Malzemeler
Ekler hamuru için;
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı
toz şeker,
1 su bardağı un,
4 adet yumurta,
Bir fiske tuz,
Bir çay kaşığı
vanilya.
Kreması için;
2 buçuk su
bardağı süt,
3 yemek kaşığı
nişasta,
3 yemek kaşığı
toz şeker,
1 çay kaşığı
vanilya ,
1 poşet toz krem
şanti.
Çikolata sosu için;
1 su bardağı su,
3 yemek kaşığı
toz şeker,
1 tatlı kaşığı
un (silme olacak),
1 yemek kaşığı
kakao,
1 tatlı kaşığı
tereyağı,
Bir çimdik tuz,
Ekler Pasta Yapılışı
Kremasını
hazırlamak için; Süt, toz şeker ve nişasta tencereye alınıp tel çırpıcı ile
pürüzsüzleşene kadar çırpılır.
Ocağın üzerinde
sürekli karıştırarak, koyu kıvam alıncaya kadar pişirilir.
Kıvam alınca,
içerisine vanilya ve margarin koyulup karıştırılır ve ocaktan alınıp soğumaya
bırakılır.
Çikolata sosunu
hazırlamak için; tereyağı haricindeki malzemeler tencereye alınıp karıştırılır.
Üzerine tereyağı
ilave edilip ocağın üzerinde sürekli karıştırarak kaynatılır.
Kaynayınca,
içerisine çikolata parçaları ilave edilip karıştırılır ve kıvam alıncaya kadar
pişirilir.
Kıvam alan
çikolata sosu, ocaktan alınır ve kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak
soğutulur (soğuyana kadar karıştırmazsanız kabuk tutar).
Soğuyan çikolata
sosu buzdolabına kaldırılıp iyice soğuması sağlanır.
Ekler hamurunu
hazırlamak için; su, tereyağı, toz şeker ve tuz tencereye alınır ve ocağın
üzerinde kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya
başlayınca içerisine 1 su bardağı elenmiş un ilave edilip hızlı bir şekilde
karıştırılır.
Tencerede
toplanan hamur, 5 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirilir ve ocaktan
alınıp soğumaya bırakılır.
Hamur soğuyunca
içerisine vanilya ve 1 yumurta eklenip mikser yardımı ile çırpılır.
Hamura tekrar 1
yumurta daha ilave edilip mikser yardımı ile çırpılır.
Yumurtalar teker
teker ilave edilip hamura yedirildikten sonra, elde edilen yapışkan kıvamlı
hamur, sıkma torbasına doldurulur.
Yağlı kağıt
serili fırın tepsisi üzerine, aralıklı olarak 7-8 santim uzunluğunda sıkılır.
Önceden
ısıtılmış 170° fırında, fırın kapağını hiç açmadan 3o-35 dakika pişirilir.
Fırın kapağını
pişme esnasında kesinlikle açılmamalıdır.Fırın camından kontrol edilir, aksi halde
hamurlar kabarmayabilir.
Süre sonunda
fırın kapatılır ve fırının kapağı açılmadan, fırın içerisinde 5-10 dakika hafif
kuruması için bekletilir.
Hazırlanan
eklerler fırından alınır ve iyice soğuması için bekletilir.
Önceden
hazırlamış olduğumuz soğuyan kremanın içerisine, toz krem şanti ilave edilip,
mikser yardımı ile 2-3 dakika çırpılır.
Hazırlanan
krema, sıkma torbasına doldurulur.
Soğuyan
eklerlerin bir tarafı bıçak ile kesilir ve içlerine krema sıkılıp servis
tabağına dizilir.
Son olarak ekler
pasta üzerine çikolata sosu dökülür ve arzuya göre süslenerek servise sunulur.
Bu ölçüler ile
35-40 arası ekler pastası elde edilir.
Tercihe göre hazır çikolata sosu da kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder