Lezzetli Yemek Tarifleri

HAVUÇ TATLISI


Malzemeler;
500 gr havuç
2 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
YAPILIŞI;
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulur ve rendelenerek tencereye konur.Karıştırılarak pişirilir.
Şeker,su ve tereyağ eklenerek pişirmeye devam edilir.Havuçların suyu çekilene kadar pişirilir.
Suyunu çekip havuçlar yumuşayınca cevizler eklenir ve ocak kapatılır.
Bir tepsiye hindistan cevizinin yarısı dökülür.Üzerine ılımış olan karışım dökülür.Kaşığın tersiyle bastırarak düzleştirilir.En üstüne de kalan hindistan cevizi dökülerek soğuduktan sonra servis edilir.

KAVALA KURABİYESİ


Malzemeler:
3 su bardağı un
250 gr vita yağ
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı çekilmiş toz badem
1 çay bardağı iri kıyımış badem
1 kabartma tozu
Üzeri için:
1 su bardağı pudra şekeri
YAPILIŞI:
Derin bir kaba 2 su bardağı un dökülür.
1 su bardağı un ise tavada rengi hafif sarı olana kadar kavrulur.Diğer una eklenir.
Katı yağ,toz badem,pudra şekeri,kabartma tozu ve iri kıyılmış bademler de eklenip karıştırılarak bir hamur yapılır.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında açılır.Bardağın ağzı ile istenilen şekilde kesilir.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.170 derece fırında 20 dakika üzeri pembeleşmeden pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri içine atılarak pudra şekerine bulanır.Silkelenen kurabiyeler tabağa çıkarılarak servis edilir.

KANLICA MANTARI SOTE(Kastamonu)


Malzemeler:
500 gr kanlıca mantarı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay bardağı su
tuz,kekik,karabiber
YAPILIŞI:
Mantarlar temizlenir ve yıkanır. Kuşbaşı doğranır.
Soğan yemeklik doğranır.Yağ konulmuş derin tavada pembeleştirilir.Mantarlar ilave edilir.
Bir iki karıştırmadan sonra su ilave edilir.Mantarlar yumuşayınca tuz ve baharatlar atılır.
Sıcak olarak servis edilir.

PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ


Malzemeler:
3 adet yufka
1 kahve fincanı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığın tereyağı
1 kahve fincanı su
İçi için;
Beyaz peynir
Maydanoz
YAPILIŞI:
Beyaz peynir ezilip kıyılmış maydanoz ile karıştırılarak iç harcı hazırlanır.
Tereyağ  eritilir ve sıvı yağ ile karıştırılır.Süt ve su eklenerek karıştırılır.
Yufkalar dörde bölünür, üzerine sütlü karışımından sürülür,
Geniş kısmına iç harçtan koyup önce sigara böreği gibi sarılır, daha sonra yuvarlayarak gül şekli verilir.
Tepsiye dizilir ve böreklerin üzerine de kalan sütlü karışım dökülür.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.Çörek otu veya susam serpilir.180 derecede altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.

ÖZBEK ÇORBASI


Malzemeler:
1 adet kuru soğan
Yarım kg kuzu kuşbaşı
1 adet iri havuç
1 adet iri patates
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et tencereye konur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve su eklenir. Orta ateşli ocakta yarım saat etler yumuşayana kadar pişirilir.
Sonra üzerine kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuç, küp şeklinde doğranmış patates ve tuz eklenir. Yarım saat daha pişirilir.
Sıcak olarak kaselere konarak servis edilir.

HAYRABOLU TATLISI (TEKİRDAĞ)


Malzemeler:
1 kg tuzsuz peynir
8 yumurta
250 gr un
250 gr irmik
2 çay kaşığı karbonat.
Şerbet için:
1 kg şeker
1,250 gr su
Yapılışı:
Peynir elle yumuşatılır ve içine 2 sinin akı ayrılan 8 yumurta kırılır.
Un, irmik ve karbonat  ile birlikte yoğrulur.
Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.
1,250 gr su ve 1 kg toz şekerle şerbet hazırlanır.
Yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar içine atılır.
20-25 dakika  kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.


DAMAT PAÇASI


Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
2 çay kaşığı tuz
3 adet hazır yufka
Sosu için:
Tavuk suyu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
2 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke.
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber,nane
YAPILIŞI;
Tavuk eti bir tencerede bol su ile haşlanır.
Yufka parçalara ayrılarak bir tepsiye dizilir ve çok kısa bir süre fırında kızartılır.
Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanan tavukların suyundan 1 bardak  dökülür ve yumuşamaları için 5 dakika tekrar ısınmış fırına konulup bekletilir.
Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanmış tavuk parçaları dizilir.
Ayrı bir kapta, tavuk etinden elde edilen tavuk suyu, tereyağ, ezilmiş sarımsak, yoğurt, yumurta sarısı ve un mikserle çırpılır. Ardından bir süre ateşte pişirilir. Ateşten alınan karışıma sirke ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan bu sos tavuklu yufkaların üzerine dökülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağ ve pul biber karışımı eklenerek sıcak servis edilir.

KİVİLİ BATON PASTA


Malzemeler:
5 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Kreması için;
3 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket toz şanti
1 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Kivi
 YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.Yumurta sarısı,un,nişasta ve şeker karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir.Kıvamı geldiğinde vanilya eklenerek altı kapatılır ve soğutulur.
İki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için 5 dakika buzdolabına konur.Sonra her iki karışım birbirine karıştırılarak kreması hazır hale getirilir.
Ardından pastanın keki için toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınıp köpürene kadar çırpılır.
Mikserle iyice mayonez kıvamına gelene kadar çırpılır.Sonra un ile vanilya eklenir.Fazla karıştırıp söndürmeden dikkatlice alttan üste doğru harmanlanır.
Karışım yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan 15 dakika pişirilir.
Pandispanya fırından alınınca soğutulur ve ortadan ikiye kesilir.Tekrar her biri ikiye kesilerek 4 parça elde edilir.
Alt katın üstü 3-4 kaşık süt ile ıslatılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Son katına kadar aynı işlem devam edilir.
Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.
Üstü dilimlenmiş kivi ile süslenir.Pastanın üst kenarlarına hazırlanan krem şanti ile süsleme yapılır.Kıyılmış fındık ile kenarları kaplanır.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir. 

ÇİLEKLİ BATON PASTA


Malzemeler:
5 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Kreması için;
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
3 su bardağı süt
1 paket toz şanti
1 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Çilek
YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.Yumurta sarısı,un,nişasta ve şeker karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir.Kıvamı geldiğinde vanilya eklenerek altı kapatılır ve soğutulur.
İki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için 5 dakika buzdolabına konur.Her iki karışım birbirine karıştırılarak kreması hazır hale getirilir.
Ardından pastanın keki için toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınıp köpürene kadar çırpılır.
Karışım mayonez kıvamına gelene kadar çırpılır.Sonra fazla karıştırıp söndürmeden un ve vanilya yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır.
Karışım yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan 15 dakika pişirilir.
Pandispanya fırından alınınca soğutulur ve ortadan ikiye kesilir.Tekrar her biri ikiye kesilerek 4 parça elde edilir.
Alt katın üstü 3-4 kaşık süt ile ıslatılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Aynı diğer katları gibi hazırlanarak tamamlanır.
Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.Üstü  dilimlenmiş çilek ile süslenir.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir.