PRATİK BİLGİLER
Balık kızartırken nasıl
daha çıtır çıtır olur?
Balığı kızartmadan önce bir müddet sütte
bekletip, un ile balığı kızartınca çok daha çıtır olacaktır.
Patateslerin filizlenmemesi
için ne yapılır?
Çuvalda veya baksa yerde bekletilen
patateslerin aralarına koyacağımız yeşil elmalar, beli bir süre sonra patates
oluşan filizlenmeyi ve bozulmalarını engelleyecektir. Bu şekilde saklanan
patatesler uzun süre bozulmadan muhafıza edilir.
Patlıcanın acı suyu nasıl
alınır?
Pişirmek veya kızartmak için doğranıp
hazırlanan patlıcanların üzerine bir kaç kaşık toz şeker ve tuz ilave ediniz.
Tuz ve şeker patlıcanda ki acı suyunu çıkarmaya yardımcı olacaktır. Acı suyu
çıkan patlıcanı kâğıt peçete (kâğıt havlu) ile siliniz.
Tereyağının yanmaması için
ne yapılır?
Tereyağını eritme işleminde yanmaması
için üzerine bir kaç damla zeytinyağı damlatırsanız, tereyağının yanmasını
engellemiş olursunuz.
Portakal ve limon
kabuklarından nasıl faydalanır?
Portakal ve limon kabuklarını atmayınız.
Rendeleyerek ve toz şekler ile karıştırınız, sonra bu karışımı bir kavanoza
doldurun. Rendelenmiş limon ve portakal kabuklarını koyduğumuz kavanozu
buzdolabında saklayabilir ve zamanı geldiğinde leziz kek ve kurabiye
yapımlarında kullanabilirsiniz.
Karnabahar’ın kokmaması ve
beyaz kalması için ne yapılır?
Karnabaharı haşlamak için
hazırladığımızın haşlama suyun içerisine ekleyeceğimiz bir miktar süt, karnı
barın haşlanırken kötü kokmasını engeller ve beyaz kalmasına yardımcı olur
Makarnalar bir birine
yapışmasını ve haşlarken taşmasını nasıl engellerim?
Makarna için hazırlanan haşlama suyuna bir miktar ekleyeceğimiz sıvı yağ,
makarnanın taşmasını ve bir birlerine yapışmasını önleyecektir.
Patates püresi nasıl daha
katı ve sarı yapılır?
Patates püresini hazırlarken içerisine
katacağımız tuz miktarı kadar toz şeker sayesinde, püre daha katı ve sarı
olacaktır.
Yumurta haşlarken çatlıyor;
yumurtanın çatlaması için haşlama suyuna bir kaç kaşık sirke ilave edin o
şekilde yumurtanın çatlama riski azalacaktır.
Zeytinyağlı yemeklerin
kararmaması için ne yapılır?
Zeytinyağlı yemeklerin kapaklarını iyice
soğumadan açmayınız, bu şekilde kararmalarını önüne geçebilirsiniz.
Peynir nasıl daha kolay
rendelenir?
Buzlukta 10 dakika bekletilen peynir daha
kolay rendelenecektir.
Limon kabukları ile ne
yapılabilir? Çelik eşyaların parlatılmasına
kullanabilirsiniz.
Domates kabukları nasıl
daha çabuk soyulur?
Kaynar suya daldırılan domatesler daha çabuk
soyulacaktır. Kabukları yumuşayan domatesin kabuklarını bıçağın ters yüzü ile
sıyırabilirsiniz.
Mayonez kesilmesi nasıl
önlenir?
Bir tane yumurta sarısı ile 2-3 damla sirkeyi
karıştırarak çırpın. Üzerine birazda zeytinyağı ilave edip koyulaştırınız. Bu
karışımı kesilen mayoneze ekleyip karıştırınız.
Yemek hazırlarken;
Yemek yapmaya başlarken, ellerinizi sabun
ve sıcak su ile yıkayın. Özellikle çiğ gıdalarla, örneğin tavuk, balık veya
kırmızı et ile temas ettikten sonra başka bir malzemeye veya gıdaya
dokunacaksanız, ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Pişirme sürecinde zaman
kaybı olmaması için gerekli tüm malzemeleri tezgah üzerinde düzenli şekilde
hazırlayın. Yemek yapmaya başladığınızda, karmaşık tarifler sizi zorlayabilir,
bu nedenle kendinize karmaşık olmayan tarifler seçin. Ne kadar çok kaynaktan
yararlandığınız ve yemek hazırlamaya ne kadar zaman ayırabileceğiniz de önemlidir.
Yemeğiniz sıcak bile olsa
buzdolabında soğutabilirsiniz!
Gıdalar yavaş yavaş soğurken içinde
mikroorganizmalar üreyebiliyor ve sağlıklı olarak hazırladığımız yemek,
bozulmuş olarak sofraya gelebiliyor. Bozuk ürünler kendilerini her zaman tadı
ve görüntüsü ile ele vermeyeceği için, bu yemekleri yiyerek hastalanma riski
artıyor. Yemekler ılık, hatta sıcak bile olsalar, buzdolabında rahatlıkla
soğutabilirsiniz. Bu şekilde soğuyan yemeğin tadı bozulmaz, yalnız
buzdolabınızın fazla çalışmasına neden olur.
Pişirdiğiniz yemekleri açık
soğutmayın
Pişirdiğiniz gıdaları açık soğutmamaya
özen gösterin. Örneğin çorbanızı kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını açıp
soğutmaya kalkarsanız, yaşadığınız ortamdaki hava içinde yer alan
mikroorganizmalar, doğrudan yemeğin içine düşebilir. Bu mikroorganizmalar
üremeleri için uygun besleyici ortam olan yemeğin içinde, sayılarını
çoğaltarak, hastalanma riskini artırırlar.
Ayrı ayrı doğrama tahtaları
kullanın
Sebze, doğrama tahtanız ile kırmızı ve
beyaz et doğrama tahtalarınız ayrı olmalı. Aynı şekilde ekmekleri
dilimlediğiniz tahtanız da. Ne kadar temiz olduğunu düşünürseniz düşünün,
hiçbir zaman sebze veya et doğradığınız tahtada ekmek dilimlemeyin. Her gıda
grubu farklı mikroorganizmalar taşıyor ve diğer mikroorganizmaların üzerlerinde
zararlı etki gösterebiliyor.
Kolay Bulaşık
Mutfakta yemek hazırlarken, lavabonun
deliğini tıkayıp, sabunlu ılık suyla doldurun. Yemeği hazırladığınız sırada,
kirlenen kapları sabunlu su dolu lavaboya bırakın. Yemeği ocağa koyduğunuz
zaman, kirlenen kaplar da temizlenmiş olur. Daha sonra bulaşıkları yıkamak zor
gelmez.
Asgari su ile pişirin!
Yemeğinize, baştan çok fazla su koymadan
pişirin. Bazı sebzeler çabuk pişebilir, veya çok sulu olabilir. O zaman su
miktarı fazla olacağı için yemeğiniz lezzetli olmayabilir.
Sıcak su ilave edin
Yemeğe ilave edeceğiniz suyun soğuk
olmaması gerekir. Ilık veya sıcak su ilave edin, soğuk su, yemeğin lezzetini
yok eder.
Tuzlu suda yıkayın
Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık
haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
Yüksek tansiyon hastaları
yemeği “salçasız” yemeli!
Yemeğin fazla salçalısı iyi olmaz. Salça
asidik yapıya sahiptir. Pişerken malzemelerin besin değerini öldürür ve baskın
tadı ile lezzetini gölgeler. Yemek yaparken tuz ve salça kullanmayın. Salçada
yüksek oranda tuz olduğundan, salça yerine domates kullanarak, yemek yapın.
Evde yemeği tuzlu yemek isteyenler, kendi isteklerine göre tuz atılabilir.
Yemeğiniz taşmasın
Yemeğin taşmaması için, tencerenin ağzına
zeytinyağı sürün, bu şekilde yemeğinizin taşmasını önleyebilirsiniz.
Pilavınız tane tane olsun
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz
olmasını sağlamak için, pilav tenceresinin içine, pişirme esnasında incecik
dilimlenmiş bir limon atın.
Patlıcanın lezzetini
arttırın
Patlıcan yemeğinizin daha lezzetli olması
için, tuzlu suda en az 15-20 dakika bekletin. Veya üzerine tuz serperek kağıt
havlu üzerinde bekletin, çıkan kahverengi suları sildikten sonra pişirin.
Makarnanın lezzetini
arttırın
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif
olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen
anlayacaksınız. Ayrıca makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.
sebzeler koyarsanız, daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
Makarnayı soğuk sudan
geçirmeyin
Makarna neden sudan geçirilmez, çünkü B
vitamini eksilir. Ama bu yalnız buğdaylı makarnalarda söz konusudur. Süzülürse
hem vitamin, hem de lezzet kaybına uğrar. Ancak beyaz un kullanılarak yapılan
makarnalar (ki market makarnalarının büyük bölümü böyledir) eğer soğuk sudan
geçirilmezse, nişasta oranı hızla yükselir ve yapış yapış olur. Dolayısıyla bu
makarnaları soğuk sudan geçirmek tam olarak yanlış değildir. Yanlış olan bu tip
makarnaları kullanmaktır. Makarnanızı iyi kalite kullanmaya özen gösterin ve iyi
kalite bir makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
Tereyağ kullanın
Tereyağ ile pişen yemek, margarin ile
pişen yemekten çok daha lezzetli ve daha sağlıklı olur.
Zeytinyağlı yemeklerde
dikkatlı olun!
Zeytinyağlı yemekler yararlıdır ama,
pişerken içine eklenen şeker ve uzun süre pişirilmeleri nedeniyle zararlı hale
gelebilirler. Antioksidan ve anti-inflammatuarların kaybolmaması için,
kullandığınız yağın önemli bölümünü, tencereyi ocaktan aldıktan sonra ekleyin.
Sebzeyi kendi suyunda pişirip, mümkünse su eklemeyin ve şeker kullanmayın.
Yemek pişirirken, ısıyı
önce yüksek tutun
Yemeklerinizi pişirirken ısıyı önce
yüksek tutun. Kaynama noktasına geldikten sonra ateşi kısın. Kısık ateşte pişen
yemek daha lezzetli olur.
Mideniz gaz üretiyorsa
Kimyon kullanın
Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu
önlemek için yemeklerinizde uygun dozda Kimyon kullanın. Kimyon ayrıca yağ
emilimine karşı gelir, bir ölçüde şişmanlamanızı da engeller.
Soğanların kararmaması için
biraz un ekleyin
Soğanların üzerine biraz un serperseniz,
kavururken kararmazlar.
Soğanları soyarken..
Soğanları soyarken gözlerin yanmaması
için soğanlara sirke serpilir.
Mantar temizleme ve pişirme
Mantarı hiçbir zaman yıkamayın. Yıkanan
mantar su çeker ve lezzetini yitirir. Mantarı küçük mantar fırçası ile, veya
bir bez parçası ile fazla bastırmadan silerek temizleyin.
Mantar sotelerken, tencerenin kapağı açık
olursa, hem mantarların suyunu vermesi, hem de kararmasını önlemiş olursunuz.
Yoğurt suyu
Yoğurt suyunun atılmaması gerekir.
Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su
yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
Sos hazırlarken Nane,
Adaçayı ve çekilmiş Ceviz katabilirsiniz
Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok
yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz?
Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın, tencerenin
içine ilave etmeye dikkat edin.
Kuru Fasulyenizi bir gece
suda bekletmenize gerek yok!
