Malzemeler:
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı irmik
1yumurta
1 orta kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 rendelenmiş domates(salça da olabilir)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 -2 diş sarımsak
Tuz,karabiber
Üzeri için:
Maydanoz(kıyılmış)
Haşlamak için:
Su
Tuz
Limon tuzu
YAPILIŞI:
Derin bir kaba bulgur konur.Üzerine sıcak su eklenerek bir süre
şişmesi için demlenmeye bırakılır.
Başka bir kabın içine irmik,yumurta ,rendelenen soğan,salça konur.
Un konur.Tuz,karabiber ve kimyon gibi baharatlar da eklenir.Bu
karışım iyice yoğrulur.
Ele yapışmayan bir kıvam olduğunda fındık kadar koparılıp
yuvarlaklar yapılır.Yuvarlaklar unlanmış tepsiye konarak ortasına parmak ile
bastırarak iz yapılır.
Sonra köfteler kaynamış tuzlu ve limonlu su içine atılarak pişmesi
sağlanır.Köfteler su yüzeyine çıkmaya başladığında piştiği anlaşılır.Kevgirle
suyu süzülerek bir kaba çıkartılır.
Sosu için;bir tencereye zeytinyağı konur.Üzerine salça ve kabukları soyularak
rendelenen domatesler eklenir.5 dakika kadar pişirilir.
İnce doğranmış sarımsaklar,tuz ve karabiber eklenerek bir süre daha
pişirilir.
Pişen köfteler sosun üzerine dökülerek karıştırılır.
Servis tabağına alınan köftelerin üzerine kıyılmış maydanoz
serpilerek sıcak veya soğuk yenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder