BAHARATLAR
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin
kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda
kullanılır.
Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde,
çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış
patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda,
etlerin dinlendirilmesinde kullanılır.
Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir
bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde,
rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel
kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes
hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde
kullanılmaktadır.
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve
öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre
daha hafiftir.
Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan
yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et
yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesinin kullanıldığı her yerde
kullanılır.
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir
tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et
yemeklerinde kullanılır.
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine
pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.
Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden
yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.
Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi
kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır.
Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer
baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot.
Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir.
Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır.
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı.
Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle
karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve
bazı soslarda kullanılır.
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur.
Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde
kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de
katılır.
Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos
ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir.
Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve
acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda
kullanmak mümkündür.
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve
beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği
vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır.
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi
biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra
veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda,
şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde
kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir
bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak
da kullanılmaktadır.
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda
kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk
mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde
kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de
kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak
yenir.
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule,
zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat
karışımıdır.
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde
kullanılır.
Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda
kullanılır.
Maydanoz : Her
türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan
bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile
kullanılır.
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur.
Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe
pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av
etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve
yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir
ottur.
Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur.
Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş
olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve
safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.
Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır.
Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.
Pembebiber : Özellikle soslarda, et ve balık
yemeklerinde kullanılır.
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul
haline getirilmesi ile yapılır.
Rezene : Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü
de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata
olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir.
Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir.
Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri
yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır.
Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da
yapılır.
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı
vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.
Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin
yapmında kullanılır.
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü
tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda,
yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz
haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir.
Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.
Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde
kullanılır.
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte
krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları
lezzetlendirmek için kullanılır.
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah
açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde,
köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan
gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör
yapımında kullanılmaktadır.
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı
renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi zaman
safranın yerine de kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder