Lezzetli Yemek Tarifleri

MENEMEN


Malzemeler: (2 kişilik)
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
2 adet yumurta
4-5 yemek kaşığı  zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Zeytinyağı  tavaya konur.
Kızdıktan sonra üzerine ince ince doğranan kuru soğan  eklenir. Kuru soğan karıştırarak 5 dakika pembeleştirilir. Ardından küçük küçük  doğranan yeşil biberler de eklenir. 5 dakika da yeşil biber ile karıştırarak kızartılır.
Sonra küp küp doğranan domatesler de eklenir. Yaklaşık 5-6 dakika  pişirilir.
Ardından yumurtalar kırılır.Yumurta sarılarının da karışması için kırdıktan sonra karıştırılır.
Tavanın kapağı kapatılıp yaklaşık 5 dakika kontrol ederek pişirilir.

NOT:Menemeninizi tabağa servis etmeden, pişirdiğiniz tavada ya da bakır sahanda yiyebilirsiniz. 

EVDE KEFİR YAPIMI


Malzemeler:
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ, pastörize yada UHT süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
YAPILIŞI:
Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır.
Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır.
20-25 derecede kalacağı karanlık bir yerde bırakılır.
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir.
Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir.
Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür.
Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
NOT:Pastörize süt kullanılacaksa ısıtılmadan(oda ısındaki süt) doğrudan mayanın üzerine ilave edilebilir.

KEFİR

Kefir Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ve Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olduğu kabul edilen kefirin nasıl yapıldığı uzun süre gizli tutulmuştur. Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha farklı ve ferahlatıcıdır.
Kefir Mayası
Kefir mayası, beyazımtrak renkte, karnıbaharı andırır şekilde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden meydana gelmiştir.Tanelerin içinde  Torula mayaları, Sacharamyces sp., Streptococcus cremoris, Betabacterium sp. gibi mikroorganizmalar bulunur. Bunların faaliyeti sonucu süt asidi ve karbondioksit meydana gelir. İçerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır.Marketlerde hazır satılan kefirler de bakteri çeşitliliği çok daha azdır ticari üretimler maya  kullanılmadan yapıldığı için hem daha ucuz hemde daha çok yarar sağlayan maya  ile evde üretilmesi tavsiye olunur.Mayanın kalitesi çok önemlidir kaynağı belli olmayan mayalarının içinde zararlı bakteriler olabilir bu yüzden aktarlardan yada eş dosttan maya temini yerine üniversitede  üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylandığı üretimler tercih edilmelidir.
Çeşitli yayınlarda kefirin alerjik rahatsızlık,iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema tedavisinde, kolon yumurtalık ve göğüs kanseri ,bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde kullanıldığı belirtilmektedir.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur.  Öncelikle güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmak gerekiyor. Kefir tanelerinin, yani mayanın kalitesi çok önemlidır. Mümkünse Ziraat Fakülteleri'nde üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha fazladır.
Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?
Süzgeçte kalan kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir yapılacaksa yıkamaya gerek yoktur. Saklanacak taneler su dolu temiz bir kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. Taneleri 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem uygulanmazsa maya salyalaşır ve bozulmaya başlar. Saklama koşullarına dikkat edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır. Diğer önemli nokta kefir tanelerinin metal ile temas etmemesidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.
Kefir hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Kalın bağırsak çeperinde kolonize plan probiyotiklerin antibakteriyel, antioksidan ve antiallerjenik özellikleri vardır. Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, hastalık yapan mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip hastalığa ishal, kabızlık ve bazı kanser türlerine yol açmasını engeller. Kefir tazeyken içilirse bağırsakların iyi çalışmasına, 36-48 saat sonra içilirse kabıza neden olur. Hastalıkları önlemeye yardım eder ve besin alerjisi riskini azaltır.
Kefir, mide ve pankreas gibi organların salgılarını da artırmaktadır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkili olduğu saptanmıştır. Yüksek tansiyon, bronşit ve safra kesesi rahatsızlıklarında da etkili olan kefirin karaciğer, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Kefirin tok tutma özelliği vardır, diyet yapanlara önerilir. Ayrıca Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir, kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar ve tok tutar.

FIRINDA SARIKANAT


Malzemeler:
1 kg sarıkanat
3 kuru soğan(1 soğan marina sosu için)
1 dilimlenmiş limon
Defne yaprağı
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI:
İlk olarak sarıkanatlar temizlenir.
Limon ve soğan dilimleri ile zeytinyağı,karabiber ve tuz karıştırılır. Bu karışım  sarıkanatların her tarafına sürülür.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.
Sonra soğan halkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
Üzerine sarıkanatlar dizilir.Her bir balığın karın kısmına defne yaprağı konur.
Halka halka kesilen limon dilimleri balıkların üzerine yerleştirilir.
Yağlı marina sosu üzerine gezdirilir.
200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Sıcak servis edilir.

