar kaynatılır.
Suyu azalmış olduğunda ocaktan alınır, kapağı kapatılır ve bir gece kabarması için dinlendirilir.
Dereotu  ve soğanlar ince ince doğranır.Havuç rendelenir.Biberler küçük doğranır.
Büyük bir kapta buğday ve diğer malzemeler karıştırılır.
Sosu için gerekli olan malzemeler de ayrı bir kasede karıştırılır.
Hazırlanan sos üzerine dökülerek karıştırılır.Salatalık dilimleriyle süslenerek servis edilir.

KOLAY MİNİ PİZZALAR


Malzemeler:
9 adet tost ekmeği
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
9 adet dilimlenmiş kaşar peyniri
18 çeri domates
2 yeşil biber
Susam
Çörek otu
YAPILIŞI:
Bir kasede yoğurt nane,kekik ve pul biber karıştırılır.İsteğe göre biraz tuz eklenebilir.
Dilimlenmiş tost ekmekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
Yoğurtlu karışımdan her birinin üzerine 1 yemek kaşığı dökülür ve kaşığın tersiyle yayılır.
Sosun üzerine kaşar peynirleri yerleştirilir.
Üzerine dilimlenmiş domatesler yerleştirilir.
Susam ve çörek otu serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kızarana dek pişirilir.
Sıcak servis edilir.
NOT:Üzerine istenilen farklı malzemelerden konabilir.


KEŞKEK


Malzemeleri
500 gr. az yağlı kuzu eti
500 gr. aşurelik buğday
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz ve pul biber
YAPILIŞI:
Buğday beyaz suyu çıkana kadar yıkanır ve akşamdan  kaynatılır.Ocak kapatılıp üzeri örtülerek şişmesi için demlenmeye bırakılır.
Ertesi gün ilk önce eti kaynatılır. Düdüklüde 20 dakika normal tencerede 40 dakikada pişer.
Tencerede yapılıyorsa etleri kaynatırken üzerinde oluşan köpük kaşıkla alınır. Alınmassa etin suyu kara olur ve tadı da hoş olmaz.
Etler  kaynarken  buğday pişirilir. Buğday  tencerede 1 litre sıcak su ile yarım saate yakın kaynatılır. Bu arada soğan tereyağı ile sotelenir. Kavrulan soğan buğdayın içine dökülüp karıştırılır.
Haşlanan ve didiklenen etler de ilave edilir. Karıştırılarak hem pişirmeye devam edilir  hem de buğdaylar ezilir. Tuzu  biberi ilave edilir.
30-40 dakika sonra ocaktan alınır. Keşkeğin iyice sünmesi buğdayların çatlayıp ezilmesi gerekir. Üzerine  isteğe göre eritilmiş tereyağı ve biber atılarak servis edilir. 

OTLU PEYNİRLİ KEK


Malzemeler:
3 adet yumurta
100gr. oda ısısında tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı lor yada sert beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
4-5 dal dereotu
2-3 dal taze nane
2 su bardağı un
1 paket  kabartma tozu
YAPILIŞI:
Yeşillikler incecik kıyılır.
Çırpma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tereyağ ve tuz eklenerek iyice çırpılır.
Un ve kabartma tozu da eklenerek  çırpmaya devam edilir.
Üzerine doğranan yeşillikler ve peynir ilave edilip, iyice karıştırılır.
Yağlanmış kek kalıbına dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.(Üzerine çörek otu ve susam serpilebilir.)
Isıtılmış 160 derecelik fırında 40-45 dk. kadar pişirilir.
Pişen kek ters çevrilip, 10 dk. kadar dinlendirdikten sonra kalıptan çıkartılır. Üzerine kağıt  havlu yada temiz bir örtü örtüp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dilimleyip servis edilir.

ERİKLİ YAPRAK SARMASI


Malzemeleri:
500 gr asma yaprağı
6-7  yeşil erik
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç(yıkanmış)
1 kahve fincanı bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kuru nane
Tuz
1 kahve fincanı sıvı yağ(zeytinyağ)
Yarım dilimlenmiş limon
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Soğan küçük küçük doğranır. İçerisine salçalar, yıkanmış pirinç,bulgur, karabiber,nane ve yenibahar eklenerek karıştırılır ve yaprak sarmasının içi hazır hale getirilir.
Yapraklar salamura ise kaynar sudan geçirilerek hazırlanır.Taze yaprak ise kaynamış suya atılarak alt üst edilerek çıkartılır.Suyu süzülene ve soğuyana kadar bekletilir.
Hazır hale gelen yaprakların içine iç harcı konarak ince ince sarılır.Kesilen sap kısımları tencerenin altına konur.Az geliyorsa birkaç yaprak ilavesi daha yapılır.
Sarılan yapraklar tencereye dizilir.Erikler ve dilimlenmiş limonlar da sarmaların üzerine yerleştirilir.Tencereye kaynamış tuzlu su ve sıvı yağ eklenir.Kalan yapraklar ile üzeri kapatılır.
15-20 dakika kısık ateşte pişirilir.
Kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.Sarmalar pişen eriklerle birlikte servis edilir.