Lezzetli Yemek Tarifleri

KIYMALI ISIRGAN KAVURMASI


Malzemeler:
1 bağ  ısırgan otu (300-500 gr arası)
2 orta boy kuru soğan
 250 gr kıyma
 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça(isteğe göre kullanılmayabilir.)
1 kahve fincanı su
Tuz.
Kuru nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Isırgan otları eli yakacağı için önce eldiven giyilmelidir.
Ayıklanıp yıkanan ısırganlar kesme tahtasında  kıyılır.
Bir tencerede soğanlar pembeleşinceye  kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir.Salça ilave edilip karıştırılır.
Daha sonra kıyılmış ısırganlar konur. Su ve tuz da ilave edildikten sonra 10 dakika pişirmeye bırakılır.
Üzerine kuru nane,kekik ve pul biber atılarak ılık olarak servis edilir.

YUMURTA HELVASI


Malzemeler:
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
3-4 tane yumurta
Un
3-4 yemek kaşığı irmik
Üzeri için:
Antep fıstığı
Hindistan cevizi
Ceviz vb.
YAPILIŞI:
Tencerenin içerisine şeker ve yumurtalar  konularak karıştırılır.
Süt ve sıvı yağ ilave edilip, karıştırılır.
Kaynamaya başlayıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
Kaynamaya başlayan karışıma azar azar elenmiş un ve irmik ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.
Sürekli karıştırılarak un kokusunun gitmesi ve kıvamının  koyulaşması sağlanır.
Helva, kaşığa ve tencereye yapışmayıncaya kadar kavurma işlemine devam edilir.
Tencereye yapışmayacak kıvama geldiğinde ocaktan alınarak kaşıkla şekillendirilir.
Servis tabağına alınarak üzerine Antep fıstığı, Hindistan cevizi, çam fıstığı vb. atılarak servis edilir.

KAYIK KABAK


Malzemeler:
3 adet domates
3 adet patlıcan
3 adet çarliston biber
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
1 kalıp beyaz peynir
Karabiber
100 gram tereyağı
1 tane yumurta
4 bardak su
Tuz
YAPILIŞI:
Geniş bir tencere içerisine su konulur ve kaynatılır.Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya atılır, diri kalması sağlanır.
Patlıcanlar başından tutularak ortadan boyuna kesilir.
Patlıcanın iç kısmı çıkartılır.
Diğer tarafta karıştırma kabının içerisine ekmek içi, ezilmiş peynir, doğranmış patlıcanın içleri,
yumurta, tuz, karabiber, doğranmış domates ve biber konularak karıştırılır.
Hazırlanan bu karışım, içi oyulan yarım patlıcanın içine doldurulur.
Bütün patlıcanlar bitinceye kadar işleme devam edilir.
Yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt yerleştirilmiş tepsiye dizilir.
Üzerlerine küçük tereyağı parçaçıkları bırakılır.
Isıtılmış 180-200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Tabaklara alınarak servis edilir.

LAVAŞ CİPS


Malzemeler:
2 adet lavaş 
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı kajun
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kahvaltılık salçalı sos
YAPILIŞI:
Lavaşlar istediğimiz miktarda ve boyutlarda kesilir. Bir kaseye sıvı yağ konur. Sıvı yağın içine baharatlar ve salçalı sos katılıp iyice karıştırılır.Kesilen  lavaşlar tek tek bu karışıma bulanıp yağlı kağıt yerleştirilen fırın tepsisine dizilir.
Hazırlanan  lavaşlar, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 5-6 dakika kızartılır.
Sıcak olarak istenilen yoğurtlu veya peynirli dip sos  ile servis edilir.

NOT: Kajun; Fransız ve Hint mutfağı’nın en popüler karışımlarındandır. Et, balık, tavuk yemekleri nde ve ızgaralarda kullanılır. Lavaşlı yemeklerde, et ve sebzelere yedirilerek tüketilebilir. Ayrıca her türlü sosa da lezzet katar. İçerisinde; tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızı biber, soğan, kekik, acı kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, karabiber, kekik yağı bulunmaktadır.

PEYNİRLİ DİP SOS


Malzemeler:
1 paket labne peyniri
1 su bardağı süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
2 dal maydanoz
2 dal dereotu
Pul biber,kekik,nane,kimyon,tuz
YAPILIŞI:
Yoğurt ve labne peyniri geniş bir kaba alınarak çırpılır.
Sonra sarımsaklar dövülerek iyice ezilir.Sarımsaklar bu karşımıza eklenir.Biraz daha çırpılır.
Maydanoz ve dereotu da olabildiğince ince bir şekilde kıyılır ve karışıma eklenip bir kez daha çırpılır.
Mayonez eklenerek karıştırılır.
Son olarak  baharatlar eklenir ve son bir kez daha çırpılıp servis tabağına alınır. 

BAKLA TURŞUSU


Malzemeler:
500 gr. bakla
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
Yarım çay bardağı sirke
5 diş sarımsak
Kaynamış sıcak su ( 1litrelik kavanozu dolduracak kadar)
YAPILIŞI:
Baklalar yıkanır ve uç kısımları kesilir.
1 litrelik kavanozun dibine sarımsaklar soyularak yerleştirilir.
Baklalar kavanoza yerleştirilir.
Üzerine şeker,limon tuzu ve sirke konur.
Su kaynatılır.Tuz eklenir.
Kaynak sıcak su kavanozun ağzına kadar doldurulur.Kapağı hemen kapatılır.Ters çevrilir ve bir gece bekletilir.
Ertesi gün düz çevrilir ve 1 hafta sonra servis edilebilir.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI


Malzemeler
2 su bardağı pilavlık  bulgur
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı  biber
2 adet havuç
1 çorba kaşığı salça
Yarım fincan sıvıyağ
Tuz ,Pul biber,Karabiber,Nane
YAPILIŞI:
Yemeklik doğranan soğan sıvıyağında kavrulur.Salça  ilave edilir.
Üzerine küçük doğranan domates, kırmızı ve yeşil biberler, rendelenmiş havuç eklenir.
Ardından bulgur ,tuz, karabiber,pul biber ve nane eklenip karıştırılır.
Sıcak suyu ilave edilir. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp  tencerenin üzeri kapatılarak dinlendirilir ve sonra servis edilir.

ÇİN SALATASI


Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı haşlanmış taze veya konserve bezelye
8-10 adet kornişon
2 adet yeşil sivri biber
2 adet kırmızı biber
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu
Pul biber
Tuz
Limon
YAPILIŞI:
Tuzlu kaynar suda bekletilmiş pirinç, içinde sıvıyağ olan tencerede kavrulur.
Üzerine bir bardak su ve tuz eklenerek pişirilir.
Altını kapattıktan sonra içine mısır ve bezelye konarak demlenmeye bırakılır.
Soğuduktan sonra içerisine ince kıyılmış maydanoz, dere otu, kornişon, biberler, pul biber,limon koyulup karıştırılır.Servis edilir.

PATATES SÖĞÜŞ


Malzemeler:
3 adet küçük patates
2 adet yeşil soğan
2 dal dereotu
Yarım limon
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Patatesler mikrodalgada 7 dakika pişirilir.4-5 dakika kendi sıcaklığı gidene kadar bekletilir.
Kabukları soyulur.Halka halka dilimlenir.Tabağa dizilir.
Soğanlar doğranır.Dere otu küçük parçalara ayrılır.Patateslerin üzerine yerleştirilir.
Limon suyu ve tuz karıştırılır.Zeytin yağı yavaş yavaş karıştırılarak sos hazırlanır.
Sos patateslerin üzerine gezdirilerek servis edilir.