Lezzetli Yemek Tarifleri

PRATİK POĞAÇA




Malzemeler
2 adet yumurta (sarısının bir tanesi üzeri için ayrılacak),
125 gram tereyağı veya margarin (oda ısında yumuşamış),
200 gram orta yağlı beyaz peynir,
3 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ ,
1 paket kabartma tozu ,
1 çay kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı tuz (peynirin tuzuna göre değişir),
3 su bardağı un (Kıvamına göre değişir)
YAPILIŞI;
Poğaça hamurunu hazırlamak için, çatalla ezilmiş olan peynir ve oda ısısında yumuşamış margarin yoğurma kabı içerisinde elle güzelce karıştırılır.
Üzerine, un haricindeki diğer malzemeler ilave edilip tekrar karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilip yoğrulur ve çok hafif ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
1 adet yumurta sarısının içerisine, bir çimdik tuz atılıp çırpılır.
Maydanozlu pratik poğaça üzerine, fırça yardımı ile, yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilip çıkartılır ve servise sunulur.

PAÇANGA BÖREĞİ



Malzemeler :
2 Adet yufka
150 gr pastırma
200 gr rende kasar
2 Adet domates
2 Adet Çarliston biber
1 Tutam maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI;
Yufkalar dört üçgen elde edecek şekilde kesilir.
Pastırmalar ince ince dilimlenir, doğranılan biber ve domatesle teflon tavaya konarak 1-2 dakika sote edilir (isteğe göre çiğden de kullanabilirsiniz).
Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenir.
Yufka kalın bir sigara böreği şeklinde sarılır.Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edilir.
Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartılır. Soğutmadan sıcak olarak servis yapılır.

CİZLEME (Trakya)




Malzemeler
2 su bardağı ılık süt,
1 paket instant maya(10 gram),
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 su bardağı un.
YAPILIŞI;
Derin bir karıştırma kabına toz şeker, maya ve ılık süt konup karıştırılır.
Daha sonra tuz ve un ilave edilip karıştırılarak akıcı kıvamda bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülüp göz göz oluncaya kadar dinlendirilir.
Teflon tava orta ayarda kızdırılır ve içine 1 kepçe akıtma hamurundan dökülür.
Tava hemen sağa sola çevirip hamurun tavayı kaplanması sağlanır.
Cızlama hamurunun üzeri göz göz olunca ters çevrilir ve diğer yüzünün de pişmesi sağlanır.
İki tarafı da piştikten sonra servis tabağına çıkartılır.
Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp tamamlanır.
Cızlama çay saatlerinde ve kahvaltılarda servise sunulabilir.
NOT:Trakya bölgesinde yapılır.

LUTENİTSA (Kahvaltılık sos)




Malzemeler
3 kg kırmızı biber
2 kg domates
1 kg patlıcan
3 adet havuç
1 baş sarımsak
1 çay bardağı elma sirkesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı acı pul biber
YAPILIŞI; :
Kırmızı biberleri yıkanır,kurulanır ve közlenir.Kabukları soyulan biberler küp şeklinde doğranır.
Domateslerin kabukları soyulup domatesler küp küp doğranır.
Patlıcanlar yıkanıp tıpkı kırmızı biberleri közlediğiniz gibi közlenip doğranır.
Havuçlar yıkanır,soyulur ve rendelenir.
Doğranmış domatesler derin bir tencerede ocağa konur ve kaynayana dek pişirilir.
Suyunu kaybeden domatesin içine közlenmiş biber, patlıcanlar, soyulmuş sarımsaklar ve havuçlar eklenip  sürekli karıştırarak yarım saat kadar orta ateşte pişirilir.
Pişen sebzeler blendır veya mutfak robotu yardımı ile püre haline getirilir.
Zeytinyağı, sirke, tuz, şeker ve dilerseniz acı pul biber ilave edip iyice karıştırdıktan sonra sos kavanozlara pay edilir.
Sos kavanozlara sıcakken doldurulup kapakları sıkıca kapatılır.Kavanozlar ters çevrilir. 1 gün sonra hava alıp almadıklarını kontrol edilir. Karanlık bir yerde kapağı açılana dek tazeliğini koruyarak saklanır.

TAZE BÖRÜLCE SALATASI
















MALZEMELER:
Yarım kg taze börülce,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 limon suyu,
4-5 diş sarımsak,
Tuz,
YAPILIŞI:
Börülceler ayıklanır yıkanır uzun olanları ortadan ikiye kesilir.
Tencereye alınır börülce ile aynı seviyede su konulur, haşlanır, süzülür, soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta soğanlar piyazlık doğranır börülceye katılır.
Sarımsak tuz ile ezilir buna bir limon suyu ve sızma zeytinyağı eklenip çırpılarak sos hazırlanır,
Hazırlanan sos börülceye gezdirilerek dökülür ve servis yapılır.

SEBZELİ GÜVEÇ




Malzemeler:
500 gr kuşbaşı koyun eti,
3 adet domates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
5-6 diş sarımsak,
4-5 adet sivri biber,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
250 gr taze fasulye,
4 tahta kaşığı zeytin yağı,
Tuz, kekik,
Yapılışı:
Güveç tenceresinin dibine koyun etleri yerleştirilir.
Etlerin üzerine sırasıyla, soğanın yarısı, domatesin yarısı, biber, fasulye, patlıcan (aralarına sarımsak serpilir), kabak yerleştirilir.
En son üzerine kalan soğan ve domates yerleştirilir.
Salça ve yağ 1 çay bardağı su ile ezilir, tuz ve kekik ilave edilir, karıştırılır güvecin üzerine gezdirilerek dökülür. Kapağı kapatılır fırında en az 1 saat pişirilir.


KİREMİTTE KÖFTE



MALZEMELER:
1/2 kg az yağlı kıyma ile hazırlanmış köfte,
2 adet kuru soğan,
4 adet domates,
7-8 adet sivri biber,
Tuz,
4 adet kiremit tabak,
YAPILIŞI:
Önceden hazırlanan köftelerle yapılmıştır.İsteğe göre yeni yapacağınız köftelerle de olabilir.
Kiremit tabaklar yağlanır,köfteler tabaklara eşit yerleştirilir. Üzerine yarım halkalar şeklinde  kesilmiş soğan, kabuğu soyulmuş  küçük doğranmış domates ve sivri biberler yerleştirilir, tuz serpilir.(domateslerin suyu az ise tabaklara yarım çay bardağı salçalı su ilave edebilisiniz).
Üzerlerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür. 200 derece fırında pişirilir.

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE



MALZEMELER:
 Köfte için:
500 gr köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber, pul biber
3-4 diş sarımsak
Tuz
 Sosu için:
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kekik
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su

5 adet orta boy patates
2 Domates
2-3 yeşil biber
YAPILIŞI:
Soğan rendelenir,sarımsak ezilir ve köftelik diğer malzemeler ile karıştırılıp iyice yoğurulur. 
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde istenilen boyut ve büyüklükte köfteler yapılır.
Patatesler soyulur, isteğe göre dilimlenir, yıkanır ve süzülür bir kaba alınır.
Fırın kabına dilimlenmiş patatesler ile köfteler dizilir.Aralarına dilimlenmiş domates ve biberler de serpiştirilir.
Sıvı yağda küçük doğranmış soğan pembeleştirilir.Salça,karabiber, pul biber, kekik ve tuz ilave edilir, karıştırılır.Fırın kabına dökülerek eşit şekilde düzgünce yayılır. 
180 derece ısıtılmış fırına atılır.
Patatesler yumuşayıp, köfteler piştikten sonra fırından çıkarılır ve servis edilir.

DONUT (DONATS)


















Malzemeler:
1 paket kuru instant maya,
1 su bardağı  süt,
50 gr tereyağı, (Yumuşak)
3 çorba kaşığı toz şeker,
2 yumurta,
1 paket vanilya,
3,5 su bardağı un,
1 tutam tuz,
Kızartmak için sıvı yağ,
Yapılışı:
Süt hariç diğer malzemeler karıştırılır, sonra süt ilave edilir esnek bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.Üzeri örtülür mayalanması için bekletilir.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında  açılır. Yuvarlak halkalar kesilir. Kızgın olmayan yağda, kısık ateşte ( ocağın en küçük gözünde ) her iki tarafı eşit kızartılır.
Üst kısımlarına pudra şekeri serpebilir veya benmari usulü eritilmiş çikolataya batırdıktan sonra, hindistan cevizi, antep fıstığı, çikolata şekerlemeleri, renkli şekerli pasta süsleri v.s ile zevke göre süslenebilir.