Lezzetli Yemek Tarifleri

PATLICAN MUSAKKA





Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
1-1,5 su bardağı sıvıyağ
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 domates
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber
YAPILIŞI;
Patlıcanlar soyulup 2 cm. kalınlığında yuvarlak halkalar şeklinde kesilir.
Üzerine tuz serpip tuzlu suda 20-30 dk. bekletilir.
Patlıcanlar soğuk suyla yıkanıp iyice kurulandıktan sonra ısınan sıvıyağda altın sarısı renk alana kadar kızartılır. Yağı süzülerek kağıt havlu serili tepsiye alınır.
Diğer tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağ konur, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur.
Üzerine kıyma eklenip suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Kıymayı birkaç kez çevrildikten sonra yemeklik doğranmış yeşil biberler de katılır.
Kıyma suyunu çekince domates, salçalar ve baharatlar katılır ve birkaç kez çevrilerek kavrulur.
Kavrulan kıyma tepsideki kızarmış patlıcanların üzerine yayılır. 1 çay bardağı su eklenir ve 175 derece fırında 20-25 dk. pişirilir.
Servis tabağına alınca üzerine maydanoz serpilerek servis edilir.

EVDE YOĞURT




MALZEMELER:
1 litre süt
1 yemek kaşığı tatlı yoğurt
YAPILIŞI;
Öncelikle süt karıştırılarak iyice kaynatılır.
Kaynayan süt üzeri açık ılımaya bırakılır.
İdeal ısı 40-45 derece yada klasik yöntem serçe parmağınızı süte batırıp dayanma sıcaklığıdır.
Ilıyan süt bekletilecek yerde hazırlanan bezin üzerine yerleştirilir.
Bir yemek kaşığı yoğurt kaseye koyulur ve sütten iki kaşık alarak çırpılıp pürüzsüz hale getirilir.Tenceredeki sütün üzerine boşaltılır ve dağılması için aynı yönde yavaşça karıştırılır.
Tencerenin kapağı kapatılarak sarılır ve uyumaya bırakılır. Mayalanma süresi 4- 5 saattir, daha fazla kapalı beklerse yoğurt ekşi olur.
4 ya da 5 saatin sonunda tencerenin kapağı açılır ve iyice soğuyunca buzdolabına kaldırılır.

PATATES OTURTMA



Malzemeler :
4 adet büyük boy patates,
3 adet soğan,
200 gr kıyma,
3 diş sarımsak,
4 adet domates,
1 su bardağı su,
Tuz,
karabiber,
Sıvı yağ.
YAPILIŞI;
Patatesler soyulur ve yıkadıktan sonra halka halka doğranır.
Tavaya sıvı yağ koyulur ve patateslerin ön ve arka yüzü hafif pembeleşene kadar kızartılır.
Kızarttığımız patatesler tepsiye alınır.
Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır.
Domatesler küp şeklinde küçük doğranır.
Tencereye sıvı yağ ile soğanlar konur ve soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
Üzerine kıyma, tuz, karabiber ilave edilip iyice kavrulur.
Doğradığımız sarımsaklar ilave edilip karıştırılır.
Daha sonra domatesler konur ve domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
Hazırladığımız kıymalı harç patateslerin üzerine yayılır ve bir su bardağı su ilave edilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında 30 dakika pişirilir.

ÇOBAN SALATASI


Malzemeler:
1 orta boy kuru soğan
2 adet salatalık (veya 4 küçük boy)
4 adet domates
2 adet sivri biber
 1 adet limon
 2 yemek kaşığı zeytin yağı
 tuz
YAPILIŞI;
Domates ve salatalık küp küp doğranır.Biber halka halka ince doğranır.
Soğan piyazlık ince doğranır ve yıkanır.
Yağ, limon ve tuz bir kapta karıştırılarak sos hazırlanır.
Sos, doğranan malzemelerle iyice karıştırılır.
Ana yemeklerin yanında servis edilir.

AŞURE




MALZEMELER:
3 su bardağı buğday
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı doğranmış kuru incir
1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
2-3 kaşık kuş üzümü
1 kahve fincanı haşlanmış mısır
4 su bardağı toz şeker
1 portakal kabuğu(minik minik doğranmış)
1 portakal (dilimler küp küp doğranmış)
1 sarı elma (ince dilimler küçük doğranmış)
4-5 adet Karanfil (bez kese içinde tencereye atılır)
Süslemek için;
1 çay bardağı fındık
Tarçın
Nar
Antep fıstığı
Ceviz
Kuş üzümü
YAPILIŞI;
Bir gece önceden fasulye ve nohut ıslatılır.
Bir gece önceden buğday yıkanıp sıcak su ile ıslatılır.
Ertesi sabah fasulye ve nohut düdüklü tencerede 20 dakika pişirilir ve kabukları soyulur
Buğday, üzerini 4 parmak geçecek kadar su eklenip, düdüklü tencerede 20 dakika pişirilir.
Bu sırada kuru meyveler başka bir tencerede yumuşayıncaya kadar 10 dakika kaynatılır.
Büyük bir tencerede bütün malzemeler suları ile birlikte karıştırılır. Suyu yetersizse sıcak su eklenir.
Hepsi kaynayınca elma,portakal kabuğu,portakal,karanfil kesesi ve şeker katılır
10 dakika kaynadıktan sonra ocak kapatılır.Karanfil kesesi çıkartılır.
Kaselere paylaştırılır.

Üzeri nar, ceviz, fındık,kuş üzümü vb. ile süslenerek servis edilir.

TEKİRDAĞ MUTFAĞI


TEKİRDAĞ MUTFAĞI
Tekirdağ ve çevresinde yaşayanlar ;Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve 1.Murat Beyle beraber yöreye göç eden Gazi Dervişler, Ahı Dervişler ve Yürük, Türkmenlerdir.
1854 yılından sonra Karadeniz üzerinden Balkanlara yerleşen Kırımlılarla beraber 1876/1877 Osmanlı-Rus Savaşı kısaca 93 harbi denilen savaş sonrası Bulgaristan, 1924'te mübadele ile gelen Selanik, Serez, Yenice göçmenleri, Makedonya ahalisi, 1930-34 yılları arasında Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi olan ahali Trakya ve çevresinde mevcut kasabalar, çiftliklere yerleşmişler kendi mutfak kültürlerini getirmişlerdir.
Yörenin yerli ahalisinin zengin mutfak kültürü karşısında kendi mutfak ve yemek kültürlerini muhafaza etmişlerdir.

Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, tekirdağ mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu'ya özgü yemekler yanında Trakya'nın tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi çeşitlendirmektdir. Mısır unu da beslenmede önemli bir yer tutar. Kaçamak, mısır unu ve lahanayla yapılan 'Mısır unu dolması', pırasayla yapılan 'pireşe', ıspanakla yapılan 'zennik' yörenin özgün yemekleri arasındadır. Beslenmede üzümden de yaygın olarak yararlanılır. Yemeklerde şıra ve bulama biçiminde kullanılır. Üzümden yapılan bulama tatlı olarak da kullanılır. 'Şıra mekiği' de yörenin özgün tatlılarındandır. Şıra ile yapılan ve kışa saklanan yiyeceklerden biri şıra tarhanasıdır. Özgün yemeklerden kelle, genellikle lahana ile yapılır. Ayva kallesi ve kurutulmuş erikten yapılan erik aşı da aynı tür yemeklerdendir. Meyve çeşitlerinden ve kabaktan reçel yapımı da il beslenmesinde önemli yer tutmaktadır. Hemen her yemekte bir tatlı türü bulunur. Zerde, nişasta helvası, irmik dolması, höşmerim, hakuk, cizleme, baba tatlısı, başlıca tatlı türlerindendir. Gülbarak böreği, burgulu börek, bunların dışında geleneksel yemekler arasında çeneçarpan çorbası, cıllık, elbasan tava, kodrul manır, papaz mancası ( Köpoğlu salatası ), şaraşura, yoğurtlu borani sayılabilir. Tabii ki ismi Tekirdağ ile özdeşleşmiş, Tekirdağ Köftesi,meyvelerden de Tekirdağ Karpuzu ve Kirazı ile ün yapmış Tekirdağ'da yemek açısından olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.
Sonuç olarak Tekirdağ ve çevresinde çok zengin bir Mutfak Kültürü meydana gelmiştir.
Ben bir göçmen kızıyım.Evimizde genellikle göçmen yemekleri yapılırdı.
Babaannemin ateşlikte saçta çabuçak yaptığı kolaçlar,yer sofrasının üstünde büyük tepsilerde yenen kaçamak,ot kavurmaları,ıştır yemeği,fırından sıcacık çıkan somunları,sıcacık somunların üzerine sürülen tereyağı,tereyağının üzerine serpilen poy-biberi,börek çeşitleri vb...
Anneannemin Peçkada pişirdiği tepsi köftesi,işmikli gömmesi,tahta fıçılarda lahana turşuları,fıçılarda ahlat suyu,yayıkta yaptığı tereyağ ve ayranı,fırında bulgurlu biber dolması v.b...
Annemin tavuklu kapaması,topal horozu,erik yahnisi,sütlü bakla çorbası,sütlü bezelye çorbası,el açması baklavaları,kazanlarda pişen pancar pekmezi,macur tarhanası,gacal tarhanası,salçaları v.b...

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE





Malzemeler;
 4 su bardağı ince bulgur
4 adet domates (rendelenmiş)
2 adet ince kıyılmış soğan
4-5 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı isot ( üzerini kapatacak kadar su ile 10-15 dakika ıslatılmalı ve suyuyla birlikte çiğ köfteye katılmalı )
2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı  kimyon
2 yemek kaşığı  toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı sumak
1 limon
Bir çay bardağı zeytinyağı
Kıyılmış maydanoz
5-6 dal kıyılmış taze soğan
5-6 adet ceviz içi (iyice çekilmiş)
 YAPILIŞI;
Karıştırma kabına  ince bulgur ve üzerine domates rendesi eklenip 5 dakika yoğurulur.
Ceviz içi, salçalar, soğan, sarımsak, limon suyu ve tüm baharatlar eklenir ve 15-20 dakika yoğurulur.
Zeytinyağ eklenip 30-40  dakika suyunu çekip bulgur yumuşayana kadar yoğurulur.
Çiğ köfte kendini toparlayınca kıyılmış maydanoz ve taze soğan katılır ve iyice yoğurulduktan sonra üzeri streç film ile kapatılıp 1 saat dinlendirilir.

İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMA



MALZEMELERİ:
1 bütün tavuk
İç pilav için;
1.5 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
2.5 çay bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı yenibahar
tuz,karabiber
Tavuğun üzerine sürmek için;
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI;
Tavuğun içi ve dışı iyice yıkanır ve düdüklü tencereye tavuğun yarısına gelecek kadar su ve tuz eklenip düdüğü öttükten sonra 10-15 dk  pişirilir.
Pilav için pirinç ılık suda tuz eklenerek yarım saat bekletilir.
Pilavı pişireceğimiz tencereye sıvıyağ ve tereyağ konulup tereyağ eriyince yemeklik doğranmış soğanlar ve çam fıstığı eklenip pambeleşene kadar kavrulur.
Süzülüp yıkanan pirinçler eklenip biraz daha kavrulur, baharatlar, tuz ve kuş üzümü eklenir.
Üzerine tavuk suyu eklenip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Tavuğun içine yer kalmayacak şekilde pilav doldurulur.
Doldurduktan sonra tavuk dikilir.Ayak kısmı alüminyum folyo ile sarılır.
Tavuğun üzerine yoğurt ve salça karıştırarak sürülür. Fırında 200 derecede derisi kızarana kadar pişirilir.

CEVİZLİ BURMALI ÇÖREK Kastamonu)




Malzemeler:
 Hamuru için:
2 yumurta
4 su bardağı un
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Su
Açmak İçin:
Nişasta
Un
İç harcı için:
2 su bardağı caviz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI;
Hamur malzemeleri ile yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir, yumurta büyüklüğünde parçalar alınır.
Hamur açmak için un ve nişasta un fazla olacak şekilde karıştırılır.
Tereyağ eritilir, sıvıyağ ile karıştırılır.
Ceviz iri iri kıyılır.
Yufka incecik açılır ve yağ ile yağlanır üzerine cevizler serpilir.
İkinci yufkada açılır, cevizlerin üzerine serilir ve yufkalar rulo yapılır tepsiye kol böreği gibi ortadan başlayarak birbirinin etrafına sarılır.
Hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır.
İşlem bitince üzeri yağlanır, 160 derecede nar gibi kızarana kadar kızartılır.
NOT:Kastamonu yöresine ait bir yemektir.