Lezzetli Yemek Tarifleri

FIRINDA HAMSİ


Malzemeler:
1 kg ayıklanmış hamsi
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet patates
1 adet limon
tuz, sıvı yağ
YAPILIŞI:
Hamsiler temizlenir.
Kılçıkları çıkarılmış ve yıkanmış hamsilerin üzerine tuz atılarak karıştırılır.
Fırın kabı  hafifçe yağlanır.Hamsilerin ikisi birbiriyle birleştirilerek tepsiye dizilir.
Hamsilerin üzerine piyazlık doğradığımız soğan,limon dilimleri ve patates dilimleri konur.Tuz atılır.
Bir miktar daha sıvı yağ gezdirdikten sonra üzeri pişirme kağıdı ile kapatılır.
180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.

NOT:İsteğe göre domates dilimleri de kullanılabilir.

KURU İNCİR DOLMASI


Malzemeler:
20 adet kuru incir
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Ceviz(iri kıyılmış)
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Pirinçler yıkanır ve 10 dakika suda bekletilir.
İncirler yıkanır ve sap kısımları kesilir.
Kesilen sap kısımlarından parmak ile içi açılarak genişletilir.
Açılan yerden çay kaşığı ile pirinç ve ceviz doldurulur.Üzerine ceviz ile kapak yapılır.
Doldurulan yerleri üste gelecek şekilde bir tencereye dizilir.
Üzerine su ve şeker dökülür.
Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyu gidene ve pirinçler yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirilir.
Soğuduğu zaman tencereden çıkarılarak,ceviz yada hindistan cevizi serpilerek soğuk servis edilir.

TON BALIKLI YEŞİL SALATA


Malzemeler:
1 demet roka
2-3 adet yeşil soğan
2 salatalık
2 domates
2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır
1 küçük kutu ton balığı konservesi
Zeytinyağ
Limon
Tuz
YAPILIŞI:
Roka yıkanır ve ince doğranır.
Yeşil soğan ince ince doğranır.
Salatalık ve domates küp küp doğranır.
Geniş bir kaba doğranan sebzeler konur. Üzerine ton balık ve mısır serpilir.
Limon suyu,zeytinyağı ve tuz ile sos hazırlanarak salatanın üzerine dökülür.
Süslenerek servis edilir.

KURU BÖRÜLCE SALATASI



Malzemeleri:
2 su bardağı haşlanmış börülce
3 adet közlenmiş kırmızı biber
5 dal taze yeşil soğan
3 adet sivri biber
5-6 dal maydanoz
4-5 adet kornişon turşu
1 tutam sumak
Limon suyu,nar ekşisi
Zeytinyağı
1 adet ekşi elma
Tuz
YAPILIŞI:
Yeşil soğan ve maydanoz bol suda yıkanır ince ince doğranır.
Közlenmiş kırmızı biber, kornişon turşu, yeşil biber de ince ince doğranır.
Elmanın kabukları soyulup,çekirdekleri çıkartılır.Küp küp doğranır.
Haşlanmış börülceler derin bir kaba alınır üzerine doğranan malzemeler eklenir.
Bir kasede zeytinyağı, tuz, sumak, nar ekşisi ve limon suyu karıştırılıp börülce salatası nın üzerine dökülüp iyice karıştırılır.
Servis tabağına alınıp süslenerek servis edilir.

ACILI EZME


Malzemeler:
Bir orta boy kuru soğan
4-5 diş sarmısak
Maydonoz
Taze nane
1 adet acı sivri biber
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, kekik, kırmızı pul biber, tuz.
YAPILIŞI:
Domateslerin kabukları soyulur.Kesilerek içindeki suyu ile çekirdekleri çıkartılır.
Soğan, sarımsak, nane, maydanoz, biber ve domates  ince ince doğranır.
Daha sonra bu karışıma 2 yemek kaşığı salça, zeytinyağı baharatlar ve tuz eklenerek karıştırılır.

Servise hazır hale getirilir.

KURU DOMATESLİ KURU FASULYE


Malzemeler:
2 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış fasulye
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3-4 adet kuru domates
Tuz,karabiber, pul biber
YAPILIŞI:
Bir gece suyun içinde bekletilen fasulyelerin suyu süzülerek başka bir tencerede ocağın üzerine konur.Üzerine su eklenir.
Yüksek ateşte tencere kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra ocak düşük ısıya ayarlanır. Yaklaşık 40 dakika fasulyeler haşlanmaya bırakılır. Haşlanan fasulyeler süzülerek soğuk sudan geçirilir.
Tencereye sıvı yağı koyup içine ince doğranmış kuru soğan ilave edilerek iyice kavrulur. Bu karışımın içerisine haşlanmış kuru fasulye dökülür ve karıştırılır. Salça eklenip tuz, karabiber, pul biberi ilave edilir. Son olarak su ve kuru domates eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılıp, orta harlı ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

FIRINDA KIRMIZI BİBER DOLMASI


Malzemeler:
1 kg kırmızı dolma biber
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
3 tane büyük kuru soğan
3 tane domates
Tuz
1 yemek kaşığı salça
Karabiber,yenibahar,kuru nane,kekik,dolma baharatı.
1 kahve fincanı zeytinyağı
 YAPILIŞI:
Yemeklik doğranmış olan soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur.
İyice yıkanmış süzülmüş pirinçler ve bulgur eklenip kavurmaya devam edilir.
Tuz,rendelenmiş 1domates,salça ve baharatlar eklenip, üzerilerine 1 bardak sıcak su ilave edilir.
İyice suyunu çektikten sonra ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Temizlenip yıkanan dolma biberlerin sap kısımları çıkartılır.İç malzemesiyle doldurulur.
Biberlerin ağız kısımları kesilmiş domates ile kapatılır.Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.Kalan domatesler de tepsi içine serpiştirilir.
Tepsi yağlanır.Biberler tepsi içinde yuvarlatılarak her tarafının yağlanması sağlanır.
180 derecedeki fırında 20 dakika pişirilir.Ilık veya soğuk servis edilir.

MENEMEN


Malzemeler: (2 kişilik)
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
2 adet yumurta
4-5 yemek kaşığı  zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Zeytinyağı  tavaya konur.
Kızdıktan sonra üzerine ince ince doğranan kuru soğan  eklenir. Kuru soğan karıştırarak 5 dakika pembeleştirilir. Ardından küçük küçük  doğranan yeşil biberler de eklenir. 5 dakika da yeşil biber ile karıştırarak kızartılır.
Sonra küp küp doğranan domatesler de eklenir. Yaklaşık 5-6 dakika  pişirilir.
Ardından yumurtalar kırılır.Yumurta sarılarının da karışması için kırdıktan sonra karıştırılır.
Tavanın kapağı kapatılıp yaklaşık 5 dakika kontrol ederek pişirilir.

NOT:Menemeninizi tabağa servis etmeden, pişirdiğiniz tavada ya da bakır sahanda yiyebilirsiniz. 

EVDE KEFİR YAPIMI


Malzemeler:
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ, pastörize yada UHT süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
YAPILIŞI:
Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır.
Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır.
20-25 derecede kalacağı karanlık bir yerde bırakılır.
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir.
Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir.
Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür.
Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
NOT:Pastörize süt kullanılacaksa ısıtılmadan(oda ısındaki süt) doğrudan mayanın üzerine ilave edilebilir.