Lezzetli Yemek Tarifleri

24 Şubat 2016 Çarşamba

SARIMSAKLI KÖFTE


Malzemeler
Köftesi için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur,
Yarım su bardağı irmik,
2 yemek kaşığı un,
1 yumurta,
2 su bardağı sıcak su,
1 yemek kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
Karabiber,
Kimyon.
Pişirmek için;
1 buçuk litre kadar sıcak su.
Sos için;
2 tane domates veya 2 yemek kaşığı salça (salça kullanacaklar ayrıca 2 çay bardağı su ilave edebilirler),
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Pul biber,
3-4 diş sarımsak,
Tercihe göre, sarımsaklı yoğurt ve kıyılmış maydanoz.
YAPILIŞI;
Bulgur köftesini hazırlamak için bulgur ve irmik geniş çelik bir tencere içerisine koyulur.
Üzerine 2 su bardağı sıcak su dökülüp ıslatılır ve kapağı kapalı olarak yarım saat demlenmesi içi bekletilir.
Bulgurlar şişip yumuşadıktan sonra üzerine diğer malzemeler ilave edilip 10-15 dakika kadar yoğrulur ve biraz sert kıvamlı köfte harcı elde edilir.
Köfte harcı çok sert ise biraz su, yumuşak ise biraz un eklenerek kıvamı ayarlanır.
Hazırlanan köfte harcından bir avuç alınır ve elde bastıra bastıra sıkılaştırılır.
Sıkılaşan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve ortasına küçük parmak ile hafif bastırılır.
Köftelere daha kolay şekil verebilmek için eller hafif ıslatılır.
Şekli verilen köfteler unlu tepsi içerisine koyulur ve birbirlerine yapışmasını önlemek için arada bir tepsi sallanır.
Bütün malzeme bitirildikten sonra, 1 buçuk litre kaynar su içerisinde köfteler yarım saat arada bir karıştırarak pişirilir.
Köfteler pişerken sosu için 2 domates rendesi ve salçalar küçük bir tencere içerisine alınır.
Üzerine sarımsak rendesi ve baharatlar ilave edilip kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir.
Sadece salça kullanılacak ise, salçaların üzerine 2 çay bardağı su ilave edilir.
Haşlanıp suyu süzülen köftelerin üzerine, hazırlanan sos ilave edilip, karıştırılır.
Hazırlanan sarımsaklı köfte ister sade olarak, isterse sarımsaklı yoğurt eşliğinde, üzeri maydanoz ile süslenip, sıcak olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder