Lezzetli Yemek Tarifleri

PEKMEZLİ UN HELVASI


 Malzemeler
125 gr margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı pekmez
Şerbeti için;
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
Önce şerbet için tencerede şeker ve su  kısık ateşte ocağın üstüne konur.
Teflon geniş  bir tencereye margarin ve sıvı yağ konur.
Un ve fıstıklar ilave edilir.Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur.
Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altı kısılır.Kısık ateşte unun rengi koyulaşıncaya kadar karıştırarak kavrulur.Pekmez ilave edilir.
Ocaktan alınan şerbet kavrulan unun üzerine dökülür.
Şerbet döküldükten sonra, unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için hızlı hızlı karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kaşığın arka tarafı ile iyice bastırarak karıştırılır ve un helvası hazır hale getirilir.
Helva silikon kaplara bastırarak doldurulur ve tabağa ters çevrilerek şekillendirilir.Soğuk servis edilir.
NOT:Borcama düzgünce bastırarak konup kesilebilir yada kaşıkla şekillendirilebilir

KASTAMONU MUTFAK KÜLTÜRÜ


KASTAMONU MUTFAĞI(Alıntı)
Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş. Bu yemeklerin 500’ü Türkiye’nin hiçbir yerinde bilinmiyor
-Kastamonu’yu ziyaret edenler yörenin etli ekmeğini ve çorbalarını tatmadan geçmez.
-Bunun yanı sıra Üryani eriği, çekme helvası dönüşte dostlara götürülen yöresel lezzetlerden bazıları
Üzerine kitaplar yazılsa yeterli gelmeyecek bir başka mutfak kültürü ile sizlerleyiz. Kastamonu mutfak kültürünü az da olsa yerimiz yettiğince tanıyalım. Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik, yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini gösteriyor.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edildi ve bu yemeklerden yaklaşık 500’ünün Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıktı. Kastamonu mutfağı üzerine yapılan derleme ve tespit çalışmaları 1950’lilerin başına uzanıyor. Bu tarihlerde arkeolog Ahmet Gökoğlu’nun yaptığı çalışma sonucunda tespit edilen yemek türlerinin tümünün yer aldığı bir yayın çıkarılamadı. Gökoğlu, Türk Etnografya Dergisi’nde bu derlemesinden yalnızca ‘Kastamonu Ekmekleri’ ve ‘Kastamonu Çorbaları’ adını taşıyan iki makale yayınladı. Gökoğlu 1967’de yayınladığı “Kastamonu Ekmekleri” adlı makalesinde Kastamonu’daki yemek çeşidinin yine o tarihlerde yapılan ve 36 ilden derlenen “Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı” adlı kitaptaki çeşitlerden 280 yemek fazla olduğunu belirtildi. Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde neredeyse her ilçe sahip olduğu bir meyve ya da başka bir ürünle ön plana çıkar. Neredeyse ilin geneline yayılmış Kastamonu elması, Üryani eriği, İnebolu kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Araç cevizi bunlara bir örnektir.
Etli ekmek
Banduma
Mıklama
Paça
Ala pilav
Ekşili pilav
Çekme helva
Simit tiridi
Kuyu kebabı
Oğmaç çorbası
Köle hamuru
Cırık tatlısı
Üryani eriği hoşafı
Kuyu kebabı
ETSİZ SEBZE YEMEKLERİ
Bunların hemen hemen hepsi zeytinyağı veya diğer sıvı yağlarla pişirilir. Dolmalar (biber, patlıcan), sarmalar (yaprak, kelem, ispit, pancar, müsellim, yapraz), etli patates paçası oturtması, barbunya fasulyesi gibi yemeklerdir. Zeytinyağlı yaprak sarması Kastamonu’da son yemek olarak yenir. Bu sebeple adı “karahaber”dir. Yemek, ziyafetin sona erdiğini bildirir. Sofraya konduğunda ‘karahaber geldi’ derler.
YUMURTALI YEMEKLER
Çırpılmış yumurtaya batırılan ekmekler kızgın yağda kızartılır. Buna yörede “kaygana” denir. Kastamonu’nun tanınmış yemeklerinden biri de mıklamadır. Üzerinde yumurta kırılarak hafifçe pişirilen yemeklerin genel adı “mıklama”dır.
HAMURLU YİYECEKLER
Somun, serme, gözleme hamuru başlıca ekmeklerdir. Kastamonulu hanımlar bayat ekmek veya sermeden ‘tirit’ adlı bir yemek yapar. İç yağlı çörek, mısır çöreği, kete, kül çöreği, tarhanalı çörek en sevilen çöreklerdir. Erişte hamuru çökelekle yoğrulur, açılıp içine ceviz konur, üzerine kızgın yağ dökülür. Buna ‘haluçga’ denir.
Ekşili pilav bulgur, ebegümeci, yoğurt, maydanoz, dereotu ile yapılan ilginç ve güzel bir yemektir adı ekşili ama içinde limon yok.
Etli ekmek denince Konya ya da Sivas aklınıza gelse de Kastamonu etli ekmeği çok farklı ve değişik bir tat. Dana kıyması, soğan, maydanoz, yumurta, karabiber, kimyon, tuz malzemeleri ile saçta hazırlanan incecik yufkaların arasında pişen çok lezzetli bu pideyi başka yerde bulamazsınız.

Yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir. Etli ekmeğin, patatesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.


ISLAMA (Kastamonu)


Malzemeler:
2 adet yufka
250 gr.koyun eti
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI:
Önce koyun eti kavrulur ve üzerine 1,5 bardak su konarak pişmeye bırakılır.
Yufkalar ortadan ikiye kesilir.Üst üste konur.
Yufkalar 2 cm genişliğinde kesilir.Rulo şeklinde sarılır.
Rulolar tepsiye dik şekilde dizilir.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Etin piştiği sudan birazı ayrılarak kalanı kızaran yufkaların üzerine dökülür.Tekrar fırına verilir.
Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur.
Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır.Tepsiyle de ikram edilebilir.Yada bir porsiyonluk kaplarda pişirilir.Ayrılan et suyu kızaran yufkaların üzerine gezdirilir.
Pişen koyun etleri de yufkaların üstüne yerleştirilir.Sonra üzerine tere yağında yakılmış kırmızı biber dökülüp servis edilir.

BANDUMA (Kastamonu)


Malzemeler:
2 adet yufka
1 adet tavuk göğsü
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
Yufkalar ortadan ikiye kesilir.Üst üste konur.
Yufkalar 2 cm genişliğinde kesilir.Rulo şeklinde sarılır.
Rulolar tepsiye dik şekilde dizilir.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Bu sırada tavuk göğsü haşlanır.
Tavuk suyunun bir bardaklık kısmı kızaran yufkaların üzerine dökülür.Tekrar fırına verilir.
Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur.
Bu sırada tavuk göğsü didiklenip parçalara ayrılır.
Sarımsaklar ezilir ve  yoğurt ile karıştırılır.
Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır.Tepsiyle de ikram edilebilir.Yada bir porsiyonluk kaplarda pişirilir.
Yufkaların üzerine yoğurt konulur.
Tavuk etleri yoğurdun üstüne yerleştirildikten sonra üzerine kırmızı biberle yakılmış tere yağ dökülüp servis edilir.
NOT:Kastamonu yöresine ait olan bu yemekte tavuk yerine koyun,ördek, kaz ve hindi eti kullanılabilir.

KREP


Malzemeleri:
1 litre süt
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su(kreplerin yapışmaması için krep karışımına-hamuruna konacak)
YAPILIŞI:
Derin bir kaba yumurtalar kırılır ve çırpılır.
Süt, un, tuz ve su ilave edilerek  boza kıvamında bir karışım elde edilir.
Krep tavasına çok az sıvı yağ konur. Yağ tavanın her tarafına yaydırılır.
Tavaya bir kepçe kadar krep  hamuru koyup 2-3 dakika orta ateşte pişirilir.
Bir tarafı pişen krep’i sallayarak ters çevirip diğer tarafı  pişirilir.
Bu şekilde sırayla tüm krepler pişirilir.

PEYNİRLİ PATLICAN SARMASI


Malzemeler:
2-3 adet uzun patlıcan
Sıvı yağ(kızartmak için)
1 kase beyaz peynir.
4-5 dal maydanoz
Pul biber,nane.
servis için:
2 adet  orta boy domates
4-5 çeri domates
1-2 dal maydanoz
YAPILIŞI:
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyulur.Tuzlu suda bekletilir.
Sonra patlıcanlar kurulanarak uzunlamasına ince dilimlenir.
Kızgın yağda kızartılır.Kağıt havlu serili tepsiye çıkartılır.
Beyaz peynir bir kasede ufalanır.İçine kıyılmış maydanoz,pulbiber ve nane eklenerek karıştırılır
Kızarmış patlıcan tezgağa açılır.Üzerine uç tarafına peynirli harçtan konulur.Rulo şeklinde sigara böreği sarar gibi sarılır.Kürdan ile sabitlenir.Her bir patlıcan aynı şekilde sarılır.
Orta boy domatesler halka halka doğranır.Tepsiye dizilir.Her birinin üzerine patlıcan ruloları yerleştirilir.
Çeri domatesler ikiye kesilir.Patlıcan rulolarının üzerine kürdana takılır.Maydanoz ile süslenerek soğuk servis edilir.

KUSKUS PİLAVI


Malzemeler
2 su bardağı kuskus(ev yapımı)
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet tavuk bulyon
YAPILIŞI:
Tencereye ölçülü su ve yağ konur.Bulyon eklenir.
Kaynamaya başlayınca kukuslar katılır.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pilav gibi pişirilip ocağın altı kapatılır.
Kapağın altına kağıt havlu serilip demlendirmeye bırakılır.
15-20 dakika sonra servis edilir.

BEŞAMEL SOSLU PATLICAN


BEŞAMEL SOSLU PATLICAN
Malzemeler:
5-6 adet patlıcan
250 gr kıyma
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 kuru soğan
3 kaşık kaşar peyniri rendesi
2 kaşık domates salçası
Karabiber
2-3 dal maydanoz
Sos için:
50 gr tereyağ
50 gr un
1 bardak süt
Tuz
YAPILIŞI:
Beşamel sos hazırlanır.
Patlıcanların yıkanır ve kabukları soyulmadan ikiye bölünür.
Tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kaynamış suda haşlanır. İçleri biraz oyulur.
Diğer taraftan küçük doğranan soğanlar yağda pembeleştirilir.Salça eklenir.Tuz ve karabiber atılır. Kıyma ve patlıcan içleri ilave edilir.
Hazırlanan beşamel sosla karıştırılır.
Oyulmuş olan patlıcanların içine bu harç doldurulur.
Üzerine kaşar rendesi atılıp fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.

FIRINDA KAHVALTILIK EKMEK DİLİMLERİ


Malzemeler:
Ekmek dilimi
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Kaşar peyniri dilimleri
Tuz
YAPILIŞI:
Hazır kesilmiş tost ekmeklerinden yada normal ekmek dilimlerinden olabilir.
Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine ekmek dilimleri dizilir.
Yoğurt ve yumurta bir kapta karıştırılır.İçine çok az tuz,nane ve pulbiber katılarak çırpılır.(Tercihe göre istenilen değişik baharatlar kullanılabilir.)
Yoğurtlu karışımdan birer kaşık ekmek dilimlerinin üzerine dökülür ve kaşığın tersiyle yayılır. Üzerine kaşar dilimleri yerleştirilir.(Kaşar peynirinin üzerine de dilimlenmiş domates ve biber dilimleri konulabilir.)
170 dercede ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.
NOT:Yumurta sevmeyenler yumurtasız sadece yoğurt ve kahvaltılık salça sosu karışımı kullanabilirler.Bu şekilde de çok nefis olmaktadır