Lezzetli Yemek Tarifleri

MAKARNA SALATASI



Malzemeler:
Yarım paket iri şekilli makarna
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Salatalık turşusu
Mayonez
Yoğurt
3 diş sarımsak
Karışık garnitür
Mısır
Maydanoz, dereotu
YAPILIŞI:
Makarna tuzlu suda 10 dakika kadar haşlanır. Soğuk suya tutulur ve süzdürülür. 
Büyük bir kabın içine alınır.
Üzerine küçük doğranmış kornişon turşu, maydanoz, dereotu , ezilmiş sarımsak ve isteğe göre diğer malzemeler ilave edilerek karıştırılır. 
Yoğurt ve mayonez bir kasede karıştırılarak üzerine dökülür.Tüm malzemeler karıştırılır.
Servis tabağına alınıp süslenerek servis edilir.

CİĞER SARMA (Trakya)



Malzemeler:
1 kilo ciğer ve gömleği ( kuzu olmalı)
2 su bardağı pirinç
3 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2-3 taze soğan
2-3 dal taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
YAPILIŞI:
Ciğer yıkanır küçük küçük doğranır.
Ciğer gömleği pilav olana kadar sıcak suda bekletilir.
Soğanlar yemeklik küçük doğranır, fıstıkla kavrulur.Ciğer de eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Pirinç, kuş üzümü ve baharatlar katılır.
Su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Pilav pişince ince kıyılmış taze nane ve soğan eklenerek karıştırılır.
Kuzu gömleğinin suyu süzülür.
Gömlekler çorba kasesinin içini biraz geçecek kadar kesilir ve kaseye serilir.
İçi harç ile doldurulur, dışarıda kalan kısımlarla kapatılır ve kase tepsiye ters çevrilir.İç harç ve gömlekler bitene kadar bu işleme devam edilir.
Sıcak su eklenir ve 170 derecede pişirilir.Sıcak servis edilir.

MISIRLI KARIŞIK SALATA



Malzemeler:
2 adet domates
3 adet salatalık ( 1 adet süslemek için)
3-4 dal maydanoz
2 yeşil biber
1 kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış mısır
5-6 adet siyah zeytin
1 limon
Zeytinyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Soğan piyazlık doğranarak yıkanır.
Domates ve salatalıklar küp küp doğranır.
Maydanoz ince kıyılır.Biberler ince halkalar şeklinde doğranır.
Zeytinin çekirdekleri çıkartılarak ince doğranır.
Tüm malzemeler geniş bir kapta karıştırılır.
Sos hazırlanır.Üzerine dökülerek karıştırılır.
Servis tabağı halka doğranan salatalıklarla ve salatanın üzerine serpilen mısır taneleriyle süslenerek servis edilir.

KARİDES TAVA




Malzemeleri ;
500 gr çimçim karides
2 yemek kaşığı tereyağ
2-3 diş sarımsak (kıyılmış)
Toz kırmızı biber
Pul biber
tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1-2 dal maydanoz
YAPILIŞI:
Tere yağında karides tava için öncelikle karidesler ayıklanıp, yıkanır.
Ayıklanmış karidesler su dolu bir tencerede 5 dakika boyunca haşlanır.
Karidesler haşlandıktan sonra teflon bir tavada tereyağı eritilip haşlanan karidesler tavaya atılır.
Daha sonra doğranmış sarımsak, toz kırmızı biber, pul biber ve tuzu karideslere eklenir.
Kısa bir süre malzemeler birbirine karışana kadar ocak üzerinde tahta bir kaşıkla çevirerek pişirilir.
Üzerine maydanoz serpilerek sıcak servis edilir.

PORTAKALLI ŞEKERLİ KURABİYE



MALZEMELER
4 yumurta(1 yumurtanın sarısı üzerine)
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
Üzeri için:Toz şeker
YAPILIŞI:
Karıştırma kabına sıvı yağ ve toz şeker eklenir ve iyice karıştırılır.
Un hariç diğer tüm malzemeler ilave edilir.
İyice karışan malzemenin üzerine yavaşça un ve kabartma tozu ilave edilir.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır ve şekil verilir.
Hazır olan kurabiye önce yumurta sarısına daha sonra toz şekere batırılır.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış fırında renk alıncaya kadar pişirilir.


TOST EKMEĞİ SALATASI



Malzemeler:
1 paket tost ekmeği
1 adet  haşlanmış tavuk göğsü
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı mayonez,
2 diş sarımsak
Tuz
1 su bardağı süt.( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )
Süslemek için:
Dereotu
Maydanoz
1 adet haşlanmış yumurta
Közlenmiş kırmızı biber
YAPILIŞI:
Tavuk göğsü tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra sarmısakla beraber rondoya konarak iyice parçalanır.
Süzme yoğut ve mayonez bir kapta iyice karıştırılır.Karıştırılan malzeme ikiye ayrılır.
Yoğurtlu karışımın ayrılan bir bölümüne tavuklu malzeme eklenir ve iyice karıştırılır.
Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatılır.Üzerine tavuklu karışımdan sürülür.
Diğer tost ekmekleri de sütle ıslatılır.Üstüne iç harcı sürülen dilimin üzerine yerleştirilir ve onun üzerine de iç harcından döşenir.
Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlem uygulanır. Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konur. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak , kullanılacak servis tabağına yatay baton olacak şekilde yatırılır
Yoğurtlu mayonez karışımından çok az bir miktar yine ayrılır. Kalan kısmı, pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplanır.Aliminyum folyo çok gevşekçe kapatılarak buzdolabına konur ve bir gece bekletilir.
Servis yapılacağı zaman salata dolaptan çıkarılır.Ayrılan yoğurtlu mayonezli karışımla folyonun bozduğu üst kaplaması düzeltilir.
1 adet yumurta haşlanır.Sarısı rendenin küçük tarafı ile rendelenir.
Dereotu ve maydanoz yıkadıktan sonra, iri dallarından ayrılır ve pasta salatamızın etrafına düzgünce yerleştirilir.Üzeri yumurta sarısı,dereotu ve küçük doğranmış köz biberle süslenir.Tost ekmeği salatası verev kesilerek servis edilir.
NOT:Üzeri Pul biber,kuru nane,mısır v.b farklı malzemelerle süslenebilir.Tavuklu iç harcına rendelenmiş havuç,küçük doğranmış kornişon turşu ve çekilmiş ceviz eklenebilir.

ELMALI KEREVİZ SALATASI



Malzemeler:
2 adet orta boy kereviz
1 yeşil ekşi elma
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı ceviz içi
Tuz
YAPILIŞI:
Kerevizler yıkanıp soyulur ve rendelenir.
Elma soyulur ve rendelenir.
Geniş bir kasede kereviz,elma,yoğurt,mayonez ve ince doğranmış sarımsaklar karıştırılır.Ceviz içi ve tuz katılır.
Karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır.Üzeri ceviz ile süslenerek servis edilir.

CEVİZLİ ROKA SALATASI



Malzemeler:
1 demet roka
2 yemek kaşığı iri kıyılmış ceviz içi
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı balsamik sirke
Yarım limon suyu
Zeytinyağ
Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Roka yıkanır ve kurulanır.Elde parçalanır yada bıçakla iri doğranır.Büyük bir kaseye konur.
Üzerine ceviz,kuru üzüm eklenir ve karıştırılır.
Limon suyu,sirke,zeytinyağ ve tuz karışımından sos yapılır.
Sos salatanın üstüne dökülür.Karabiber atılır.Büyük bir kaşık ile iyice karıştırılır.Servis edilir.
NOT:Balsamik sirke yerine elma sirkesi veya nar ekşisi kullanılabilir.

TEKİRDAĞ KÖFTESİ


Malzemeler:
Yarım kg  dana kıyması (yağsız)
Yarım kg  kuzu kıyması (yağlı)
1 kahve fincanı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
2 adet orta boy kuru soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
4-5 dilim bayat ekmek
Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Bayat ekmekler elde iyice ufalanır. Rendelenmiş soğan ile sarımsak, kimyon ve tuz  ilave edilip iyice yoğurulur. 
Kıymalar  ilave edilip yoğurmaya devam edilir. 15 dakika buzdolabında dinlendirilir. 
Dinlendirilen kıymaya diğer baharatlar ve karbonat eklenir. Hiç durmadan kuvvetlice 5-6 dakika daha yoğurulur. 
Son aşamada irmik eklenip iyice yoğurulur.Çok katı olmayan bir harç elde edilir.
İrmiklerin şişmesi ve harcın kendini toplaması için kabın ağzı streç filmle kapatılıp 1 gün buzdolabında bekletilir. 
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. 
Elde  yada bir kesme tahtası üzerinde silindir şekli verilir.(Büyük bez krema torbasının duy takılmamış ucundan daha düzgün şekiller elde edilebilir) 
Mangalda ya da ızgarada pişirilir. 
Yanında közde biber,domates  ve acılı sos ile servis edilir.