Malzemeler;
Orta boy
bütün tavuk,
Yarım
limon,
2 tatlı
kaşığı tuz,
2 adet
defne yaprağı,
1 yemek
kaşık tereyağı. (tavuğu mühürlemek için)
2 adet
Patates( İsteğe göre kullanılabilir)
Sos için:
2 yemek
kaşığı zeytinyağı,
1 yemek
kaşığı yoğurt,
1 çay
kaşığı dolusu salça,
1 çay
kaşığı karabiber,
1 tatlı
kaşığı tuz,
Çağ
kaşığının ucuyla pul biber ve kekik.
İç pilavı için;
1 çay
bardağı pirinç,
2 yemek
kaşığı Dolmalık fıstık,
100
gr kuzu ciğer, ( isteğe bağlı olarak
tavuk, ciğer, kuşbaşı etle de yapılabilir.)
2 yemek
kaşığı zeytin yağı,
Tuz,
Karabiber,
Yeteri
kadar su,
YAPILIŞI;
Tavuk
ocağın üzerinde, tüylerinin tamamen yanması için tütsülenir.
Yarım
limon ve tuz ile içi dışı güzelce ovulur ve tavuğun birkaç yeri kürdan ile
delinerek bir kap içerisine alınır.
Tavuğun
içerisine 2 defne yaprağı konulup, üzeri kapatılır ve lezzetini daha iyi alması
için, dolapta bir gece bekletilir.
Ertesi
gün, sos için gerekli olan malzemelerin tümü karıştırılır ve dolaptan çıkartılan
tavuğun içi ve dışı bu sos ile iyice ovulur.
Eğer
zamanınız varsa bu şeklide de birkaç saat bekletilirse, lezzeti daha da
artacaktır.
İç
pilavı için, pirinçler yıkanıp yarım saat kadar suda bekletilir.
Ciğer
tavanın içerisine konulup, az sıvı yağ ilavesi ile iyice kavrulur.
Islatılan
pirinç, fıstıklar, tuz ve karabiber ciğerin içerisine ilave edilip
karıştırılır.
Ardından
su ilave edilerek, iç pilavı pişmeye bırakılır.
Pirinçlerin
çok yumuşamaması gereklidir, çünkü tavuğun içerisinde de bir süre pişip iyice
yumuşayacaktır.
İç
pilavı piştikten sonra soğuması için bekletilir.
Bu arada
pilav soğurken, tavuğun her iki tarafı kızgın yağın içerisinde hafif
kızartılarak mühürlenir.
Tavuk
bir tabağın içerisine alınıp, içerisindeki defne yaprakları çıkartılarak
içerisi iç pilav ile doldurulur.
İç
pilavı doldurulurken, pilavın piştikten sonra tane tane olması için, çok
sıkıştırmamaya özen gösterilmelidir.
Tavuğu
iple dikmek yerine kürdanla diker gibi açık yer kapatılır.
Hazırlanan
tavuk dolması fırın poşetine konulur ve defne yaprakları da içerisine konulup
poşetin ağzı kapatılır.
İsteğe
göre poşetin içine patates de konulabilir.Tepside yer varsa yağlanmış ve
baharatlanmış patates dilimleri
kenarlara da konabilir.
Poşet
kürdan veya çatal ile bir kaç yerinden delinerek 180° fırında 1-1,5 saat kadar
pişirilir.
Nar gibi
kızarınca ocaktan alınır ve bol maydanoz ile servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder