Malzemeler
Köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur,
Yarım su bardağı irmik,
2 yemek kaşığı un,
1 yumurta,
2 su bardağı sıcak su,
1 yemek kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
Karabiber,
Kimyon.
Pişirmek için;
1 buçuk litre kadar sıcak su.
Sos için;
2 tane domates veya 2 yemek kaşığı salça (salça
kullanacaklar ayrıca 2 çay bardağı su ilave edebilirler),
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Pul biber,
3-4 diş sarımsak,
Tercihe göre, sarımsaklı yoğurt ve kıyılmış maydanoz.
YAPILIŞI;
Bulgur köftesini hazırlamak için bulgur ve irmik geniş çelik
bir tencere içerisine koyulur.
Üzerine 2 su bardağı sıcak su dökülüp ıslatılır ve kapağı
kapalı olarak yarım saat demlenmesi içi bekletilir.
Bulgurlar şişip yumuşadıktan sonra üzerine diğer malzemeler
ilave edilip 10-15 dakika kadar yoğrulur ve biraz sert kıvamlı köfte harcı elde
edilir.
Köfte harcı çok sert ise biraz su, yumuşak ise biraz un
eklenerek kıvamı ayarlanır.
Hazırlanan köfte harcından bir avuç alınır ve elde bastıra
bastıra sıkılaştırılır.
Sıkılaşan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp
yuvarlanır ve ortasına küçük parmak ile hafif bastırılır.
Köftelere daha kolay şekil verebilmek için eller hafif
ıslatılır.
Şekli verilen köfteler unlu tepsi içerisine koyulur ve
birbirlerine yapışmasını önlemek için arada bir tepsi sallanır.
Bütün malzeme bitirildikten sonra, 1 buçuk litre kaynar su
içerisinde köfteler yarım saat arada bir karıştırarak pişirilir.
Köfteler pişerken sosu için 2 domates rendesi ve salçalar
küçük bir tencere içerisine alınır.
Üzerine sarımsak rendesi ve baharatlar ilave edilip kısık
ateşte 10 dakika kadar pişirilir.
Sadece salça kullanılacak ise, salçaların üzerine 2 çay
bardağı su ilave edilir.
Haşlanıp suyu süzülen köftelerin üzerine, hazırlanan sos
ilave edilip, karıştırılır.
Hazırlanan sarımsaklı köfte ister sade olarak, isterse
sarımsaklı yoğurt eşliğinde, üzeri maydanoz ile süslenip, sıcak olarak servise
sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder