Lezzetli Yemek Tarifleri

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Malzemeler:
20-25 adet kabak çiçeği
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağına yakın zeytinyağ (İç harcı ve pişmesi için)
2 adet kuru soğan
2 çay kaşığı tuz(1 kaşığı pişme suyuna)
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı salça veya rendelenmiş 1 domates
3-4 dal dereotu
3-4 dal maydanoz
1 limon
YAPILIŞI:
İç harcın hazırlanması:
Pirinç ve bulgur bol suda iyice yıkanıp tel süzgece alınır.
Bir tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı konur ve küçük doğranmış soğanlar ilave edilip sürekli karıştırılarak pembeleştirilir.
Soğanlar pembeleşince pirinç ve bulgur ilave edilir ve sürekli karıştırılarak 1-2 dakika kadar kavrulur.
Salça ile baharatlar eklenir bir defa karıştırılır ve bir su bardağı su eklenir.
Kısık ateşte  suyunu çekene kadar pişirilir.
Ateşten alınınca ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ilave edilir. Harcı kaşıkla karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Dolmaların Hazırlanması:
Kabak çiçeklerini kendimiz topluyorsak sabah erken saatlerde çiçeklerin açık olduğu saatte toplamak gerekir.Pazardan almışsak çiçekler kapanmış olabilir.Kapalı çiçeklerin açılması için soğuk su dolu kaba konup bekletilmesi gerekir.Bu şekilde çiçekler biraz kolay açılır.Kapanmış olan çiçeklerin dikkatli açılması gerekir.
Kenarlarındaki yeşil kılçık kısımları ile ortasındaki sarı tozlu taç kısmı yaprakları yırtmadan nazikçe çıkarılır.
Çiçekler bir kaba doldurulmuş su ile dikkatlice bir kaç defa yıkanır .
İçindeki suyun süzülmesi için bir süzgece baş aşağı konulup biraz bekletilir.
Süzülen çiçeklerin içine küçük bir  çay kaşığıyla azar azar, çiçeklerin ortasını geçmeyecek kadar harç doldurulur.
Çiçeğin üstte kalan uç kısımları elle fazla sıkıştırmadan katlanarak kapatılır.
Doldurulan kabak çiçekleri kapatılan kısımları aşağıda kalacak şekilde tencereye bir kat olarak dizilir.
Dolmaların üstüne limon dilimleri konur.(Ben limonların kabuklarını ilaçlıdır diye soyuyorum)Ağırlık olarak bir tabak veya kapak kapatılır.
Tencereye dolmaların yüksekliğinin yarısından biraz daha az sıcak tuzlu su ve kalan yağ eklenir.
Kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.Soğuduğu zaman servis edilir.
NOT:Dolma içi ve baharatlar tercihe göre değişebilir.Kabak çiçekleri çeşitli olabilir.Bazıları kabakların ucunda olanlardır.Bazıları ise kabak yapmayan kısır dalların çiçekleridir.Esas dolmalık olan yeşil uzun Girit kabağının çiçeğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder