Lezzetli Yemek Tarifleri

EKŞİMİKLİ GÖMME(Dızmana)


Malzemeler
Hamuru İçin:
 6 su bardağı  un
1 su bardağı süt
1 paket yaş hamur mayası
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
İçi İçin:
350 gr çökelek veya ekşimik
1 demet maydanoz
Tuz
Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI:
Bir kabın içine bir miktar un konur ve ortası havuz şeklinde açılır.
İçine yaş maya, şeker, ılık su ilave edilir.Maya eriyene kadar karıştırılır.
Maya iyice kabarınca süt, tuz, kalan un konarak yoğrulur.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri kapatılarak kabarması için dinlendirilir.
İçi için: Maydanoz ince ince doğranır.
Bir kabın içine maydanoz, çökelek(ekşimik), tuz konarak iyice karıştırılır.
Hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler koparılır.Elde yuvarlak  açılır.
Açtığımız hamurun ortasına  çökelekli karışımdan koyup  kapatarak yuvarlak top yapılır.
Bir tabağa  biraz sıvı yağ konur.Top şeklinde yapılan hamurların sadece bir tarafı birbirine yapışmaması için sıvı yağa batırılır.
Fırın tepsisi yağlanır ve hazırlanan hamurlar tepsiye dizilir.Kabarmaları için bir süre tepside bekletilir.
Üzerine sürmek için: Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz bir kapta iyice karıştırılır.
Kabaran hamurun her yerine yumurtalı karışımdan sürülür.
Önceden ısıtılmış 200°fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.

HAMSİ TAVA


 Malzemeler:
1 kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 çorba kaşığı tuz
Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Hamsilerin başları kopartılıp temizlenir.
Yıkanıp süzgece alınır ve suyu süzdürülür.
Mısır unu ve tuzu bir tabakta karıştırılır.
Hamsilerin her tarafı mısır ununa bulanır.
Yağ tavaya konup iyice kızdırılır.
Hamsilerin karın kısımları alta gelecek şekilde yan yana sıkışık bir şekilde tavaya dizilir ve orta ateşte balıklar kızarana kadar pişirilir.
Düz bir tabak yardımıyla, altı kızarmış olan balıklar ters çevrilir.

Diğer tarafı da aynı şekilde pişirilip, servis tabağına alınarak sıcak servis yapılır.

FIRINDA HAMSİ


Malzemeler:
1 kg ayıklanmış hamsi
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet patates
1 adet limon
tuz, sıvı yağ
YAPILIŞI:
Hamsiler temizlenir.
Kılçıkları çıkarılmış ve yıkanmış hamsilerin üzerine tuz atılarak karıştırılır.
Fırın kabı  hafifçe yağlanır.Hamsilerin ikisi birbiriyle birleştirilerek tepsiye dizilir.
Hamsilerin üzerine piyazlık doğradığımız soğan,limon dilimleri ve patates dilimleri konur.Tuz atılır.
Bir miktar daha sıvı yağ gezdirdikten sonra üzeri pişirme kağıdı ile kapatılır.
180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.

NOT:İsteğe göre domates dilimleri de kullanılabilir.

KURU İNCİR DOLMASI


Malzemeler:
20 adet kuru incir
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Ceviz(iri kıyılmış)
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Pirinçler yıkanır ve 10 dakika suda bekletilir.
İncirler yıkanır ve sap kısımları kesilir.
Kesilen sap kısımlarından parmak ile içi açılarak genişletilir.
Açılan yerden çay kaşığı ile pirinç ve ceviz doldurulur.Üzerine ceviz ile kapak yapılır.
Doldurulan yerleri üste gelecek şekilde bir tencereye dizilir.
Üzerine su ve şeker dökülür.
Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyu gidene ve pirinçler yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirilir.
Soğuduğu zaman tencereden çıkarılarak,ceviz yada hindistan cevizi serpilerek soğuk servis edilir.

TON BALIKLI YEŞİL SALATA


Malzemeler:
1 demet roka
2-3 adet yeşil soğan
2 salatalık
2 domates
2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır
1 küçük kutu ton balığı konservesi
Zeytinyağ
Limon
Tuz
YAPILIŞI:
Roka yıkanır ve ince doğranır.
Yeşil soğan ince ince doğranır.
Salatalık ve domates küp küp doğranır.
Geniş bir kaba doğranan sebzeler konur. Üzerine ton balık ve mısır serpilir.
Limon suyu,zeytinyağı ve tuz ile sos hazırlanarak salatanın üzerine dökülür.
Süslenerek servis edilir.

KURU BÖRÜLCE SALATASI



Malzemeleri:
2 su bardağı haşlanmış börülce
3 adet közlenmiş kırmızı biber
5 dal taze yeşil soğan
3 adet sivri biber
5-6 dal maydanoz
4-5 adet kornişon turşu
1 tutam sumak
Limon suyu,nar ekşisi
Zeytinyağı
1 adet ekşi elma
Tuz
YAPILIŞI:
Yeşil soğan ve maydanoz bol suda yıkanır ince ince doğranır.
Közlenmiş kırmızı biber, kornişon turşu, yeşil biber de ince ince doğranır.
Elmanın kabukları soyulup,çekirdekleri çıkartılır.Küp küp doğranır.
Haşlanmış börülceler derin bir kaba alınır üzerine doğranan malzemeler eklenir.
Bir kasede zeytinyağı, tuz, sumak, nar ekşisi ve limon suyu karıştırılıp börülce salatası nın üzerine dökülüp iyice karıştırılır.
Servis tabağına alınıp süslenerek servis edilir.

ACILI EZME


Malzemeler:
Bir orta boy kuru soğan
4-5 diş sarmısak
Maydonoz
Taze nane
1 adet acı sivri biber
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, kekik, kırmızı pul biber, tuz.
YAPILIŞI:
Domateslerin kabukları soyulur.Kesilerek içindeki suyu ile çekirdekleri çıkartılır.
Soğan, sarımsak, nane, maydanoz, biber ve domates  ince ince doğranır.
Daha sonra bu karışıma 2 yemek kaşığı salça, zeytinyağı baharatlar ve tuz eklenerek karıştırılır.

Servise hazır hale getirilir.

KURU DOMATESLİ KURU FASULYE


Malzemeler:
2 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış fasulye
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3-4 adet kuru domates
Tuz,karabiber, pul biber
YAPILIŞI:
Bir gece suyun içinde bekletilen fasulyelerin suyu süzülerek başka bir tencerede ocağın üzerine konur.Üzerine su eklenir.
Yüksek ateşte tencere kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra ocak düşük ısıya ayarlanır. Yaklaşık 40 dakika fasulyeler haşlanmaya bırakılır. Haşlanan fasulyeler süzülerek soğuk sudan geçirilir.
Tencereye sıvı yağı koyup içine ince doğranmış kuru soğan ilave edilerek iyice kavrulur. Bu karışımın içerisine haşlanmış kuru fasulye dökülür ve karıştırılır. Salça eklenip tuz, karabiber, pul biberi ilave edilir. Son olarak su ve kuru domates eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılıp, orta harlı ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

FIRINDA KIRMIZI BİBER DOLMASI


Malzemeler:
1 kg kırmızı dolma biber
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
3 tane büyük kuru soğan
3 tane domates
Tuz
1 yemek kaşığı salça
Karabiber,yenibahar,kuru nane,kekik,dolma baharatı.
1 kahve fincanı zeytinyağı
 YAPILIŞI:
Yemeklik doğranmış olan soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur.
İyice yıkanmış süzülmüş pirinçler ve bulgur eklenip kavurmaya devam edilir.
Tuz,rendelenmiş 1domates,salça ve baharatlar eklenip, üzerilerine 1 bardak sıcak su ilave edilir.
İyice suyunu çektikten sonra ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Temizlenip yıkanan dolma biberlerin sap kısımları çıkartılır.İç malzemesiyle doldurulur.
Biberlerin ağız kısımları kesilmiş domates ile kapatılır.Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.Kalan domatesler de tepsi içine serpiştirilir.
Tepsi yağlanır.Biberler tepsi içinde yuvarlatılarak her tarafının yağlanması sağlanır.
180 derecedeki fırında 20 dakika pişirilir.Ilık veya soğuk servis edilir.