Tekirdağ ve
çevresinde yaşayanlar ;Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve 1.Murat Beyle
beraber yöreye göç eden Gazi Dervişler, Ahı Dervişler ve Yürük, Türkmenlerdir.
1854 yılından
sonra Karadeniz üzerinden Balkanlara yerleşen Kırımlılarla beraber 1876/1877
Osmanlı-Rus Savaşı kısaca 93 harbi denilen savaş sonrası Bulgaristan, 1924'te
mübadele ile gelen Selanik, Serez, Yenice göçmenleri, Makedonya ahalisi,
1930-34 yılları arasında Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi olan ahali Trakya ve
çevresinde mevcut kasabalar, çiftliklere yerleşmişler kendi mutfak kültürlerini
getirmişlerdir.
Yörenin yerli
ahalisinin zengin mutfak kültürü karşısında kendi mutfak ve yemek kültürlerini
muhafaza etmişlerdir.
Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir
arada bulunması, tekirdağ mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Keşkek,
kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu'ya özgü yemekler yanında Trakya'nın
tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi çeşitlendirmektdir. Mısır
unu da beslenmede önemli bir yer tutar. Kaçamak, mısır unu ve lahanayla yapılan
'Mısır unu dolması', pırasayla yapılan 'pireşe', ıspanakla yapılan 'zennik'
yörenin özgün yemekleri arasındadır. Beslenmede üzümden de yaygın olarak yararlanılır.
Yemeklerde şıra ve bulama biçiminde kullanılır. Üzümden yapılan bulama tatlı
olarak da kullanılır. 'Şıra mekiği' de yörenin özgün tatlılarındandır. Şıra ile
yapılan ve kışa saklanan yiyeceklerden biri şıra tarhanasıdır. Özgün
yemeklerden kelle, genellikle lahana ile yapılır. Ayva kallesi ve kurutulmuş
erikten yapılan erik aşı da aynı tür yemeklerdendir. Meyve çeşitlerinden ve
kabaktan reçel yapımı da il beslenmesinde önemli yer tutmaktadır. Hemen her
yemekte bir tatlı türü bulunur. Zerde, nişasta helvası, irmik dolması,
höşmerim, hakuk, cizleme, baba tatlısı, başlıca tatlı türlerindendir. Gülbarak
böreği, burgulu börek, bunların dışında geleneksel yemekler arasında çeneçarpan
çorbası, cıllık, elbasan tava, kodrul manır, papaz mancası ( Köpoğlu salatası
), şaraşura, yoğurtlu borani sayılabilir. Tabii ki ismi Tekirdağ ile
özdeşleşmiş, Tekirdağ Köftesi,meyvelerden de Tekirdağ Karpuzu ve Kirazı ile ün
yapmış Tekirdağ'da yemek açısından olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.
Sonuç olarak
Tekirdağ ve çevresinde çok zengin bir Mutfak Kültürü meydana gelmiştir.
Ben bir göçmen
kızıyım.Evimizde genellikle göçmen yemekleri yapılırdı.
Babaannemin
ateşlikte saçta çabuçak yaptığı kolaçlar,yer sofrasının üstünde büyük
tepsilerde yenen kaçamak,ot kavurmaları,ıştır yemeği,fırından sıcacık çıkan
somunları,sıcacık somunların üzerine sürülen tereyağı,tereyağının üzerine serpilen poy-biberi,börek çeşitleri vb...
Anneannemin
Peçkada pişirdiği tepsi köftesi,işmikli gömmesi,tahta fıçılarda lahana
turşuları,fıçılarda ahlat suyu,yayıkta yaptığı tereyağ ve ayranı,fırında
bulgurlu biber dolması v.b...
Annemin tavuklu kapaması,topal horozu,erik yahnisi,sütlü bakla çorbası,sütlü bezelye çorbası,el açması baklavaları,kazanlarda pişen pancar pekmezi,macur tarhanası,gacal tarhanası,salçaları v.b...
Annemin tavuklu kapaması,topal horozu,erik yahnisi,sütlü bakla çorbası,sütlü bezelye çorbası,el açması baklavaları,kazanlarda pişen pancar pekmezi,macur tarhanası,gacal tarhanası,salçaları v.b...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder