Malzemeler:
4-5 su bardağı tam buğday unu(7 tahıllı un da olabilir)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 kahve fincanı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru maya(instant)yada yaş maya
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı susam
5-6 adet ceviz içi(kıyılmış)
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına un elenip ortası açılır.Etrafına tuz ve şeker serpilir.Büyük
bir kasede zeytin yağı, ılık süt ve su karıştırılır.Maya tam ortasına konur.Ardından
sıvı karışımlar çok yavaş una eklenerek yoğurmaya başlanır.Baharatlar
eklenir.Yoğrulan hamur yumak haline getirilir.Üstü kapalı ılık bir yerde 1 saat
bekletilir. Sonra açıp mayası hafif söndürülerek istenilen kabın içine
konur.Ekmek makinasında da yapılabilir. Ardından 30 dakika kadar beklemesi için
tekrar üstü kapatılıp ılık ortama bırakılır. İyice kabaran hamurun üstüne su
sürülerek 40-50 dakika 180 derecedeki fırında
pişirilir.(Pişerken yumuşak olması için fırının alt kısmına su dolu bir
kap bırakılır)
NOT:Tuz ve baharat miktarları isteğe göre değişebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder