Malzemeler:
Tereyağı veya margarin (100 gr)
Un (100 gr/3 çorba kaşıgı tepeleme, elenmiş)
Süt (1
litre )
Beyaz biber (yarım çay kaşığı)
Defne yaprağı (1 adet)
Muskat rendesi (yarım çay kaşığı)
YAPILIŞI:
Un elenerek havalandırılır. Bu işlem sos kıvamının daha
homojen olmasını sağlar.
Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Tencere kalın
dipli olursa unun yanması engellenmiş olur.
Yeni elenmiş, havalandırılmış un eklenir ve sarartılmadan üç
dakika kadar karıştırılarak unun kavrulması sağlanır. Ocağın atesi düşük olmalıdır; yüksek
ateş kontrolü yitirir ve unun farkında olmadan yanmasını sağlar.
Un yeterince kavrulduktan sonra ocağın ateşi kapanır ve
karışımın ılıması (10-15 dak.) sağlanır.
Karışım sıcakken süt hemen ilave edilirse unun topaklanmasına
sebep olur. Bu olumsuzluğu
düzeltmek için de çok karıştırmanız, çırpmanız gerekir.
Sosun soğutulması dibinin tutmasını da engelleyecektir.
Tekrar ocağa alınır, soğuk süt eklenir ve hızla
karıştırılmaya başlanır.
Karıştırmaya başlayınca defne yaprağı, tuz, muskat rendesi,
beyaz biber eklenir ve hızla karıştırma işlemine devam edilir.
Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatılır.
Dibinin tutmamasına dikkat edilmelidir. Sürekli karıştırarak kıvamın homojen
olmasını sağlanır.
Sosun kıvamı koyu olursa süt ekleyerek kaynatılabilir. Sulu
ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatılabilir. Kasığın ters tarafına 4-5 milimetrelik
kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde
kullanılabilir.
Kıvam istenilen düzeyde olunca ocaktan alınır ve içindeki
defne yaprağı çıkarılır.
İstenilen yerde kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder