Lezzetli Yemek Tarifleri

MEYVELİ YAŞ PASTA


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı sıcak su
3 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kreması için;
3 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
 1 paket toz şanti
2 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
Muz,kivi gibi meyveler

YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.
Bunun içinde iki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için buzdolabına konur.
Ardından pastanın keki için de ilk olarak un ile kabartma tozu bir kaba alınıp karıştırılır.
Sonra toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınır.Su eklenir.Köpürene kadar çırpılır.
Sonra bunlara un,nişasta,vanilya ve kabartma tozu elenerek eklenir ve mikserle iyice çırpılır.
Karışım orta boy bir yağlanmış borcama yada altına yağlı kağıt serili kelepçeli pandispanya kalıbına dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan pişirilir.
Kek fırından alınınca soğutulur ve sonra ortadan ikiye bölünür.
Alt katın üstüne önce süt ile ıslatma yapılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.Üstü ve kenarları dilimlenmiş meyveler ile süslenir.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir. 

MEYVELİ RULO PASTA


PANDİSPANYA
4 yumurta
5 kaşık un
5 kaşık şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
KREMA
500 ml süt
1 yumurta sarısı
3 fincan un
1 su bardağı şeker
vanilya
Üzeri için:
1 paket krem şanti(2 poşet)
200ml süt
kivi,muz,çilek
YAPILIŞI
Yumurta ve şeker boza kıvamına gelene kadar çırpılır.
Un yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır.
Limon rendesi ve vanilya  eklenir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülerek eşit bir şekilde yayılır.
170 derece fırında 10-15 dakika pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz yağlı kağıtla birlikte rulo şeklinde sarılır.
Kreması için yumurta sarısı,un ve şeker birbirine iyice yedirilerek karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Kıvama gelince ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Diğer yanda rulo şeklinde sarılmış olan ve soğuyan pandispanya yağlı kağıttan ayrılır.
Üzerine soğumuş olan krema sürülür.Muz ve kesilen diğer meyveler içine konur.Rulo şeklinde tekrar sarılır.Üstü kalan krema ile iyice sıvanır.Soğuması için dolaba konur.
Ayrı bir yerde krem şanti çırpılır ve üzerini süslemek için kullanılır.
İsteğe göre üzerine meyve dilimleri de konabilir.
Rulo pasta dilimlenerek servis edilir.

DUKAN EKMEK


Malzemeler:
2 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı yulaf kepeği(doğalsan)
3 yemek kaşığı yulaf kepeği karışımı unu(doğalsan)
1 kahve fincanı lor peyniri(yada küçük doğranmış kaşar)
2 taze soğan(ince kıyılmış)
1 taze sarımsak(ince kıyılmış)
Yarım çay kaşığı tuz(isteğe göre miktarı değişir)
2-3 dal maydanoz(ince kıyılmış)
1 çay kaşığı soda(İngiliz karbonatı)
Nane,kekik,pul biber
YAPILIŞI:
Bir kaba yumurtalar kırılır ve çırpılır.
Lor,soğan,sarımsak,maydanoz ve tuz ilave edilir.
Yoğurt,yulaf kepeği ve yulaf kepeği karışım unu ilave edilerek karıştırılır.
İsteğe göre baharat karışımları katılır.
Soda ilave edilerek karıştırılır ve 5 dakika kabarması ve yulafların şişmesi için bekletilir.
Az yağ sürülmüş teflon tavaya dökülerek kısık ateşte altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Soğuduğu zaman dilimlenerek servis edilir.2 gün buzdolabında saklanarak tüketilir.

NOT:Yağlı kağıt serili borcamda 15 dakikada fırında yada 7-8 dakikada mikrodalgada da pişirilebilir.

PORTAKALLI KEK


Malzemeler:
1 paket margarin(250 gr.oda ısısında)
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
Un
YAPILIŞI:
Margarin ve şeker bir kabın içinde birbirine yedirilene kadar karıştırılır.
Yumurta ve süt eklenerek karıştırılır.
Karışıma un,kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğu rendesi eklenir.
Kıvamı mayonez gibi akışkan olmayan bir şekilde olmalıdır.
İstenilen bir kek kalıbı yağlanır ve karışım dökülür.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 40-45 dakika pişirilir.
Soğuduğu zaman kesilerek servis edilir.

MİSKET KÖFTE


Malzemeler:
500 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
2 dilim bayat ekmek içi
Kızartmak için:
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Soğan rendelenir.
Maydanoz incecik kıyılır.
Bayat ekmek içi ufalanır yada  rondodan geçirilir.Ekmek yerine galeta unu da kullanılabilir.
Bütün malzemeler birbirine yedirene kadar yoğurulur.
Fındık kadar parçalar alınır ve yuvarlak köfteler yapılır.
Kızgın yağda kızartılır.Kağıt havlu serili tabağa çıkartılır.Sıcak servis edilir.


PATATESLİ MAYALI POĞAÇA



Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Patates(haşlanmış)
2 yeşil soğan
3-4 dal maydanoz
Karabiber,pul biber,nane karışımı
Üzerine:
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır.Patates çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine patatesli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

PEYNİRLİ MAYALI POĞAÇA (Tam tahıllı undan)


Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Üzerine:
2 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ince kıyılır.Peynir çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine peynirli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

TAHİNLİ KURABİYE


Malzemeler:
250 gr yumuşak tereyağı  yada margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç malzemesi için:
1,5 su bardağı tahin
4-5 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi
YAPILIŞI:
Önce iç harcı için tahin,şeker ve ceviz karıştırılır.Bir kenarda bekletilir.
Hamur için tereyağı ve şeker birbirine yedirilir.İçine yoğurt ve yumurta eklenerek karıştırılır. Sıvı yağ eklenip biraz daha karıştırılır.
Üzerine un ve kabartma tozu eklenir.
Çok sert olmayan bir hamur elde edilir.Yarım saat kadar dinlendirilir.
Hamurdan bir parça alınarak merdaneyle çok kalın olmayacak şekilde açılır.
Açılan hamurun içine hazırlanan  harçtan konur.
Hamur yuvarlatılarak kapatılır.Rulo şeklindeki hamurdan halka şeklinde kurabiyeler kesilir.
Tepsiye dizilir ve 170 derecedeki fırında 15 -20  dakika pişirilir.

6 AY BAYATLAMAYAN TUZLU KURABİYE


Malzemeler:
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Yarım tatlı kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzerine:1 yumurta akı,1 çay bardağı susam
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler geniş bir kapta yoğurulur.10 dakika dinlendirilir.
Merdane ile bisküvi kalınlığında açılır.
Bardak ile veya kesme kalıbıyla yuvarlak şekilde kesilir.
Yumurta akı çırpılır.Bir tabağa susam dökülür.
Yuvarlak kurabiyeler önce yumurta akına sonra susama batırılarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.