Lezzetli Yemek Tarifleri

FIRINDA PATATES KABAK DİLİMLERİ


Malzemeler:
3-4 tane patetes
2 kabak
tuz
kekik
zeytinyağ
pulbiber
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler doğranır ve derin bir kabın içine alınır.
Baharatlar ve zeytin yağ eklenerek karıştırılır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür ve 200  derece fırında kızarana kadar pişirilir.

BEYAZ KİRAZ REÇELİ



Malzemeler;
2 kg beyaz kiraz
1,5 litre su
1,5 kg toz şeker
Yarım limon
YAPILIŞI:
Kirazlar yıkanıp,ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır.
Kararmasın diye su dolu bir kabın içine konur.
Su ve şeker kaynatılır.Bir iki taşım kaynayınca kirazlar eklenir.Boş bir tabağa bir kaşık reçel konarak kıvamı kontrol edilir.Tabak yana çevrildiğinde reçelde kırışıklık oluyorsa kıvamı olmuştur.
Şekerlenmesin diye yarım limon sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılarak altı kapatılır.
Ilındıktan sonra kavanozlara doldurulur.

KAYISI MARMELATI


Malzemeler:
2 kg. kayısı
3-4 su bardağı(İsteğe göre değişir:)
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Kayısılar yıkanıp ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır.
Kayısılar derin bir tencereye konur.Üzerine şeker ilave edilir.
Kayısılar yumuşayana kadar dibi tutmasın diye üzerine su eklenerek pişmeye bırakılır.
Kayısıların yumuşaması kontrol edilir.
Kısık ateşte biraz daha kaynatıp ocaktan alınır.
Ocaktan alınca el blendırından geçirilerek sıcak olarak kavanozlara doldurulur.Kapak kapatılır ve tezgağa ters çevrilerek bırakılır.Soğuduğu zaman kapaklar kontrol edilir.Kapakları tutmuş olanlar 1 yıl buzdolabı dışında bozulmadan bekletilebilir.

HAŞHAŞLI MAYASIZ POĞAÇA


Malzemeler:
Yarım paket margarin(125 gr.)
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Aldığı kadar un (3, 5 su bardağı kadar)
1 paket kabartma tozu
1 küçük tatlı kaşığı tuz
İçine:
Peynir, maydanoz
Üzerine:
1 yumurta sarısı
Haşhaş (Susam yada çörek otu da olabilir)
YAPILIŞI:
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler karıştırılır.
Un ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğrulur.Kulam memesi kıvamında bir hamur yapılır.
10-15 dakika dinlendirilir.
Yumurta kadar parçalar koparılıp elde açılır.İçine iç harcı konarak kapatılır.
Yumurta sarısı sürülerek üzerine çatalla çizik atılır.
Üzerine haşhaş serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

ANTALYA USULÜ PİYAZ


Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı tahin
3-4 yemek kaşığı sirke
2-3 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
Tuz
Servis için:
Zeytin yağı
1 adet domates
1 adet limon
2-3 dal maydanoz
1 adet katı haşlanmış yumurta
Pul biber
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır.(Bu fasulye, Antalya'nın Çandır köyünde yetişen çok küçük bir fasulye türüdür)
Pişmiş fasulyelerden dört-beş tane alınarak bir tasa konur. Fasulyeler çatalla iyice ezilir. Daha sonra birkaç diş sarımsak havanda iyice ezilerek limon suyu ile sulandırılır.Kabın içine katılır.
Sonra bütün bu malzeme üzerine tahin katılıp iyice karıştırılır.
Servis tabağına konulan haşlanmış fasulyelerin üzerine hazırlanan tarator dökülür.
Servis esnasında Piyazın üzerine zeytin yağı gezdirilir.İnce ince kıyılmış domates ile katı kaynatılmış yumurta konur. 
Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenerek limon dilimi ile servis edilir.
İsteyen biraz daha sirke veya limon suyu ilave edebilir.

SAÇTA İŞMİKLİ DOMATESLİ BİBER


Malzemeler:
500 gr çarliston biber
3-4 domates
1 Kase işmik
Sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI:
Biber ve domatesler yıkanır.İstenilen şekilde doğranır.
Sıvı yağ konulmuş saçın içine biberler eklenerek 5 dakika  kavrulur.
Sonra domatesler eklenerek karıştırılır.
Saçın üzerine kapak kapatılarak kısık ateşte pişirilir.
Tuz atılarak bir süre sonra ocak kapatılır.
Üzerine işmik veya rendelenmiş sert peynir atılır.
Ilık veya soğuk servis edilir.
NOT:İşmik(Ekşimik);Yoğurdun pişirilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür.

HAZIR PASTABANDAN KİRAZLI PASTA


Malzemeler:
1 adet hazır pandispanya keki
Islatmak için 1 su bardağı süt veya meyva suyu
Kreması için;
3 su bardağı süt
2.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta 
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti(2 poşet var içinde)
Üzeri için:
Kiraz
Fındık(kıyılmış)
Damla çikolata
YAPILIŞI:
Önce kreması için tencereye un ve nişasta dökülür.Ardından şeker ve süt eklenip şeker eriyene kadar karıştırılır ve kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir.Sonra vanilya eklenerek karıştırılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır.Üzeri kabuklanmasın diye ara sıra karıştırılır.
Daha sonra soğuyan kremaya bir poşet toz krem şanti döküp 4-5 dakika kadar çırpılır.Krema hazır olunca pasta yapmaya başlanır.
Pasta tabanının bir parçası servis tabağına konur ve süt ile ıslatılır. Daha sonra üzerine kremadan sürülüp üst katı kapatılır.
Üst katıda aynı şekilde süt ile ıslatılıp kalan krema ile pastanın her yeri kapladıktan sonra meyvelerle ve damla çikolatalar ile üzeri süslenir.Kenarlarına kıyılmış fındık serpilir.
3-4 saat buz dolabında dinlendirdikten sonra servis edilir.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Malzemeler:
20-25 adet kabak çiçeği
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağına yakın zeytinyağ (İç harcı ve pişmesi için)
2 adet kuru soğan
2 çay kaşığı tuz(1 kaşığı pişme suyuna)
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça veya rendelenmiş 1 domates
3-4 dal dereotu
3-4 dal maydanoz
1 limon
YAPILIŞI:
İç harcın hazırlanması:
Pirinç ve bulgur bol suda iyice yıkanıp tel süzgece alınır.
Bir tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı konur ve küçük doğranmış soğanlar ilave edilip sürekli karıştırılarak pembeleştirilir.
Soğanlar pembeleşince pirinç ve bulgur ilave edilir ve sürekli karıştırılarak 1-2 dakika kadar kavrulur.
Salça ile baharatlar eklenir bir defa karıştırılır ve bir su bardağı su eklenir.
Kısık ateşte  suyunu çekene kadar pişirilir.
Ateşten alınınca ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ilave edilir. Harcı kaşıkla karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Dolmaların Hazırlanması:
Kabak çiçeklerini kendimiz topluyorsak sabah erken saatlerde çiçeklerin açık olduğu saatte toplamak gerekir.Pazardan almışsak çiçekler kapanmış olabilir.Kapalı çiçeklerin açılması için soğuk su dolu kaba konup bekletilmesi gerekir.Bu şekilde çiçekler biraz kolay açılır.Kapanmış olan çiçeklerin dikkatli açılması gerekir.
Kenarlarındaki yeşil kılçık kısımları ile ortasındaki sarı tozlu taç kısmı yaprakları yırtmadan nazikçe çıkarılır.
Çiçekler bir kaba doldurulmuş su ile dikkatlice bir kaç defa yıkanır .
İçindeki suyun süzülmesi için bir süzgece baş aşağı konulup biraz bekletilir.
Süzülen çiçeklerin içine küçük bir  çay kaşığıyla azar azar, çiçeklerin ortasını geçmeyecek kadar harç doldurulur.
Çiçeğin üstte kalan uç kısımları elle fazla sıkıştırmadan katlanarak kapatılır.
Doldurulan kabak çiçekleri kapatılan kısımları aşağıda kalacak şekilde tencereye bir kat olarak dizilir.
Dolmaların üstüne limon dilimleri konur.(Ben limonların kabuklarını ilaçlıdır diye soyuyorum)Ağırlık olarak bir tabak veya kapak kapatılır.
Tencereye dolmaların yüksekliğinin yarısından biraz daha az sıcak tuzlu su ve kalan yağ eklenir.
Kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.Soğuduğu zaman servis edilir.
NOT:Dolma içi ve baharatlar tercihe göre değişebilir.Kabak çiçekleri çeşitli olabilir.Bazıları kabakların ucunda olanlardır.Bazıları ise kabak yapmayan kısır dalların çiçekleridir.Esas dolmalık olan yeşil uzun Girit kabağının çiçeğidir.

ZEYTİNYAĞLI ERİKLİ KABAK


Malzemeler:
4-5 adet küçük kabak
1 kuru soğan
1kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 kesme şeker
Çeyrek limonun suyu
2 yemek kaşığı su
9-10 adet ekşi yeşil erik
YAPILIŞI:
Kabaklar bol suda yıkanır. Uçları kesilir. Kabaklar boyuna önce boyuna ikiye kesilir.Sonra küp şeklinde parçalara bölünür.Soğan soyularak piyazlık doğranır.Erikler yıkanır.
Bir tencereye yağ konur, limon suyu, şeker, tuz ilave edilir.
Kabaklar,soğan ve erikler tencereye konur, hafif  karıştırılır. Yemeğe 2 yemek kaşığı su konarak ocağın altı çok kısık açılır.Kabaklar yumuşayana kadar çok  kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Yumuşayınca altı kapatılır. Soğuyunca servis edilir.