Lezzetli Yemek Tarifleri

ÜZÜM SİRKESİ


Malzemeler:
1 kg siyah üzüm
3 lt su
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker veya bal
2-3 nohut tanesi
1 küçük dilim ekmek
YAPILIŞI:
Sirke yapılacak kavanoz  kaynar su ile yıkanıp temizlenmelidir.Yada sirke ile durulanıp başka bakterilerin üremesi engellenmelidir.
Üzümler yıkanıp sap kısımlarından ayrılır.5 kg lık bir cam kavanoza konur.Üzerine 3 lt su ilave edilir.Kapak yerine bir bez konarak kenarından lastik veya iple bağlanır.Kavanozda fermantasyon başlayınca taşma olmasın diye kavanoz tam doldurulmadan üzerinde boşluk bırakılmalıdır.
15-20 gün bu şekilde bekletilir.Her gün üstte küflenme olmasın diye üzümler karıştırılır.Üzümler dibe çöktüğünde karıştırma işlemi biter.
Kavanozun üzerinde sirke anası,sirke sinekleri ve kurtçukları oluşabilir.(bu normaldir)
Sonra üzümler süzgeçten iyice ezilerek süzülür ve başka bir kaba alınır.
Şaraplaşmayı önlemek için içine iyotsuz kaya tuzu konur.
Mayalanmayı hızlandırmak için de şeker,ekmek içi ve nohut konarak karıştırılır.
Sirke serin ve karanlık bir ortamda 2 ay bu şekilde bekletilir.Kullanılmaya hazır olduğunda tekrar süzülerek başka kavanozlara aktarılır.Kapağı kapatılarak kullanıma hazır hale getirilir.
NOT:Sirkeyi ne kadar uzun zaman bekletirseniz o kadar iyi olur. Süzerken sirke anasına fazla zarar vermeden alınarak tekrar sirke yapımında kullanılabilir.Eğer kullanılmayacak ise bir miktar üzerine sirke ilave ederek ağzı kapalı bir kapta karanlık ve serin bir yerde muhafaza edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder