Lezzetli Yemek Tarifleri

BAL KABAKLI RULO PASTA


Malzemeler:
Keki İçin;
5 adet yumurta
5 yemek kaşığı  toz şeker
1 paket vanilya
7 yemek kaşığı un
İçi İçin:
4 dilim bal kabağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
Yarım su bardağı ceviz içi
1 paket toz krem şanti
1 çay bardağı süt
Islatmak için:
Süt
Süslemek İçin:
Pudra şekeri
Karamel sos
YAPILIŞI:
Önce pandispanyası hazırlanır.Bunun için yumurta ve şeker bir kabın içinde çırpılır.Beyazlayıp yoğurt kıvamına gelince çırpma biter.
Vanilya ve un karıştırılarak pandispanyanın üzerine elenerek eklenir.
Hamur sönmesin diye alttan üste doğru yavaş hareketlerle karıştırılarak un yedirilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 10 dakika 160 derece fırında pişirilir.
Fırından çıkınca yağlı kağıdı ile pandispanya birlikte yuvarlanır.Bir süre soğuması beklenir.Sonra tekrar açılarak süt ile ıslatılır ve iç harcı sürülür.
İç harcı için;Bal kabakları doğranır.
Ardından bir tencereye koyup şeker ve suyu eklenerek iyice pişirilir.
Piştikten sonra iyice ezip soğutulur.
Bu sırada cevizler rondodan geçirilir. Soğumuş kabağa ufalanan cevizler eklenip karıştırılır.
Pandispanya soğuduktan sonra açıp üzerine önce krem şanti ve süt ile hazırlanan karışım sürülür.Sonra kabaklı cevizli içten yayarak koyup rulo şeklinde sarılır.
Son olarak üzerine pudra şekeri ve karamel sos dökülerek soğuması için dolaba kaldırılır.4-5 saat bekledikten sonra servis edilir.

KATMER POĞAÇA


Malzemeler:
Hamuru için:
5-6 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya(instant)
1 adet yumurtanın akı(sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Aralarına sürmek için:
200 gram kadar tereyağı
İçi için:
Beyaz peynir
Üzeri için;
Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Geniş bir kaba tüm malzemeler konup karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
Üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat kadar mayalanması beklenir.
Mayalanan hamurdan eşit büyüklükte koparılıp 16 adet beze yapılır.
Her beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Önce 8 adet açılan beze, aralarına bol tereyağı sürülerek üst üste dizilir.En üstekine sürülmez.
Hepsi birlikte açılabildiği kadar tepsi büyüklüğünde açılır.
Diğer kalan 8 beze de aynı şekilde hazırlanır.
Hamurlar istenilen büyüklükte üçgen şeklinde kesilir.
İç malzemeleri konup rulo şeklinde sarılır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilerek üzerine yumurta sarısı sürülür.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Sıcak ve ılık servis edilir.

BROKOLİ ÇORBASI


Malzemeler:
300 gr  brokoli
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,Karabiber,Nane
4 su bardağı Su
YAPILIŞI:
Soğan,patates ve havuç küp küp doğranır. Doğranan soğan,patates ve havuçlar zeytinyağında orta ateşte yaklaşık 5 dakika kadar çevrilir.
 Yıkanmış brokoliler küçük parçalara ayrılarak  tencereye eklenir. Tencerede 2-3 dakika kadar daha çevrilir. Daha sonra sıcak suyu eklenir.
Patates ve havuçlar yumuşayıp brokoliler dağılana kadar kaynatılır.
Çorba ocaktan alınıp blendırda  püre haline getirilir. Son olarak tuz ve baharatlar  ilave edilir.
Sıcak ve ılık servis edilir.

PATATES KAVURMA


Malzemeler:
3-4 patates
4-5 yeşil soğan
Zeytinyağı
Tuz,karabiber,pul biber
YAPILIŞI:
Patatesler bol suda haşlanır.Kabukları soyulup küp şeklinde doğranır.
Yeşil soğan doğranıp,sıvı yağda bir iki çevrilir.
Haşlanmış patatesler de ilave edilir.Bir iki kez yağda çevrilir.
Tuz ve baharatlar atılarak ocak kapatılır.
Soğuduğu zaman sade veya yoğurt ile servis edilebilir.

TANELİ SEBZE ÇORBASI



Malzemeler:
1 kuru soğan
1 patates
1 kabak
1 havuç
2 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
Nane,karabiber
YAPILIŞI:
Soğan küçük ve ince doğranır.Tencerede yağ ile pembeleştirilir.
Sebzeler küçük küp şeklinde doğranır.
Doğranan sebzeler ve un  tencereye  ilave edilir.Yağda bir iki kez çevrilir.
Su ilave edilerek tuz atılır.Önce harlı sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
Üzerine yağda kızdırılmış nane dökülerek servis edilir.

BAL KABAĞI ÇORBASI


Malzemeler:
500 gr bal kabağı
1 ota boy havuç
1 büyük boy kuru soğan
1 orta boy patates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kekek,zencefil,karabiber
YAPILIŞI:
Kabaklar yıkanıp  küp küp doğranır.Havuç ve soğanlar da iri küp şeklinde doğranır.
Düdüklü tencereye  zeytin yağı konur.
İri doğranan kabak ve sebzeler  bir kaç kez yağda çevrilerek sote edilir.
Tuz, kara biber ,kekik ve zencefil ilave edilir.
5-6 bardak su (1 bardağı et suyu olursa daha güzel.Yoksa bulyon kullanılabilir)
Düdüklü kapatılır. Havası çıktıktan sonra 15 dakika kaynatılır.
Pişen sebzeler blendırdan geçirilir.Servis ederken  üzerine kırmızı biberle tereyağı gezdirilerek servis edilir.

ÇİÇEK EKMEK


 Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 paket instant maya(10 gram)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
4 -5 su bardağı un
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ(tepsiyi yağlamak için)
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
 YAPILIŞI:
Geniş bir  kabın  içerisine ılık su, toz şeker ve maya koyulup karıştırılır.
Azar azar un eklenir.Üzerine tuz serpilir.Yumuşak ele yapışan  bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
İki katı kabaran hamur, gazı çıksın diye tekrar yoğrulur.15 dakika daha dinlendirilir.
Mayalanan hamurdan mandalina  büyüklüğünde parçalar kopartılıp bezeler yapılır.
Bezeler yağlı fırın tepsisine dizilip tepsi mayası için en az 30 dakika kadar bekletilir.
Hamurların üzerine yumurta sarısı  sürülüp susam ve çörek otu serpiştirilir.
180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

EKŞİMİKLİ GÖMME(Dızmana)


Malzemeler
Hamuru İçin:
 6 su bardağı  un
1 su bardağı süt
1 paket yaş hamur mayası
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
İçi İçin:
350 gr çökelek veya ekşimik
1 demet maydanoz
Tuz
Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI:
Bir kabın içine bir miktar un konur ve ortası havuz şeklinde açılır.
İçine yaş maya, şeker, ılık su ilave edilir.Maya eriyene kadar karıştırılır.
Maya iyice kabarınca süt, tuz, kalan un konarak yoğrulur.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri kapatılarak kabarması için dinlendirilir.
İçi için: Maydanoz ince ince doğranır.
Bir kabın içine maydanoz, çökelek(ekşimik), tuz konarak iyice karıştırılır.
Hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler koparılır.Elde yuvarlak  açılır.
Açtığımız hamurun ortasına  çökelekli karışımdan koyup  kapatarak yuvarlak top yapılır.
Bir tabağa  biraz sıvı yağ konur.Top şeklinde yapılan hamurların sadece bir tarafı birbirine yapışmaması için sıvı yağa batırılır.
Fırın tepsisi yağlanır ve hazırlanan hamurlar tepsiye dizilir.Kabarmaları için bir süre tepside bekletilir.
Üzerine sürmek için: Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz bir kapta iyice karıştırılır.
Kabaran hamurun her yerine yumurtalı karışımdan sürülür.
Önceden ısıtılmış 200°fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.

HAMSİ TAVA


 Malzemeler:
1 kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 çorba kaşığı tuz
Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Hamsilerin başları kopartılıp temizlenir.
Yıkanıp süzgece alınır ve suyu süzdürülür.
Mısır unu ve tuzu bir tabakta karıştırılır.
Hamsilerin her tarafı mısır ununa bulanır.
Yağ tavaya konup iyice kızdırılır.
Hamsilerin karın kısımları alta gelecek şekilde yan yana sıkışık bir şekilde tavaya dizilir ve orta ateşte balıklar kızarana kadar pişirilir.
Düz bir tabak yardımıyla, altı kızarmış olan balıklar ters çevrilir.

Diğer tarafı da aynı şekilde pişirilip, servis tabağına alınarak sıcak servis yapılır.