Malzemeler
Hamuru için;
1 su bardağı
ılık süt,
1 su bardağı
ılık su,
1 su bardağı
sıvı yağ,
2 yumurta akı (
sarısı üzeri için ayrılacak),
2 yemek kaşığı
toz şeker,
1 tatlı kaşığı
tuz,
1 paket yaş maya
6 su bardağı un
İç harcı için;
1 su bardağı
haşhaş ezmesi,
Yarım su bardağı
sıvı yağ.
Üzeri için;
Yumurta sarısı,
YAPILIŞI;
Hamurunu
hazırlamak için maya ve un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde
karıştırılır.
Üzerine maya konur.Un azar azar ilave edilerek güzelce
yoğrulur ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir.
Elde edilen
hamurun üzeri örtülür ve mayalanması için 1 saat dinlendirilir.
İç harcı için,
haşhaş ezmesi bir kap içerisinde sıvı yağ ile açılır.
Mayalanan hamur,
havasının gitmesi için tekrar yoğrulur.
Hamurdan, ceviz
büyüklüğünde parçalar kopartılıp beze yapılır.
Düz bir zemin
üzerinde, bezelerin üzerine parmak uçları ile hafif bastırılıp açılır ve
üzerine haşhaş ezmesi sürülür.
Önce ikiye
katlanır, daha sonra iki ucu birleştirilip dik olacak şekilde yağlanmış
yuvarlak borcam içerisine yerleştirilir.
Tepsinin tamamı
dolduktan sonra, üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür.
Hazırlanan
haşhaşlı çiçek çörek, önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarıncaya kadar
pişirilir.
Fırından alınan
çörek, ilk sıcağı çıktıktan sonra, servise sunulabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder