Malzemeler;
Lezzetli Yemek Tarifleri
Fındıklı Güllaç
ISLAK KEK
Malzemeler;
3
yumurta
1,5 su
bardağı toz şeker
1 çay
bardağı sıvı yağ
1 su
bardağı süt
1
vanilya
1
kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1küçük
paket kakao
YAPILIŞI;
Şeker ve yumurtalar çırpılır.
Kakao,yağ ve süt eklenir.
Bu karışımdan bir bardak ayrılır.
Kalan diğer malzemeler de eklenip karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına konur.160 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Yaklaşık 40 dakika sonra çıkarılır ve ayrılmış karışım üzerine dökülerek kapatılmış fırında 5 dakika dinlendirilir.
Afiyet olsun.
TAVUKLU TRAKYA MANTISI
MALZEMELER:
Hamur
malzemesi:
500gr.
un
1 çorba
kaşığı tuz
Su
İç
malzemesi:
Tavuk
göğüs eti(varsa kaz eti ile yapılır)
2 su
bardağı pirinç
2 yemek
kaşığı tereyağı
1 çay
kaşığı tuz,karabiber
3 su
bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Tavuğun göğsü haşlanır.İnce ince didiklenir.
Suyu kenarda bekletilir.
Pilavı hazırlanır.
Tencereye yağ konularak pirinçler biraz kavrulur.
3 su bardağı kaynar su ve tavuk etleri katılarak suyu çekene kadar pişirilir.
Tuz ve karabiber
katılır.Ocaktan alınarak hamur açılıncaya kadar bekletilir.
Hamur malzemeleri karıştırılarak çok sert olmayan hamur elde edilir.
Bezelere ayırdıktan sonra oklavayla açılır.
Sonra ikişer santim uzunluğunda karelere kesilir.
Ortalarına hazırlanan içten konarak poğaça şeklinde kapatılır.
Yağlanmış tepsiye dizilerek fırına sürülür.
Hafif kızardıktan sonra üzerine et suyu dökülerek tekrar fırına sürülür.
Suyunu çekinceye kadar pişirilir.
İsteğe göre ayran ile servis edilebilir.
Afiyet olsun.
TAVUK KAPAMA
Malzemeler;
4 adet
tavuk baget
2 su
bardağı pirinç
1 soğan
1 yemek
kaşığı biber veya domates salçası
tuz,karabiber
1 kahve
fincanı sıvı yağ
Tavuk
suyu
Yapılışı;
Tavuklar haşlanır.
Küp doğranan soğanlar sıvı yağda pembeleşene kadar sotelenir.
Salça eklenir.
Bir iki kez çevrilir.Tuz karabiber serpilir.Yıkanmış pirinçler tepsiye dökülür.
Tavuk bagetler fırın tepsisine düzgünce yerleştirilir.
Tavukları haşladığımız su ilave edilir.
Üzeri yağlı kağıt ile örtülür.
Fırında 40 dakika 150 derecede pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ
MALZEMELER:
500 gr orta yağlı kıyma
500 gr koyun kıyma
iki dilim ekmek içi
1 adet soğan rendesi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 diş sarımsak
bu malzemeler iyice
karıştırılır ve dolapta 3-4 saat bekletilir.
Sonra ;
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı
biber
1 çay kaşığı pul biber
ilave edilir ve tekrar
yoğrulur.
2 çorba kaşığı 0 numara
irmik ilave edilir ve tekrar yoğurulur,üzeri kapatılıp bir gece buzdolabında
dinlendirilir.
Ertesi gün şekil
verilerek yağsız tavada yada mangalda pişirilir.
Mangalda kesinlikle
mükemmel oluyor hele bir de yanında taze pişmiş ekmek yada lavaş olursa
Yanında salça sos,köz
biber,domates ve pilav gibi garnitürlerle servis edilebilir.
Afiyet olsun
KOZYÖRÜK TATLISI
Malzemeler
1 paket margarin (250 gr)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
3 su bardağı un
şerbeti için:
2 su bardağı şeker
1 bucuk su bardağı su
Yapılışı:
1-Margarin eritilir
2-Şeker, yoğurt ve karbonat konulup karıştırılır
3-Un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
4-Hamur küçük parçalar halinde yuvarlanıp sonra yassıltıp tepsiye konulur
5-Şerbeti fazla kaynatılmadan sadece şekeri karıştırılıp eritilir
6-Tatlı sıcak şerbet soğuk olarak haşlanır.
KURU İNCİR DOLMASI
Malzemeler;
20 adet kuru incir
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
YAPILIŞI;
Pirinçler yıkanır ve 10
dakika suda bekletilir.
İncirler yıkanır ve sap
kısımları kesilir.
Kesilen sap kısımlarından
parmak ile içi açılarak genişletilir.
Açılan yerden çay kaşığı ile
pirinçler doldurulur.
Doldurulan yerleri üste
gelecek şekilde bir tencereye dizilir.
Üzerine su ve şeker dökülür.
Önce yüksek ateşte sonra
kısık ateşte suyu gidene ve pirinçler yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirilir.
Soğuduğu zaman tencereden
çıkarılarak soğuk servis edilir.
SÜTLÜ BİBER TURŞUSU (RUMELİ)
Malzemeler :
1Kalıp Sert Beyaz Peynir ( ...yaklaşık 750 gr )
Tuz
Yapılışı :
Süt iyice kaynatılır.
Peynirin de tuz oranı göz önüne alınarak arzu edilen oranda tuz ilave edilir.
Süt bir kenarda ılınmaya bırakılır. ( Yoğurt mayalanacak sütten biraz daha ılık olmalıdır. )
Biberler 3-
Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak kadar doldurulur.
Kavanozdaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar kırıklı sert beyaz peynir konulur.
Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan, biraz daha sıcak süt kavanozlara ağzına kadar doldurulur.
Kavanozlar sıkıca kapatılır.
Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak üzerleri sıkıca örtülür. Sofra bezi ayrıca bir iki kat örtüyle kapatılarak, kavanozlar yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakılır.
Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan kavanozlar, arada kontrol edilir.
Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozlar buzdolabına alınır.
10 Gün sonra yemeye hazır hale gelirler. Fakat, buzdolabında biraz daha uzun tutulursa lezzeti ve kıvamı daha artar.
Manca Salatası
Malzemeler :
4-5 adet patlıcan
3-4 etli kırmızı ( yağlık ) biber
3 orta boy domates
4-5 sivri yeşil biber
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu ( arzuya göre )
1 kahve fincanı zeytinyağı ( ayçiçek yağı )
1 kahve fincanı elma veya üzüm sirkesi
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar ve etli yağlık kırmızı biberler ateşte közlenir.
Közlenen malzemelerin kabukları dikkatlice soyulup dişe gelecek parçalar halinde kıyılır.
Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tohum yatakları alınıp ince kıyılmış yeşilbiberler, maydonoz ve dereotu da ilave edilir.
Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve sirke ilave edilir.
Tüm malzeme güzelce karıştırılıp tuzu ayarlanır.
Bir süre dinlendirip servise alınır.
Not : Sarımsağın bol kullanılması ve sirkeyle lezzetlendirilmesi mancanın en belirgin özelliğidir. Bu uygulama sırasında sosu için asla limon kullanılmaz