Lezzetli Yemek Tarifleri

DONDURUCUDA ASMA YAPRAĞI(Kışlık)


Malzemeler:
2 kg. asma yaprağı(Trakya-yapıncak üzüm yaprağı)
3-4 lt.su
10 adet Buzdolabı poşeti
YAPILIŞI:
Asma yaprakları bol suda iki kez yıkanır.Suyu süzülür.
Geniş bir tencereye su koyup kaynatılır.
Yıkanmış yapraklardan 15-20 adet alınarak sıcak suya atılır.Yaklaşık 1 dakika alt üst edilerek renginin sarıya dönmesi sağlanır.Su içinde fazla tutulmamalıdır.Dondurucudan çıkınca parçalanır.Kevgirle suyu süzülerek süzgece çıkarılır.
Yapraklar bitene kadar bu şekilde yapılır.Süzgeçte suyu süzülen yapraklar bir tepsiye yayılarak soğuması sağlanır.
Soğuyan yapraklar istenilen miktarlarda buzdolabı poşetlerine konarak dondurucuya kaldırılır.(Ben 2 kg yapraktan 10 poşet yaptım.Yani 10 kez bunlardan sarma yapabilirim.)
Kışın istenilen zaman dolaptan çıkarıp tezgah üzerine bırakılır.Bu arada iç malzemesi hazırlayana kadar yıkanıp pişmiş yapraklar çözünmüş olur.Ve kısa sürede sarma yapılır.

NOT:Ben sarma harcını da çok az pişmiş olarak yaptığımdan bu şekilde pişmiş yapraktan sarma daha çabuk pişiyor,yapraklar sert kalmıyor ve daha lezzetli oluyor.Herkesin tercihi farklı olabilir.

SOSLU KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI


Malzemeler:
8 adet kabak çiçeği
Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
Maden suyu
Tuz
İçi için:
Kaşar peyniri
Servis için:Yoğurt
YAPILIŞI:
Kabak çiçeklerinin alt tarafında  olan kılçıkları temizlenir.İçindeki tohumu çıkartılır.Su dolu kabın içine atılarak yıkanır.Süzgeçe çıkarılıp suyunun süzülmesi için dik konarak  bekletilir.
Bu arada sosu hazırlanır.Geniş bir kabın içine yumurta kırılıp çırpılır.Üzerine yoğurt,un,tuz ve azar azar maden suyu eklenir.Koyu boza kıvamında olması gerekir.
Kızartma tavasına sıvı yağ konur.
Suyu süzülen çiçeklerin içine İnce parmak şeklinde kesilen kaşar peynirleri konarak yapraklar kapatılır.
Çiçekler sosa batırılarak kızgın yağa konur.Her iki yüzü kızarana kadar kızartılır.
Peçete konulmuş tabağa çıkarılarak fazla yağı aldırılır.
Ilık olarak yoğurt ile birlikte servis edilir.

SARI KANTARON YAĞI


Malzemeler:
2 bağ sarı kantaron(Kuru veya yeni toplanmış olabilir)
Zeytinyağ
Yarım litrelik cam kavanoz
Tülbent veya kağıt peçete
Lastik
YAPILIŞI:
Yarim litrelik temiz bir kavanoza yıkanıp iyice kurutulan sarı kantaron çiçekleri sıkıca doldurulur.
Üzerini örtecek kadar sızma, yoksa normal zeytinyağı konur.
Kavanozun ağzı  tülbent veya kağıt peçete ile örtülerek üzerine lastik geçirilir..Bu şekilde 5 gün güneş gören bir yere konarak mayalanması sağlanır.
5 gun sonra kavanozun kapağı  kapatılıp yine güneş gören bir yerde 40-45 gün bekletilir.
Güneşi ya sabahtan veya öğleden sonra görecek şekilde bir yere konur.
Bütün gün güneşte kalmamalıdır.Arada çalkalanmalıdır.
45 gün bitiminde tülbentten veya süzgeçten geçirilerek süzülür. Rengi koyu kırmızı  olmalıdır.
Güneş  görmeyen tercihen koyu renkli bir şişede(benim tercihim cam şişe)saklanır.2-3 yıl kullanılabilir.

KABAKLI KARIŞIK TURŞU


Malzemeler:
4-5 küçük  boy salatalık
3-4 küçük  boy  kabak
3-4 tatlı kıl biber
1 adet havuç
1 kuru soğan
10 diş sarımsak
1 litre su
2 yemek kaşığı tepeleme salamura tuzu
2 yemek kaşığı toz şeker(1 kavanoza 1 kaşık)
2 kahve fincanı elma sirkesi(1kg.lık  her bir şişe için 1 kahve fincanı)
1 litrelik 2 kavanoz
YAPILIŞI:
Bir tencerede su ile salamura tuzu kaynamaya bırakılır.
Kabak,salatalık,biberler yıkanarak iri halkalar şeklinde kesilir.
Havuç soyulup ince halka şeklinde kesilir.
Soğan ve sarımsaklar soyulur.
Soğan dörde bölünür.2 parçası bir kavanoza konur.3 adet sarımsak da aynı kavanoza soğanın üzerine eklenir.Diğer kavanoz da aynı şekilde 2 parça soğan ve 3 adet sarımsak ile doldurulur.Kabak,salatalık,biber ve havuçlar  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 kahve fincanı  sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.Afiyet olsun.
NOT:Alttaki resim bir saat sonra sararmaya başlayan turşunun görüntüsüdür.

MEYVELİ PARFE


Malzemeler:
2 adet Halley
1 paket kakaolu kremalı bisküvi
1 portakal
2-3 kayısı
2-3 çilek
1 kivi                                           
1adet krem şanti paketi(1kutunun içinde 2 adet)
1 su bardağı süt
ceviz
Süslemek için:kiraz
YAPILIŞI:
Geniş bir kapta krem şanti ve süt karıştırılarak hazırlanır.
Meyveler küçük küp şeklinde kesilir.
Hallay bıçakla küp şeklinde kesilir.Bisküviler de iri parçalanır.
Tüm malzemeler krem şanti ile karıştırılır.
Bir kabın içine poşet yerleştirilir.İri parçalanmış ceviz kabın içine alta yayılır.
Karışım,cevizlerin üzerine dökülerek  düzleştirilir.
Derin dondurucuda 1-2 saat bekletilir.
Dolaptan çıkan kap, ters çevrilerek başka bir kaba aktarılır.
Kiraz ile süslenerek servis edilir.

NOT:İç harcına sevdiğiniz farklı meyveler kullanılabilir.Süslemek için de aynı şekilde farklılık olabilir.

BAKLA KAVURMASI


Malzemeler:
500 gr taze bakla
2 orta boy  kuru soğan
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kesme şeker
Su
Tuz
YAPILIŞI:
Baklalar ayıklanır ve yıkanır.(Taze fasulye gibi kenarlarından kılçıkları ayrılmalıdır)
İstenilen boyda kesilerek hazırlanır.
Geniş bir kaba su konur.1 yemek kaşığı un ilave edilerek baklalar suda 15 dakika bekletilir.
Zeytinyağı ve yemeklik doğranılan kuru soğanlar tencereye alınır.
Soğanlar pembeleşince suyu süzülen baklalar eklenir.
Baklalar bir iki çevrilip sararınca  tuz,şeker ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar fazla karıştırmadan pişirilir.
Ocağın altı kapatılınca ince ince kıyılan dereotu eklenerek karıştırılır.
Ilık veya soğuk olarak, üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.

CEVİZLİ İRMİK HELVASI


Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı(türk kahvesi) sıvı yağ
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı iri parça ceviz içi
1 yemek kaşığı kıyılmış ceviz içi(süslemek için)
1 su bardağı kadar toz şekeri(isteğe göre biraz azaltılabilir)
1 su bardağı süt veya su
YAPILIŞI:
Tencereye tereyağ ve sıvı yağ konarak ısıtılır.
İrmik eklenir.Karıştırılarak  kavrulmaya devam edilir Rengi dönmeye başlamadan cevizler eklenir.İrmiğin rengi dönene kadar yavaş yavaş kısık ateşte kavrulur. Ayrı bir tencerede su ve şeker karıştırılarak ısınması için ocağa konur.
Şeker eriyinceye kadar karıştırılır ve ılık olarak ocakta bekletilir.
İrmikler kahverengiye dönünce  şerbet karışımı üzerine dökülür.
İrmikler şerbeti çekinceye kadar karıştırarak pişirilir.
Ocak kapatılır.Tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
Dinlenen irmik helvası cevizle süslenerek servis edilir.

SÜTLÜ TAZE BAKLA ÇORBASI


Malzemeler:
250 gr taze bakla
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3 su bardağı et ya da tavuk suyu
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber,pul biber
4-5 dal dereotu
 YAPILIŞI
Baklaların sapları ayıklanıp varsa kılçıkları temizlenir.Bol suda yıkanır.
İnce ince doğranır.
Soğan yemeklik küçük, sarımsaklar da ince doğranır.
Soğan, sarımsak, bakla ve yağ bir tencerede karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Et veya tavuk suyu eklenerek baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sütü ilave edip karıştırılır.
Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya  kadar pişirilir.
Diğer taraftan, yoğurt, yumurta sarısı ve un bir kasede çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alıp sosa ilave ederek sosun ılık hale gelmesi sağlanır
Tencerenin altı kapatılır.
Ilık sos çorbayı karıştırarak  ilave edilir.Bir taşım kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Servis ederken üzerine kıyılmış dereotu ve pul biber serpilir. Sıcak olarak servis edilir.

SARIMSAK ÇAYI


SARIMSAK ÇAYI
Malzemeler:
2 su bardağı su
3 diş sarımsak
Çeyrek Limon suyu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil(yoksa kuru olabilir)
YAPILIŞI:
Rendelenmiş zencefiller  kaynamaya başlayan suda 5 dak.kaynatılır.
Sarımsaklar ezilererek içine atılır ve ocak kapatılır.
İstenirse  limon sıkılabilir yada dilim şeklinde içine atılır.
Demlenmesi için yaklaşık 7-8 dakika kadar bekletilir.
Birer büyük fincan olmak üzere  sabah akşam öğün aralarında içilir.
Sarımsak Çayının Faydaları:
Genellikle güçlü kokusu sebebiyle yemekten sakındığımız sarımsağın, saç bakımından kalp hastalığı riskini düşürmeye kadar çok fazla yararı bulunur.
Sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotiktir. Alerjilere karşı vücudun direncini arttırır, kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Bu yararları ile farklı kültürlerde senelerdir sağlık problemlerine karşı en çok kullanılan doğal ürünler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Hazırlaması gayet kolay olan sarımsak çayı ise vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olurken sindirim problemlerine iyi gelir. Ayrıca vücutta yağ yakımını da hızlandırır.