KİREMİTTE SARIKANAT



1 kişi için:
Malzemeler:
1 adet sarıkanat(Çinekop’un büyüğü)
2 adet çeri domates
1 adet patates
2 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 dilim limon
Tuz
YAPILIŞI:
Temizlenmiş ve bol suyla yıkanmış sarıkanatın suyu süzülür.
Sarıkanat hafifçe yağlanmış güvece yerleştirilir.Defne yaprağı karın kısmına yerleştirilir.
Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş patates yerleştirilir.
İkiye kesilmiş soğan,limon ve domatesler balığın üzerine dizilir.
2 kaşık sıvıyağı üzerine gezdirilip, tuz serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Sıcak servis yapılır.

ÇİÇEK EKMEK GİBİ ÇİÇEK POĞAÇA


Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket kuru maya
1 paket kabartma tozu
1 yumurta beyazı
Alabildiği kadar un(4-5 bardak)
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörekotu,susam
YAPILIŞI:
Geniş bir kaba ılık süt, ılık su,şeker,tuz ve maya konarak karıştırılır.5-6 dakika mayalanması için bekletilir.
Sonra un, yumurtanın beyazı ve kabartma tozu katılarak yumuşak bir hamur yapılır.
Yaklaşık yarım saat hamurun mayalanması beklenir. Hamur mayalandıktan sonra gazı çıkması için tekrar yoğrulur. Hamur limon büyüklüğünde  7 eşit parçaya ayrılarak beze yapılır.
Çiçek şekli verilerek yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir.
Tepside 20 dakika kadar daha mayalanması için bekletilir.
Üstüne yumurta sarısı sürülerek susam ve çörek otu serpilir.
200 derecede ısıtılmış fırına konur. Üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat  pişirilir.
Ilınınca servis edilir. 

BALKABAKLI MUFFİN


Malzemeler:
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı kabak püresi
1/3 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı zencefil tozu
2 adet öğütülmüş karanfil
1 su bardağına yakın tozşeker
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz
arzuya göre yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
YAPILIŞI:
Un ve kabartma tozu bir kaba elenir.
Ayrı bir kapta yumurtalar, kabak püresi, yağ ve tozşekeri karıştırılır.
Karbonat ve tuz eklenerek  tekrar karıştırılır.
Son olarak elenmiş un ilave edilip  karıştırılır.
12 li muffin kalıplarına kağıt kaplar koyup hamur bu kaplara kaşık yardımıyla paylaştırılır.
Üzerlerine tarçınla tozşekeri karıştırıp serpiştirilir.
Isıtılmış 170C derece fırında kabarıp kızarana kadar pişirilir.
Kalıplardan çıkarıp ılınınca servis edilir.

PONÇİK


Ön maya için Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya
2,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı un
Ponçik için Malzemeler
Ön maya
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı margarin (eritilmiş)
1 adet yumurta
4 su bardağı un
Marmelat(içi için ve istenilen çeşit olabilir)
Pudra şekeri(üzerine serpmek için)
YAPILIŞI:
Ön maya için olan malzemeler karıştırılır ve üzeri örtülerek 10-15 dakika mayalandırılır.
Margarin eritilir.Sıvı yağ ile karıştırılır. 
Yumurta bir kasede çırpılır ve yağ yavaşça yumurtaya yedirilir.
4 su bardağı un, margarinli yumurta ve ön maya birleştirilip yoğurulur. Üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat mayalandırılır.
Sürenin sonunda hamur tekrar yoğurulup gazı alınır. Hamur iki eşit parçaya bölünür. Bir tanesi tezgahın üzerinde yuvarlak olacak şekilde açılır ve 8 eşit üçgen elde edilir.
Bir tane üçgen önünüze alınıp içerisine marmelat yerleştirilir.Kenarlardan kapatarak sarılır.
Tüm hamur bu şekilde hazırlanıp, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir.200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
Fırından çıkan ponçikler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

ÇİKOLATALI TRUFF


Malzemeler:
1 paket hazır çikolatalı kek
1 paket hazır krema (200ml)
40 gr sütlü çikolata
20 gr bitter çikolata
1çay bardağı dövülmüş fındık veya ceviz
Üzeri için:
Hindistan cevizi
Kıyılmış fındık,ceviz v.b
Renkli granül şekerler
Yapılışı:
Krema tencereye konup  kaynatılır.
Kaynadıktan sonra çikolatalar eklenir ve eriyene kadar karıştırılır.
Bu karışım  ılımaya bırakılır.
Hazır kek bir kapta ufalanır ve ılıyan krema bu ufalanmış kekin üzerine dökülür.
Fındık veya ceviz eklenerek  karışım yoğrulur.
Karışım sonra buzluğa konarak 1 saat bekletilir.Derin dondurucu varsa 15 dakika yeterlidir.
Sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde koparıp elde yuvarlaklar yapılır.
İstenilen  malzemeye bulayarak dışı kaplanır.
Soğuk olarak servis edilir.