Kuru Fasulyenizi bir gece suda
bekletmenize gerek yok, bir tencerede biraz su ile bir taşım kaynatın, ocağın
altını kapatıp 2 saat kadar bekletin. Şimdi yemeğinizi pişirebilirsiniz. Diğer
pişirme metodunuza göre bir zaman daha uzun kaynatırsanız tam kıvamını bulur.
Yumuşamayan Fasulyeler için
karbonat
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan
fasulyenin içine, yarım kahve kaşığı karbonat koyarsanız, hem daha çabuk pişer,
hem daha yumuşak olur.
Kuru Fasulye pişirirken
Kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan
ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri,
fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyin.
Cam tencerede yemek
pişirirken
Cam tencerede yemek pişirirken, kapağın
buharlaşmaması için iç yüzeyini limon kabuğu ile silin.
Pilavın içine patlıcan
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra
içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra
istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Pilavınız
böylece çok lezzetli olacak.
Pilavınızı tekrar ısıtırken
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın
içine su koyup, bu kabın üzerine pilav tenceresini koyup, buhar ile
ısıtırsanız, pilav taneli kalır, tazeliğini muhafaza eder.
Bamya pişirmeden önce
Ayıklanan bamyaları pişirmeden önce, 3
silme çorba kaşığı tuz ve 1,5 kahve fincanı sirkeyle hazırlanan karışıma
yatırırsanız, (30 dakika) pişerken salyalarını bırakmasını önlemiş olursunuz.
Ayrıca görünüşü ve lezzeti daha iyi olur.
Kerevizin yapraklarını
kullanabilirsiniz
Demir ve Folik içeren ve asit açısından
çok zengin bir aroması olan kerevizin yaprakları ile çok lezzetli çorbalar ve
yemekler yapabilirsiniz. Eğer sadece kerevizin kökü ile yemek yapacaksanız,
yapraklarını kurutabilir, her zaman (bilhassa etli) yemeklerde, çorbalarda,
salatalarda, maydanoz ve çeşni gibi kullanabilirsiniz. Yemeğinizin tadını daha
yoğunlaştırır ve güzel bir aroma oluşur.
Sebze pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin
kokulu yiyecekler pişirilirken, tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe
sinmesi önlenmiş olur. Sebze yemeği pişirilirken, yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak
olmalıdır. Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir
miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
Havuç yapraklarını atmayın!
Havucun yapraklarını atmayın,
salatalarınızda kullanın. Çünkü havuç yaprakları kemik erimesini önleyen bol
miktarda kalsiyum içeriyor.
Bezelyeleri hemen pişirin!
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra, imkanınız
varsa hemen pişirin. Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir. Bezelyeleri
bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
Marul yapraklarını doğramak
yerine, elinizle koparın
Yeşil salata ve marulun yapraklarını
yıkadıktan sonra, bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece
vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
Salata ipuçları
Salata yaparken, öncelikle salata
malzemelerinin ıslak olmamasına dikkat edin. Malzemenin ıslak olması, sosun
malzemeye nüfus etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, malzemelerin
birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle
fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler.
Turşunuz daha lezzetli
olsun
Hazırlamak üzere olduğunuz turşuya
kereviz yaprağı, sarımsak, öğütülmemiş hardal tohumu, nane yaprağı, karanfil,
dereotu, defneyaprağı, nohut, soğan ve şeker katabilirsiniz. Böylece koku ve
lezzet kazandırmış olursunuz.
Yemeğinizin daha hızlı
soğuması için
Yemeğinizi hemen soğutmak için, tencereyi
içinde soğuk su ve 1-2 yemek kaşığı tuz bulunan bir leğende bekletin. Böylece
yemeğiniz 10-15 dakika sonra yenecek derecede soğumuş olacaktır.
Yemeğin dibi Tutarsa
Yemeğin dibi tutarsa, lavabonun içini
soğuk suyla doldurun. Sıcak tencereyi kapağını açmadan suya koyup, 15 dakika
bekletin. Daha sonra yemeği başka bir tencereye alın. Soğuk su, yemeğin yanık
tadını alacaktır.
Yemeğiniz tuzlu olduysa
Yemek tuzlu olursa, yani tuz miktarı
fazla geldi ise, kabukları soyulmuş patatesi birkac parçaya kesip, yemeğin
içine atınız. Patates, yemeğin fazla tuz miktarını emecektir. Yada yemeğin
içine bir miktar sirke ve biraz şeker atılırsa aynı etkiyi göstereceği
söyleniyor, en azından denemekte yarar var.
Zeytinyağlıların daha
lezzetli olması için
Zeytinyağlı yemeklerinizi bir gün
buzdolabında bekletip, ertesi gün tüketirseniz çok daha lezzetli olur.
El kokusu
Ellerinizdeki, sarımsak veya balık
kokusunu çıkarmak için, kokan parmaklarınızı kullandığınız bıçak ile birlikte
suyun altında yıkayın. Metal bıçak parmaklarınızdaki kokuyu alacaktır. Bıçak
yerine, bir kaşık veya çatal da kullanabilirsiniz. Ellerinizi tuzla ovalayıp,
ardından sabunla yıkamak da farklı bir yöntemdir.
Fırınınıza sinmiş kötü
kokular için
Fırınınızın ortasına, yarısı sirke,
yarısı su dolu bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika ısıtın, sonra soğutun.
Kokular gitmiş olacak.
Karnabahar pişirirken
kokmaması için
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar
süt katarsanız, kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark
edeceksiniz. Ayrıca yayılan kokuyu önlemek için, pişirme suyuna bir parça tuz
ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten
sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
Kereviz kokusu
Kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra, bir
kap içinde hazırlamış olduğunuz limonlu suda 10-15 dakika bekletirseniz, hem
kokusu kaybolur, hem de rengi beyaz olur.
Yumurtanın dağılmaması için
ne yapmalı?
Suya kırarak pişirdiğiniz yumurtanın
(çılbır yemeği) dağılmaması için, içine 1 yemek kaşığı sirke koyun.
Yumurtanın taze olup
olmadığını anlamak için
Bir kabın içine tuzlu su doldurup,
yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa, tazedir,
suyun üzerinde ise, bayattır.
Yumurtaları ayırmak
Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ
yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, hangisi çiğ ve hangisinin kaynamış
olduğunu ayırmanın en kolay yolu, çiğ yumurtaları döndürdüğünüzde, kolay
dönmeyip yalpalanma olurken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında çok rahat
dönerler.
Kabarık bir omlet yapmak
istiyorsanız
Bir çorba kaşığı suyun içerisine, bir çay
kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yumurtaya ilave edin.
Diğer bir metod ise mısır unu yerine, bir veya iki yemek kaşığı süt
kullanmanızdır. Böylece omletiniz daha kabarık ve yumuşak olur.
Yumurtayı kolay soymak için
Katı haşlanan yumurtaları kolay soymak
için, kaynar sudan çıkardıktan sonra, hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk
suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek, soymayı kolaylaştırır.
Yumurtanın sarısını akından
ayırmak için Huni kullanın
Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak
zor olabilir. Kolay yolu ise; yumurtayı orta boy bir huninin içine kırmanızdır.
Yumurtanın beyazı huninin ağzından akıp, altına tutacağınız kabın içine düşer.
Sarısı ise, huninin geniş kısmında kalır. Yalnız yumurtanın bayat olmamasına
dikkat edin. Çünkü bu işlemi yaparken, bayat yumurtanın sarısı patlayabilir.
Kaynamış yumurtayı keserken
Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için,
kullanacağınız bıçağı, sıcak suyun içinde ıslattıktan sonra kesin. Yumurtanın
dağılmadığını göreceksiniz.
Yumurtayı hemen kırın
Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı
ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
Çatlak yumurtayı haşlarken
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için,
çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, sonra yumurtayı bir kaşığın içine
koyarak, kaynayacağı suyun içine bırakınız (su kaynar olmayacak). Su kaynamaya
başladıktan 5 dakika sonra çatlak yumurtanız hazır.
Yumurtaların çatlamaması
için
Pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması
için, kabın içine bir fincan tabağı koyun, veya kaynatma suyuna bir çorba
kaşığı sirke koyun.
Gıda maddelerini dondurma
işlemi
Gıda maddeleri hücreleri su içerir ve
dondurulurken kristaller oluşur. Dondurma işlemi mümkün olduğunca çabuk
gerçekleşir ise, (şok dondurma) sadece yalnız küçük buz kristalleri oluşur,
dondurulan gıdaların vitaminleri ve minerallerinin hücre yapısı zarar görmez.
Eğer dondurma işlemi daha yavaş gerçekleşirse, ki bu daha eski model
buzdolaplarında böyledir, o zaman dondurma esnasında daha büyük kristaller
oluşur ve hücre yıkımı gerçekleşir, dolayısıyla dondurulmuş gıdaların genel
hücre yapısı değişir, tadı, kokusu mineral ve vitaminler değişime uğrar. Hızlı
dondurulmuş gıdalarda, vitamin ve diğer besin maddeleri çok daha iyi muhafaza
edilir.
Gıdalarınızı saklarken,
dikkat ediniz!
Buzdolabınızı +2- +4 dereceye ayarlayın:
Besinlerin bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı. Yaz
mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi
düşürerek, buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın. Buzdolabınızı fazla
besinlerle doldurmayın, kapların arasında hava akımı olmasını sağlayın.
Buzdolabında meyve dahil hiçbir besini
açık olarak saklamayın. Besinleri mutlaka yıkanmış ve çok iyi süzülmüş olarak,
ağzı kapatılmış bir kap içinde muhafaza edin.
Pişmiş gıdaları üst, çiğ
olanları ise alt raflarda tutun: Uygun koşullarda
pişirilmiş ve ağzı iyi kapatılmış kaplarda saklanan gıdaların mikroorganizma
bulundurma ihtimalleri çok azdır. Ancak çok iyi yıkanmış olsalar bile; çiğ olan
et, kanatlı ve deniz ürünlerinde mikroorganizmalar çok hızlı gelişebilir. Bu
besinlerde, düşük sıcaklıklarda üreyebilen ve hastalık etkeni olan çok önemli
mikroorganizmalar bulunur. Dolayısıyla çiğ tavukları açık ya da ambalajı
bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı
mikroorganizmalar üreyebilir, daha da kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt
rafta bulunan besinlere de bulaşabilir.
Derin dondurucuda, en fazla
6 ay saklayın!
Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların
bozulmasındaki en önemli faktör zamandır. Bu nedenle -18 derece ve altında bile
olsa, önerilen süre kadar saklamalısınız. Bu nedenle deniz ürünlerini en fazla
20 gün, kırmızı eti maksimum 2 ay içinde tüketmeye özen gösterin. Gıdaları
derin dondurucuda hava ile temas etmeyecek şekilde sardığınız ambalajın içinde
saklamayın. Donmuş olsalar bile, derin dondurucuda meyve ve sebze ile eti yan
yana koymayın. Kapalı ambalaj içinde olsalar bile, gıdalardan biri çözülüp
diğerine bulaşabilir, üzerlerinde bakteri üremesine neden olabilir.
Gıdaları çözüldükten sonra,
tekrar dondurmayın
Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz,
çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun. Örneğin kıyma ile köfte
yaptınız, geri kalan kısmı tekrar değerlendirmek için, kıymayı kavurduktan
sonra derin dondurucuda saklayın.
Derin dondurucuda sakladığınız gıdaları,
çabuk çözülmeleri için, mutfak tezgahının üzerine koymayın. Çünkü çok soğuk
ortamdan, sıcak ortama konan gıdalar, bakteri ve mikrop yuvasına
dönüşebilirler. Ayrıca çözüldükten birkaç saat sonra dışarıda kalan, hiçbir
ürünü tüketmeyin. Gıdalarınızı buzdolabının en alt rafında çözdürün ve tüketmek
için hemen hazırlayın.
Dondurulmuş limon kullanın!
Restoranlarda genelde limonun tamamı
kullanır, hiç bir kısmı ziyan olmaz. Böylece rendelenmiş limonun suyunda
bulunandan 5 veya 10 kat daha fazla C vitamin'inden yararlanırsınız.
Limonu (yıkayıp) buz dolabınızın derin
dondurucu bölümüne koyun (deep freeze). Donduktan sonra, mutfak rendesini alıp,
limonun tamamını rendeleyin. Soymanız gerekmiyor, rendelenmiş Limonu
yemeklerinizin üzerine serpebilir, sebze salatasına, dondurmaya, çorbaya,
makarnaya, soslara, balık porsiyonlarına katabilirsiniz.
Ambalajların ağzını açık
bırakmayın
Tahıl unları ve kahve gibi ürünleri
kutusuyla birlikte buzdolabı poşetinin içine yerleştirin. Ya da kapalı cam
kavanoza boşaltın. Ağzını sıkıca kapatıp, bağladıktan sonra, buzdolabına koyun.
Çünkü ürün, buzdolabını her açıp kapattığınızda havayla temas eder, bunun
sonucunda da bozulmaya başlar. Veya daha kötüsü üzerine istenmeyen kokular
siner. Lezzet değişikliğinin de bir bozulma olduğunu unutmayın.
Dondurulmuş et
Dondurulmuş et'i az sirkeli suda
bekletmek, buzun daha kolay çözülmesini sağlar.
Buz dondurma işlemi için
kaynatılmış su kullanın!
Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına
koyup, dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen
azalır, bu buzun mat görünmemesini sağlar.
Soyulmuş patateslerin kararmadan
saklanabilmesi için
Soyulmuş patateslerin kararmadan muhafaza
edilmesi için, saklanacak kabın içine su ve bir tutam tuz koyun. Buzdolabında
saklayın, gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.
Patatesleri bir Elma
yardımı ile daha iyi muhafaza edin
Büyük miktarda patatesiniz var ise,
torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve
büzüşmesini önler. Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.
Patates haşlarken
Patates haşlarken, haşlama suyunun içine
bir kaşık sirke koyun, hem rengi sarı kalır, hem de daha lezzetli olur.
Patates püresi
Patates pürenize değişik bir koku vermek
istiyorsanız, içine bir miktar hindistan cevizi atın. Çok daha iyi tat
oluştuğunu göreceksiniz.
Tavuk çabuk tüketilmeli
Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır.
Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması
bir zorunluluktur. Tavuk eti satın alındıktan sonra, buzdolabında en fazla 1
gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra,
plastik folyoya sarılarak, derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde
dondurulmuş etler *180C’ de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca tavuk eti, et
tahtası üzerinde kesilmelidir. Siyah etten farklı olarak mikroorganizmalara
karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin, mermer veya plastik üzerinde
kesilmemesi gerekir.
Tavuk haşlarken, kokusu
rahatsız ediyorsa
Tavuğu haşlamadan önce, etini limon, ya
da limon suyuyla ovabilirsiniz, suya orta boy soğanı 4'e bölüp atabilirsiniz,
böylece koku azaldığı gibi, haşlamanın lezzeti de artar.
Tavuk etini lezzetlendirin
Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu
ve lezzetli olması için pişirmeden önce, tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın,
tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ve pişirmeden önce bu
şekilde bir müddet bekletin! Bunun dışında çeşitli baharatlarda
kullanabilirsiniz. Taze biberiye, kekik ve kişniş gibi.
Eti pişirmeden önce
Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti
pişirmeden önce, limon suyuna bulayıp bekletin. Veya pişirirken bir kaç damla
limon suyu ekleyin, et daha yumuşak ve lezzetli olur.
Etlerinizi kızartmadan önce
Etinizi kızartmadan önce, tavadaki yağın
kızgın, (ideal ısı, 175-195°C)
ve et'in oda sıcaklığında olmasından emin olun. Et'leri kızartırken, sürekli
çevirmeyin ki kurumasın.
Mangal
Mangal yapmayı severiz, ancak mangal
yaparken kullanılan kömür kanserojendir, bu eti de etkiler. Mangal tadında et
pişirmek için, ocak üzerinde dökme demir tavalar kullanabilirsiniz.
Etleri daha lezzetli yapın
Biftek, pirzola gibi etlere farklı bir
tat katmak için, pişirmeden önce 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan
suyu, 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımında marine edip, üzerini kapatıp 3-4
saat buzdolabında bekletin. Veya etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat)
içinde bekletilerek, yumuşatılması ve tatlandırılma metodunu deneyebilirsiniz.
Kolayca hazırlanabilecek
bir marinat tarifi:
Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3
orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra, bir tülbentin içine
koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın. Aynı kabın içine bir miktar
zeytinyağıyla birlikte, kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine
yatırın, 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp,
ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.
Orta yağlı kıyma kullanın
Kıymalı yemeklerinizde, orta yağlı kıyma
kullanın. Yemeğinize zaten ekleyeceğiniz sıvı, veya katı yağı böylece az
tutabilirsiniz. Kıymadaki yağ, yemeğinize lezzet katar.
Balığın tazeliği nasıl
anlaşılır?
Su ürünleri; bağ dokusunun az, yağ
asitlerinin yüksek olması nedeniyle çabuk bozulan bir besin maddesidir. Bu
nedenle balık alırken, tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir. Genelde bir
çok hile ile bayat balıkları anlayanlara
dahi taze balık diye yutturulabiliyorlar. Ancak bayat balıkların bazı
özellikleri varki, bunları kamufle etmek mümkün değildir. En başta gözler ve
katılık durumu. Çok taze balıklarda, gözler parlak ve dışa doğru bombeli olup,
göz bebeği genelde büyüktür. Ancak gözlerin bu anlattığım şekilde olmaması,
balığın yenmeyecek derecede bayat olduğu anlamına da gelmez, sadece tercih
edilmeme kriterini oluşturur.
Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca
gözleri buğunlanır ve içeri çöker. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı
olur. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya
başladıkça derisinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur.
Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların
gelmemesi gerekir. Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir.
Bayatlamış balıklarda iz kalır.
Balığınız daha lezzetli
olsun
Balığı kızartacağınız yağın içine
kırmızıbiber serperseniz, hem balığa değişik bir lezzet vermiş, hem de balığın
rengini parlak yapmış olursunuz.
Kalamar yumuşak olsun
Kalamar süte batırılırsa daha yumuşak
olur.
Balık nasıl saklanmalı?
Saklama süresi 20 saati geçecekse,
temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik yerinde 2 gün
saklanabilir. Daha uzun süre saklamalar, -18 derecelik derin dondurucularda,
veya bağımsız derin dondurucularda yapılmalıdır. Balık dondurulmadan önce,
porsiyonlara bölünüp, alüminyum folyo veya asetat ile ambalajlanmalıdır.
Ambalajlar önce buzdolabının 0 ile +5 derecelik bölümünde birkaç saat
soğutmalı, sonra derin dondurucuya konulmalıdır. Bu işlem sırasında derin
dondurucu şoklama konumuna getirilmelidir.
Balıklar dondurulmadan önce hafif
tuzlanır ve limon sıkılır, böylece diriliğini korur. Dondurulan balıklar
çözüldüğünde, tekrar dondurulmamalıdır. İri balıklar buzdolabının normal
kısmına alınarak bir gün dinlenerek çözülmelidir. Paket karidesler ise hemen
sıcak suya atılabilir.
Ciğeri kızartmadan önce
Hazırlayacağınız ciğer tavayı daha da
lezzetli yapmak istiyorsanız, kızartma ununun içine bir tatlı kaşığı kadar
karbonat koyun. Ayrıca yağı iyice kızdırın, Arnavut ciğerinin tadı çok daha
lezzetli olur. Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebilirsiniz.
Kızartmalar
Kızartmalarınızda çicek yağı yerine,
zeytinyağı kullanırsanız daha sağlıklı olur. Şimdiye kadar Zeytinyağı için
yanlış anlatılan bir husus, sözde çabuk yanması nedeniyle kızartma yağı olarak
kullanılmaması idi. Oysa yağların kimyasal yapısının bozulmaya başladığı,
sıcaklık derecesine göre sıraladığımızda, en iyi kızartma yağının palmiye yağı,
bunu yerfıstığı yağı ve zeytinyağının takip ettiğini görmekteyiz.
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ
olduğu bilimsel araştırmalarla doğrulanıyor. "Yanma derecesi" yüksek
olan zeytinyağı, kızartma yağı olarak, diğer yağlara oranla yüksek ısıya daha
dayanıklı, bu yüzden daha sağlıklı. Kızartmalar genellikle 180 derece civarında
yapılır. Zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası
ise, 210-230 gibi çok yüksek bir derecede gerçekleşir.
Hamur ürünleri tüketirken
dikkat edilecek hususlar
● Tok karnına hamur işi yemeyin.
● Hamur işlerini kızartma olarak
tüketmeyin.
● Unlu mamullerin içinde harç veya
beraberinde katık olarak genelde et, kıyma, yağlı peynir ya da tavuk konulur.
Siz yağsız peynirler, ıspanak, pazı, mercimek, soya kıyması gibi iç harcı
olanları tüketin.
● Haftada en fazla 2 kez yiyin. Her gün
börek, pizza, pide veya benzeri hamur işi yemeyin. Sadece ne yediğiniz değil,
miktarda yediğiniz de önemlidir.
● Hamur işlerini az miktarda yiyin.
● Hamur işlerinin içindeki un kadar yağın
da önemi vardır. Genelde bitkisel doymamış yağları az miktarda kullanın. En
iyileri zeytinyağı, fındık yağı, bazen de soya, mısırözü yağı olabilir.
● Seçtiğiniz unun cinsi çok önemlidir.
Beyaz unu değil, tam buğday ununu tercih edin. Esmer un ve kepekli un da
kullanabilirsiniz.
● Alışkanlıklarınıza göre mısır unu,
çavdar unu, yulaf unu gibi alternatifler de seçebilirsiniz.
Evde ekmek yapıyorsanız
Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine
koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates, ekmeğinizin daha geç
bayatlamasını sağlayacaktır.
Hamur mayanızı kendiniz
hazırlayın!
Yumurta büyüklüğünde bir hamur hazırlayın
ve üzerini bir nemli bez ile örterek, bir gece bekletin. Ertesi gün hamur
mayanız hazır olacaktır.
Hamur işine soyunurken
Hamur işi yaparken, hamuru en az 30
dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz.
Böylece hamur daha iyi açılır. Un ve nişasta türü malzemeyi nereden
kullanırsanız kullanın, mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın.
Unlarınızın böceklenmemesi
için
Unlarınızın böceklenmemesi için,
kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
Ekmeğin küflenmemesi için
Ekmeğinizin küflenmemesi için, ekmek
kutusuna biraz tuz koyun.
Galeta unu yerine
fırınlanmış bayat ekmek
Galeta tozu hafif bir koku yaptığından,
mümkün olduğu kadar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Galeta tozu yerine fırınlanmış
bayat ekmek tozu kullanmak daha doğrudur. Bunun için evde biriken bayat
ekmekler dilim dilim kesilir, havadar bir yerde biriktirilir. Yeteri kadar
çoğalınca fırınlanır. Sonra fırınlanmış bayat ekmekler ufalanarak, toz ya da un
durumuna getirilir.
Kek - Pasta Yaparken
Kek yaparken, karıştırmak için
kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce
süte batırın. Hamurun yapışmadığını göreceksiniz. Pişen keki kalıbından
çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt
döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan
çıkarabilirsiniz.
Kekinizin kabarması için
Kekinizin kabarmasını istiyorsanız,
tereyağı ve şekerini iyi çırpın. (Sağlık açısından margarin kullanmanızı
tavsiye etmiyoruz). Güzel kek yapmanın bir koşulu da, tereyağı ve yumurtanın
oda sıcaklığında olmasıdır.
Pastalara kattığınız
fındık, ceviz, v.s.
Pastalara kattığınız fındık, ceviz,
v.s.'nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra, karışımın içine katın.
Böylece piştiğinde, pastanın içine eşit şekilde dağılmış olurlar. Pastaların
üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri
limonlu suya batırıp, kullanın.
Kek kalıbından çıkmıyor ise
Pişirdiğiniz kek, kalıbından çıkmıyor
ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak, biraz bekletin!
Kurabiyeleri saklamak için
Şeker oranı yüksek olan kurabiyelerin
sertleşmesini önlemek için, kurabiye kavanozunun içine 1-2 dilim kabuklu elma
atın. Elmanın yayacağı dengeli nem, kurabiyelerinizi iki hafta boyunca taze
tutacaktır.
Bisküvilerin ve
kurabiyelerin taze kalması için
Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze
kalması için, onları teneke bir kaba koyun, yanına bir avuç pirinç bırakın,
bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.
Bayat ekmek tarifi:
İnce ince dilimleyin üzerine az miktarda
süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve
taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve
karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.
Sarımsaklarınızı daha
verimli kullanın - Cam kavanoz
Pirinç ve bakliyatların saklanması için
cam kavanozları tercih edin. Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için,
sarımsaklarınızı bir cam kavanoz içersinde buzdolabında muhafaza ediniz.
Sarımsaklarınızı her zaman elinizin
altında hazır bulundurmak istiyorsanız, kabuklarını soyduktan sonra, bir
kavanoza doldurup, üzerine zeytinyağı koyarak, muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca
sarımsaklı yağı yemeklerinizde, salatalarınızda kullanın, ayrı bir lezzet
katacaktır.
Teflonda oluşan lekeleri
kolayca çıkarabilirsiniz
Teflon tavada oluşan lekeleri çıkarmak
için bir su bardağı suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke
karıştırın. Sirkeli ve karbonatlı suyu tavanın içine döküp on dakika kaynatın.
Lekenin geçtiğini görürsünüz.
Mayonezin bozulmaması için
susam yağı kullanın
Evinizde mayonez yaparken: Zeytinyağ
yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını
göreceksiniz.
Salçanın bozulmaması için
Kullandığınız salçaların bozulmamasını
istiyorsanız, üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave edebilirsiniz, bu
sayede salçayı uzun süre saklayabilirsiniz.
Kuş üzümlerini ayıklamak
için
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir
avuç un ile ovun, kalın delikli bir süzgece atın. Süzgeçi salladığınızda, un
ile birlikte, istenmeyen çöp ve tozlar aşağı düşecektir.
Balın saf olup olmadığını
anlamak için
Balın saf olup olmadığını anlamak için,
baldan bir kaşık alıp, soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya
nişasta var demektir. Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için
kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz.
Sütü ocağa koymadan
Sütü ocağa koymadan önce, tencere soğuk
suyla çalkalanırsa, süt kaynarken dibine yapışmaz.
Yoğurt ekşimişse
Süzme yoğurdunuz ekşimişse, içine su
koyup tekrar süzün. Ekşiliğinin gittiğini göreceksiniz.
Kesik Limonu nasıl
saklarsınız?
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik
tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta limonu bu şekilde
muhafaza edebilirsiniz.
Çayınızı demlerken farklı
tatlar deneyin
Çaya ayrı bir tat ve koku vermek
istiyorsanız, kavanozun içine bir dilim elma, ya da portakal kabuğu
atabilirsiniz. Hatta portakal ve limon kabuğunu rendeleyerek de
kullanabilirsiniz.
Peynirlerinizin tazeliğini
korunması için
Peynirlerinizin tazeliğini koruması için,
hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın.
Bilhassa tansiyon hastaları
daha az tuz kullanmalı!
Tuzsuz zeytin yemeye özen gösterin. Lor
peyniri gibi tuzsuz peynirleri tercih edin. Eğer peynirde az da olsa tuz varsa,
aynı şekilde zeytin de tuzluysa bir süre suda bekletin. Çok tuzluysa daha da
uzun süre suda bekletin.
Şekerin nemlenmesini
önlemek için
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı
koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.
Dereotunu saklamak için
Dere otunu uzun süre muhafaza etmek için,
onları temiz bir havlu ile sarın, bir naylon poşete koyun, bu şekilde
buzdolabına bırakın.
Tazeliği gitmiş
yeşillikleri yeniden canlandırmak için
Tazeliği gitmiş, yeşillikleri
canlandırmak için, buz'lu suyun içine iki kaşık limon suyu karıştırın,
yeşillikleri içine koyun ve 1 saat buz dolabında bekletin.
Domatesin gözlere olumlu
etkisi
Toplumda yerleşmiş olan yanlış bilgiyi
düzeltmek oldukça zordur. Kime sorsanız, “gözlere hangi sebze iyi gelir” diye,
alacağınız cevap, havuçtur. Halbuki, bu yanlıştır. Domatesin gözlerimiz
üzerindeki olumlu etkileri havuçtan çok daha güçlüdür. Tabi ki kısır (melez)
tohumdan üretilmiş domateslerden söz etmiyoruz, domates doğal olmalı. Yani
tohumundan tekrar domates üretilen domates olmalı. Ayrıca genel kural olmamakla
beraber, her sebze ve meyve mevsiminde tüketilmelidir. İnsan vücudu
(metabolizması) mevsimlere bağlı olarak farklı çalışır.
Domatesi soyarken
Domatesi kolay soymak için, bıçağın
sırtıyla kabukların üstüne soyulacak yönün tersine sürtülür veya kaynar suda
bir dakika bekletilir.
Yeşil sebzelere renk veren,
klorofil maddesidir
Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi
daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin
sabitleşmesini sağlayın.
Yeşil sebzeleri canlandırın
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil
sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek
için ise, yıkayıp 10-15 dk. Kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon
suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.
Çabuk bozulan yeşillikler
Maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk
bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip,
buzlukta saklamaktır.
Patlıcan kabuğunu et
yemeklerinde kullanın
Patlıcan kabuklarını iyice yıkayın,
sirkede kaynatın ve sıvı yağ dolu bir kavanozda saklayın. Yavaş yavaş mantar
tadı aldıklarını göreceksiniz. Bunları et yemeklerini ve pilavlarınızı
çeşnilendirmek için kullanabilirsiniz.
Reçel yaparken
Reçel yapacağınız meyvaları iyice
yıkayıp, kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız.
Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara
koyduğunuzda, iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile
almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde
saklayın.
Reçeliniz şekerlenme
yapmasın
Yaptığınız reçelin çabuk şekerlenmesini
istemiyorsanız, limon suyunu, reçeli ateşten almanıza yakın ilave edin. Aksi
takdirde önceden ilave edilen limon suyu, reçelin rengini ve kıvamını
koyulaştırır.
Zeytinyağı
nasıl muhafaza edilir?
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen
serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14- 15°C'dir. Zeytinyağı her türlü
kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı
olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağını renkli cam şişelerde, renkli camlı
damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda saklanmalıdır. Plastik bidonlar,
kalaysız teneke veya saç kaplar uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık uzun bir
süre hava ile temas ederse, yağ bozulmaya başlar, asit oranı yükselir.
Portakalları soğuk suda
tutun
Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez
içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer portakalları sıkmadan önce,
yarım saat soğuk suda bekletirseniz, sıktığınızda daha fazla portakal suyu elde
edersiniz.
Çaydanlığınızın kirecini
temizleyin
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç
tortusunun temizlenmesini istiyorsanız, on beş dakika kadar içine sirke
kaynatın, ya da kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakmanız, kirecin
temizlenmesi için yeterlidir.
Izgaraları temizlerken
Fırın ızgaralarını, özellikle de et
pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz. Izgaranın üzerinde
kuruyan lekeler ne kadar sıcak su altına tutarsanız tutun, çıkmayabilir. Bu
durumda "sünger taşıyla" ızgarayı iyice ovmak gerekir. Lekeden eser
kalmadığını göreceksiniz.
Yanmış tencereler
Yemeği ocakta unutup, tencerenin dibini
yaktığınız zaman üzülmeyin. Bir miktar kabartma tozu, ya da otomatik çamaşır
makinesi deterjanını suyla karıştırıp, hamur yapın. Bu hamuru tencerenin yanan
kısmına sürün ve bir gece bu şekilde bekletin. İyice durulayın. Tencereniz
eskisi gibi olacak.
Yanığa karşı un
Mutfakta yemek pişirirken, illa ki bir
tarafımızı yakarız. Bu gibi ufak defek yanıklarda işe yarayan bir metod; yanan
kısmı un'a batırmak, veya üzerine un serpmek şeklinde. Un buzdolabında bir
kavanozun içinde bekletilirse, daha etkili olduğu söyleniliyor.
Blendırı temizlerken
Blendırınızı temizlemek için, blendırın
yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın. İçindeki tüm lekerin çıktığını
göreceksiniz.
Konserve açacağı paslanırsa
Konserve açacağınız paslanırsa bir gece
boyu sıvı yağda bekletin. Ertesi gün, açacaktaki pasın gittiğini ve eskisi gibi
kolayca konservelerinizi açtığını göreceksiniz.
Cam kapları temizlerken
Cam fırın kaplarının temizlenmesi için,
kapta bir miktar kabartma tozunu suyla hamur yapıp, kaba yayın. Bir müddet
bekleyip, yıkayın. Camın temizlendiğini görürsünüz.
Kristal bardaklarınızı
parlatın
Kristal bardaklar yıkandıkça, ışıltısını
kaybeder, mat bir görünüm kazanmaya başlar. Kristal bardaklarınızı yıkarken,
kullandiığınız deterjana yarım su bardağı sirke ve tuz ekleyip, öyle
durularsanız, ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.
Tabaklardaki minik
çatlaklar
Tabağınızın ufaç çatlama gibi görüntüsünü
gidermek için, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip, süt ile doldurun. Çok
kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser
kalmayacaktır.
Zeytinyağı şişesini
temizlemek için
Zeytinyağı şişenizi temizleyememekten
şikayetçiyseniz, şişenin içine soğuk su ve kalın tuz ilave edin. Sonra iyice
çalkalayın. Ardından tekrar soğuk su ile bol bol yıkayın.
Doğal kaya tuzu iyi bir
alternatif!
Temel besin maddelerinden biri olan doğal
"işlenmemiş" tuzun, hayatın devamlılığını sağlayan önemli özellikleri
varken, işlenmiş rafine tuzları, zararları nedeniyle kullanmamamız gerekir.
Çünkü gerçek doğal tuz olmadan, hayatın var olması mümkün değildir! İki tuz
öneriyoruz: İşlenmemiş Keltik Sea Salt, ve işlenmemiş Himalaya Tuz Kristali. Bu
tuzları temin edemezseniz, turşu için kullanılan doğal kaya tuzu iyi bir
alternatif.
Bakırları parlatmak
Bakır kapların lekelerini çıkarmak ve
parlatmak için uzun uzun uğraşmanıza gerek yok. Bir litrelik su şişesini sıcak
sirkeyle doldurun. İçine üç yemek kaşığı tuz atıp, iyice çalkalayın. Sonra bu
karışımı bakır kapların üzerine serpin, kısa bir süre beklettikten sonra temiz
bir bezle silin.
(Kaynak: Çeşitli
kaynaklardan derlenmiştir)