Malzemeler:
2 adet yumurta sarısı
1.5 su bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı limon suyu yada 2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı hardal
Tuz
2-3 yemek kaşığı kaynar su(gerekirse kullanılır)
YAPILIŞI:
Yumurtanın sarıları beyazından dikkatlice ayrılır.
Çukur bir kaba yumurta sarıları ve limon suyu konur.
Aynı yöne doğru karıştırılması gerektiğinden mikserin tek
ucu takılır.
Karışana kadar çırpılır ve yağın ilk üç yemek kaşığı damla
damla yumurtaya ilave edilir.Çırpmaya ara verilmez.
Devamında yağ iplik gibi dökülmeye başlanır.
Bu sırada mayonez hafif kıvam almaya başlar.Eğer
başlamadıysa 1 yemek kaşığı kaynar su ilavesiyle çırpmaya devam edilir.Bu
toparlanmasını sağlayacaktır.
Toparlanıp kıvam alıyorsa yağ dökme işi hızlandırılabilir.
Yağı çok hızlı döküp mayonez parça parça ve çok sert bir hal
aldıysa hiç telaş edilmez.
1 yemek kaşığı daha sıcak su ilave edilir.
Bu sayede mayonezin hem kıvama geldiği, hem de renginin
açıldığı görülür.
Tadı kontrol edilerek tuzu ve hardalı ilave edilir.
Mayonez istenilen yerde kullanılmaya hazırdır.Mayonez sostan türeyen en önemli soslar:
Tartar Sos (Tartar
Sauce):
Mayoneze, ince kıyılmış haşlanmış yumurta, kornişon turşu, kapari
çiçeği maydanoz ve kuru soğan (kırmızı veya beyaz) eklenerek hazırlanır.
Kokteyl Sos (Cocktail Sauce):
Kokteyl Sos (Cocktail Sauce):
Mayoneze, ketçap ve tarhun otu karıştırılarak hazırlanan sostur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder