Malzemeler
Taze asma yaprağı veya salamura,
1 buçuk su bardağı pirinç,
Yarım su bardağı bulgur,
1 yemek kaşığı salça,
1 büyük soğan,
2-3 diş sarımsak,
Yarım demet maydanoz ,
1 tutam dereotu ,
Yarım su bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı nar ekşisi,
1 tatlı kaşığı sumak,
1 çay kaşığı kırmızı biber ,
1 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı tuz,(isteğe göre değişir)
1 tatlı kaşığı kuru nane
Sosu için;
1 limon suyu ,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 su bardağı su.
İstenilen miktarda tuz
Yapılışı
Tencereye biraz su koyup kaynatılır ve asma yaprakları
kaynar su içerisine atılıp rengi dönene kadar bekletilir.
Çok fazla bekletmeden sudan çıkartılıp, süzgeç içerisinde
bekletilir.
İç harcını hazırlamak için, pirinç ve bulgur yıkanıp süzülür
ve geniş bir kap içerisine koyulur.
Üzerine ince doğranmış olan soğan, sarımsak, dereotu ve
maydanozlar ilave edilir.
Son olarak zeytinyağı, salça ve baharatlar ilave edilip
güzelce karıştırılır.
Asma yaprakları düz bir zemin üzerine serilir.
Ortasına iç malzemeden koyup, çok sıkmadan sarılır (iç
harcını fazla doldurmayın pişerken şişip dağılabilir)
Elde edilen yaprak
sarması, geniş, kalın tabanlı bir tencere içerisine koyulur.
İç harcı bitene kadar, bu şekilde sarılıp bitirilir.
Sosu için gerekli olan malzemeler, bir kase içerisinde
karıştırılır ve sarmaların üzerine dökülür.
Dökülen sos sarmaların yarısına kadar gelmeli, gerekli
görülürse su ilave edilmelidir.
Sarmaların üzerine
baskı yapması için,bir kase ters çevrilerek konulur.
Tencerenin kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başladıktan sonra, ocağın altı kısılır ve kısık
ateşte, sarmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pişirilen yaprak sarması soğuk olarak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder