Lezzetli Yemek Tarifleri

TAVUK DOLMASI




Malzemeler;
Orta boy bütün tavuk,
Yarım limon,
2 tatlı kaşığı tuz,
2 adet defne yaprağı,
1 yemek kaşık tereyağı. (tavuğu mühürlemek için)
2 adet Patates( İsteğe göre kullanılabilir)
Sos için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay kaşığı dolusu salça,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı tuz,
Çağ kaşığının ucuyla pul biber ve kekik.
İç pilavı için;
1 çay bardağı pirinç,
2 yemek kaşığı Dolmalık fıstık,
100 gr  kuzu ciğer, ( isteğe bağlı olarak tavuk, ciğer, kuşbaşı etle de yapılabilir.)
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
Tuz,                                                 
Karabiber,
Yeteri kadar su,
YAPILIŞI;
Tavuk ocağın üzerinde, tüylerinin tamamen yanması için tütsülenir.
Yarım limon ve tuz ile içi dışı güzelce ovulur ve tavuğun birkaç yeri kürdan ile delinerek bir kap içerisine alınır.
Tavuğun içerisine 2 defne yaprağı konulup, üzeri kapatılır ve lezzetini daha iyi alması için, dolapta bir gece bekletilir.
Ertesi gün, sos için gerekli olan malzemelerin tümü karıştırılır ve dolaptan çıkartılan tavuğun içi ve dışı bu sos ile iyice ovulur.
Eğer zamanınız varsa bu şeklide de birkaç saat bekletilirse, lezzeti daha da artacaktır.
İç pilavı için, pirinçler yıkanıp yarım saat kadar suda bekletilir.
Ciğer tavanın içerisine konulup, az sıvı yağ ilavesi ile iyice kavrulur.
Islatılan pirinç, fıstıklar, tuz ve karabiber ciğerin içerisine ilave edilip karıştırılır.
Ardından su ilave edilerek, iç pilavı pişmeye bırakılır.
Pirinçlerin çok yumuşamaması gereklidir, çünkü tavuğun içerisinde de bir süre pişip iyice yumuşayacaktır.
İç pilavı piştikten sonra soğuması için bekletilir.
Bu arada pilav soğurken, tavuğun her iki tarafı kızgın yağın içerisinde hafif kızartılarak mühürlenir.
Tavuk bir tabağın içerisine alınıp, içerisindeki defne yaprakları çıkartılarak içerisi iç pilav ile doldurulur.
İç pilavı doldurulurken, pilavın piştikten sonra tane tane olması için, çok sıkıştırmamaya özen gösterilmelidir.
Tavuğu iple dikmek yerine kürdanla diker gibi açık yer kapatılır.
Hazırlanan tavuk dolması fırın poşetine konulur ve defne yaprakları da içerisine konulup poşetin ağzı kapatılır.
İsteğe göre poşetin içine patates de konulabilir.Tepside yer varsa yağlanmış ve baharatlanmış  patates dilimleri kenarlara da konabilir.
Poşet kürdan veya çatal ile bir kaç yerinden delinerek 180° fırında 1-1,5 saat kadar pişirilir.

Nar gibi kızarınca ocaktan alınır ve bol maydanoz ile servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder