Lezzetli Yemek Tarifleri

SAFRAN ÇAYI



FAYDALARI:
Hafif ve orta dereceli depresyonun tedavisinde kullanılır.
Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanıklığını önler.
Depresyona iyi gelir.
Göz sağlığını korur. Bulanık görme sorununa karşı oldukça etkilidir.
Sedef hastalığının tedavisinde kullanılır. Sedefi büyük oranda yok eder.
Enfeksiyonu önleyerek bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar.
Adet öncesi sendromuna karşı iyileştirici etkiye sahiptir.
Antioksidan etkiye sahiptir.
Kan basıncını düşürerek kalp ve damarların aşırı derecede zorlanmasının önüne geçer.
Kandaki kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürür.
Hücrelerin sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.
Kanserli hücre oluşumunu yavaşlatarak kanser hastaları için iyileştirici bir etki oluşturur.
Retinaya giden kan akışını hızlandırır. Bu durum retina hasarı, iskemik retinopati ve yaşlılık nedeniyle büyüyen makula dejenerasyonu tedavisinde oldukça etkilidir.
Ağrı kesici özelliği vardır.
Göz, deri, karaciğer, ağız ve saç sağlığını korur.
Göbek bölgesinde bulunan yağları eritir ve fit bir görünüm kazanmanızı sağlar.
Vücut ısısını dengeler.
YAPILIŞI:
Safran ne yazık ki ülkemizde zor bulunan bir bitkidir.Aktarlarda dahi zor bulunur hatta bazı aktarlar safran diye insanlara zerdeçal veya aspir satmaktadır.Safran toz halinde değil,lif halinde bir baharattır.Safranın gramı 20-30 TL arasında değişir.
1 bardak safran çayı için 9-10 tane safran kullanmak yeterlidir. Kullanacak su iyice kaynatılır. Su kaynadıktan sonra birkaç dakika soğuması beklenir ve safran koyulan bardağa dökülerek demlenmesi sağlanır.5 dakika sonra içilir.

ACUKA



Malzemeler:
3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
4 yemek kaşığı kıyılmış ceviz
2 tatlı kaşığı pul biber(miktar değişebilir)
1 tatlı kaşığı isot
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı zencefil
4 yemek kaşığı galeta unu
5 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI;
Tüm malzemeler rondoya konarak çekilir
Kıvamı açmak için zeytinyağ eklenebilir.
Kıvamı koyulaştırmak için ise galeta kullanılır.
Acı düzeyi kendi damak zevkinize göre ayarlanır.
Kullanılan baharat çeşitleri ve miktarları yine kendi damak zevkinize göre değişebilir.
Yapılan karışım kavanoza konarak buzdolabında saklanır.

MANDALİNA REÇELİ


Malzemeler:
8 adet orta boy mandalina
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
Yarım çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Mandalinaların dış kabukları rendenin ince tarafıyla rendelenir.
Mandalinalar tencereye konur.Üzerine çıkacak kadar su ile bir taşım kaynatılır.Suyu dökülür.
Tencereye  soğuk su konarak mandalinalar yine bir taşım kaynatılır.Mandalinalar soğuk suya çıkartılır.
Tencerede bir gece su içinde bekletilir.Arada bir iki kez suyu değiştirilir.
Sabah suyu süzülür.Mandalinalar kağıt havlu ile kurulanır.
Tencereye su ve şeker koyarak kaynatılır.Kıvam alınca mandalinalar ikiye bölünerek içine atılır.
Biraz kaynayınca limon tuzu ilave edilir.Kıvamı kontrol edilir.(Bir tabağa şerbet konarak soğutulur.Yana çevrilen tabakta şerbet kırışıyor ise olmuştur)
Kıvamı olan reçel soğumaya bırakılır.Kavanoza doldurularak serin bir yerde bekletilir.

KOLAY PASTA



Malzemeler:
1 paket iki parçadan oluşan pastaban
1 pasta kreması(süt ile çırpılarak yapılır.Pişirilmez)
1 kutu krem şanti(içinde iki paket var)
2 muz
1 çikolata sos
1 lt süt
Süslemek için:
Kıyılmış fındık
YAPILIŞI:
Hazır pastaban kutusundan çıkartılır.Bir parçası tezgaha konur.Üzeri bir kahve fincanı süt ile ıslatılır.
Bir kabın içinde pasta kreması ve  bir paket krem şanti süt  ile kıvam alana kadar çırpılır.
Islatılmış olan pastabanın üzerine sürülür.Dilimlenmiş muzlar üzerine dizilir.
Pastabanın ikinci dilimi muzların üzerine konur.Pastaban süt ile ıslatılır.Kalan krema üzerine sürülür.
Bir tencerede çikolata sos süt ile karıştırılarak pişirilir.Ilıdıktan sonra pastanın üstüne dökülür.
Krem şantinin diğer paketi süt ile çırpılır.Krema torbasına konarak pastanın üzeri süslenir.
Pastanın kenarlarına kıyılmış fındık serpilir.
Buzdolabında bekletilen pasta soğuduğu zaman servis edilir.
NOT:Yaş pastalar bir gece dolapta durduğu zaman daha kıvamlı ve daha lezzetli olmaktadır.

BAHARATLI ÇEŞNİ



Malzemeler:
Sebzeler:
1 dal kereviz sapı
5-6 dal maydanoz
1 taze soğan
2-3 dal roka
1 kuru soğan
4 diş sarımsak
1 havuç
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
1-2 taze asma yaprağı
sonradan ilave edilecek baharatlar:
2 yemek kaşığı kaya tuzu(tercihe göre azaltılabilir)
1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
1 çay kaşığı toz kekik
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı pul biber
YAPILIŞI:
Yıkanan sebzeler suyu süzülerek kurutulur.
Yeşil soğan,kereviz dalı,maydanoz ve roka  doğranır.
Havuç soyularak ince halkalar şeklinde doğranır.
Kuru soğan ve sarımsaklar ince piyazlık doğranır.
Biberler ve asma yaprağı doğranır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine konarak 70 derecede ısıtılan fırına verilir.Kapağın önüne tahta kaşık konarak sebzelerin suyunun kolay buharlaşması sağlanır.
Bir saate yakın bir süre fırında kurutma yapılır.Fırından çıkartılan tepsi soğuduğu zaman sebzeler rondoda çekilir.Tekrar fırın tepsisiyle fırına atılır.20 dakika daha ağzı yarı açık fırınlanır.
Tepsi soğuduğu zaman kuruyan sebzeler rondoya konur.Kaya tuzu,ve diğer baharatlar eklenerek tekrar çekilir.Bir tabağa konarak havalanması sağlanır.Sonra kavanoza doldurularak dolaba kaldırılır.
Özellikle çorbalarda ve istenilen diğer yemeklerde rahatlıkla kullanılır.

KURU MEYVELİ KEK


Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 vanilya
1 su bardağına yakın sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı yoğurt
1 kabartma tozu
1 çay bardağı kuru üzüm ve doğranmış kayısı
1 yemek kaşığı nişasta(kuru meyveler için)
YAPILIŞI:
Geniş bir kaseye yumurtalar kırılır.Üzerine şeker ve vanilya konarak mikser ile Köpürene kadar karıştırılır.
Yoğurt kıvamına gelince içine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilir.
Un ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
Kuru kayısılar yıkanarak kurulanır ve küp şeklinde doğranır.
Kuru üzümler de yıkanarak kurulanır.
Kuru meyvelerin üzerine nişasta konarak karıştırılır.Kek karışımına ilave ederek karıştırılır.
Yağlanmış kek karışımına dökülür.
Isıtılmış 160 derece fırına konarak 45 dakika pişirilir.Keke bıçak saplanarak pişmesi kontrol edilir ve fırın kapatılır.
10 dakika ilk sıcaklığı gidene kadar bekletilir.Kek kalıbı tezgaha vurdurarak kekin kolay çıkması sağlanır.Kek ters çevrilerek tabağa çıkartılır.Dilimlenerek servis edilir.

SOKA-BOŞNAK TURŞUSU


SOKA 
Soka, Boşnak mutfağına özgü sütlü-kaymaklı bir turşu uygulamasıdır. Sofrada kahvaltılık veya turşu-meze olarak çokça yer bulur. Uygulamasındaki temel prensipler sebebiyle genel olarak Trakyada Biberli Katık'a ve özellikle Kırklareli mutfağında yapılan “Sütlü biber turşusu”na, Edirne mutfağının “Akça Katık – Hatça Katığı” isimli sütlü turşularıyla büyük benzerlik taşırken, kullanılan malzeme ve birkaç püf noktasıyla araya fark koymaktadır.
Makedonyada ise buna benzer süzme yoğurt ve lor ile yapılan çeşidine de ızvarka denir.
Soka turşusunda kullanılan biber cinsi yöreye kimlikli “Yugoslav biberi – Boşnak biberi” denilen bir çeşit biberdir. Ülkemizde son senelerde Yalova civarında yetiştirilerek pazarlara sunulmaya başlanan bu biber, dolmalık bibere benzese de şekil itibariyla ucu sivri-konik, daha etlice, rengi sarıya dönercesine açık yeşil bir biber çeşididir. Öte yandan bu bibere ulaşamayanlar daha küçükçe seçecekleri dolmalık renkli biberlerle soka kavanozlarında görselliği yüksek sonuçlar elde edebilirler.
Soka hazırlanırken kullanılan bir diğer malzeme ise taze süt kaymağıdır. Akışkan kıvamdaki bu kaymak sokanın lezzetini kendine kimlikli kılacak temel malzeme olarak görülebilir. İçerisinde kullanılacak peynir konusunda esneklik gösterilebilir. Beyaz peynir yahut ekşimik-lor türünden bir peynir kullanılabilir. Hazırlandıktan sonra serin bir yerde saklanması gerekir. 20-30 gün gibi bir sürede tam kıvamına kavuşur. Bu sürede turşuda taşmalar görülebileceği için saklama yerine konurken altına bir tepsi konulması iyi olacaktır.
Malzemeler :
Boşnak biberi ( Yugoslav biberi )
1 Kg keçi veya koyun sütü
1 Kg süt kaymağı
750 gr beyaz peynir
Tuz
Hazırlanışı :
Biberleri dolmalık hazırlar gibi kapak kısmından açıp tohum yataklarını temizleyin.
Biberlerin içini odacıklara ayıran kısımları bir bıçakla bir miktar kazıyarak iç kısımları düzeltin.
İyice yıkayıp süzdürün ve biberleri kağıt havlu ile kurulayın.
Biberlerin içini elinizle güzelce tuzlayıp bir tepsiye dizin. Üzerini bir kuru örtüyle kapatıp ertesi güne kadar bekletin.
Turşuyu kuracağınız ertesi gün işe önce sütünüzü litre başına 1 yemek kaşığı nisbetinde tuz ile kaynatarak başlayın.
Not : Tuz miktarını ayarlarken peynirinizin tuzunu da göz önüne almalısınız.
Süt kenarda soğurken biberlerinizle ilgilenin. Geceden tuzladığınız biberlerinizin içlerinin sulandığını göreceksiniz. Bu suyu boşaltın ve hafifçe silkeleyerek yıkamaksızın kenara alın.
Peynirinizi ve kaymağı derince bir kaba alın. Bir bardak kadar da ılınmış süt ekleyip çatalla iyice ezdirip birbirine özleştirin.
Not : Bunun için tüm malzemeyi blendır kullanarak da pürüzsüzleştirebilirsiniz.
Bu malzemeyi biberlerinizin içine doldurup kavanozlara çok sıkı olmayacak şekilde dizin.
Aralara artan iç malzemeden ekleyip eksik kalan kısımları kalan süt ile tamamlayın.
Arzuya göre bir bez ile sararak bir gün mayalanmanın başlaması için bekletin.
Ertesi gün buzdolabına yahut güneş görmeyen serin bir yere alarak 20-30 gün arası olgunlaşması için bekleyin.
Kaynak : http://www.trakyagezi.com/soka-kaymakli-bosnak-tursusu/

SALÇALI VE BAHARATLI EKMEK



Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 küçük paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Un
Arasına sürmek için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Kekik,pul biber,nane,karabiber v.s(tercihe göre değişir)
Üzeri için:
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı pekmez
Susam
Çörek otu
 YAPILIŞI:
Geniş bir  kabın  içerisine ılık su,süt, toz şeker ve maya koyup  karıştırılır.
Azar azar un eklenir.Üzerine tuz serpilir.Yumuşak ele yapışan  bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
İki katı kabaran hamur, gazı çıksın diye tekrar yoğrulur.15 -20 dakika tekrar dinlendirilir.
Mayalanan hamur tezgah üzerinde parmak uçlarıyla bastırarak hafif hareketlerle biraz açılır.
Üzerine salçalar konarak kaşık ile yayılır.
İsteğe göre değişik baharatlar serpilir.
Hamur bir tarafından yuvarlatılarak rulo şeklinde sarılır.
Yağlı kağıt serili dikdörtgen bir kek kalıbına konur.20-30 dakika tepsi mayası için bekletilir.
Üzerine pekmezli su karışımından sürülür.Susam ve çörekotu serpilir.
180° ısıtılmış fırına atılır.20 dakika sonra bıçak batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilir.Bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.Fırından çıkartılır.Üzeri temiz bir bez ile örtülür.

SEBZELİ GÜL BÖREĞİ-2



Malzemeler:
3 adet yufka
Sos için:
1 yumurta(isteyen sadece sarısını kullanabilir)
4-5 yemek kaşığı yoğurt
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı için:
1 soğan
4 pırasa
2 patates
2 havuç
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber,pul biber,nane,kimyon(baharat tercihi değişebilir)
YAPILIŞI:
Önce iç harcı hazırlanır.
Soğan yemeklik küçük doğranır.
Pırasalar ince doğranır.
Havuç ve patates yıkanarak kabukları soyulur ve rendelenir.
Sıvı yağ konulan bir tencerede yada geniş bir tavada önce soğanlar bir iki çevrilerek pişirilir.
Sonra sırasıyla pırasa,havuç,patates  konarak 5-6 dakika sotelenir.Sebzelerin kendi suyunu salıp yavaş yavaş kendi buharında pişmesi için kısık ateşte pişirilmesi daha uygundur.
Tuz ve baharatlar atılarak soteleme işlemi biter ve ocak kapatılır.
İç harcı hazırlandıktan sonra sos hazırlanır.
Sos için bir kabın içinde yumurta ,sıvı yağ ve yoğurt karıştırılarak çırpılır.
Yufkalardan biri masaya açılır.Üzerine çok az sos sürülür.(fazla sürülürse içi hamur olur.Çıtır tercih edenler sosu sürmeyebilir)Yufka dörde kesilir.
Kesilen her bir parçanın geniş tarafına iç harcı konur.Yufka geniş tarafından başlayarak yuvarlatılarak sarılır.Sonra kendi etrafında sarılarak gül şekli verilir.
Diğer yufkalar da aynı yapılarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.
Üzerine kalan sostan fırça ile sürülür.
170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
NOT:Aynı tarif kullanılarak istenilen sebzelerin biri veya bir kaçı ile değişik börekler yapılabilir.


PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Malzemeler:
6 tane kalın kabuklu portakal
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Yıkanan portakalların baş tarafı kesilir.Kabuklar eşit dilimlenerek parçalanmadan soyulur.
Kabuklar bir kaba konarak 2 gün belirli aralıklarla suyu değiştirilir.
Kabuklar süzülerek sudan çıkartılır.Kabuklar rulo şeklinde sarılır.
İğneye geçirilen kopmaz bir iplik ile rulo kabuklar ipe geçirilir.
Bir tencereye su konur ve kaynatılır.İpe dizili kabuklar kaynatılır.
Kaynatılan kabuklar ocaktan alınarak süzülür ve soğuk suya çıkartılır.
Bu işlem 5 kez tekrarlanır.Sonunda sudan çıkartılan rulolar süzülür.
Bir tencereye  su ve  şeker konarak şerbeti kaynatılır.
Kaynayan şerbetten bir kaşık alınarak bir tabağa konur.Şerbet kırışarak akmıyorsa kıvamı olmuştur.
Portakal kabukları şerbete atılır.Bir süre kaynatılır.Limon tuzu eklenir.
Kıvamı geldiğinde ocak kapatılır ve reçel soğumaya bırakılır.
Portakal ruloları tencereden çıkartılarak ipleri kesilir ve tekrar tencereye atılır.
Soğuduğu zaman kavanoza doldurulur

NOT:Yemesi çok kolay ama yapması bir o kadar zahmetli bir reçeldir.

CEVİZLİ TARÇINLI KEK


Malzemeler:
200 gr margarin
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 kabartma tozu
1 vanilya
3 su bardağı un
Yarım çay kaşığı tarçın
Ceviz veya fındık (ufalanmış)
YAPILIŞI
Margarin ve pudra şekeri mikserde yoğurt kıvamına gelene kadar çırpılır.
Yumurtalar tek tek  ve karıştırmaya devam ederek eklenir.
Süt eklenir.Un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek karıştırılır.
İsteğe bağlı ceviz,fındık tarçın eklenerek karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına dökülür.
170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika  pişirilir.

SÜT REÇELİ


Malzemeler:
1 kg süt
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 vanilya
YAPILIŞI:
Süt ve şeker tencereye konarak kaynatılır.
Süt kaynamaya başlayınca kabartma tozu ilave edilir.Sütün taşmaması için sürekli karıştırılır ve ocak kısılır.
Yaklaşık bir buçuk saat karıştırılarak pişirilir.Rengi dönmeye başlayınca ocak kapatılır.
Vanilya ilave edilir ve karıştırılır.Kavanoza konur.Kıvamı bir gün sonra daha katı hale gelir.

NOT:Ölçülere sadık kalıp miktar arttırılarak daha fazla yapılabilir.

PORTAKALLI LOKUM



Malzemeler:
2 adet portakal
1 adet mandalina
1 kahve fincanı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Süslemek için:
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Mandalina ve portakallar sıkılarak bir tencereye konur.
Toz şeker ve nişasta katılıp karıştırarak eritilir.
Ocak yakılarak orta ateşte karıştırılarak pişirilir.
Katılaşınca ocak kapatılır.Şekilli olması için ince uzun bir bardağa konur.
Buzdolabında 2 saat bekletilir ve bardaktan çıkarılarak kesilir.
Kesilen dilimler hindistan cevizine bulanarak servis edilir.

HAVUÇLU VE PATATESLİ MÜCVER


Malzemeler
1 adet havuç
2 adet patates
5 dal maydanoz
1 yumurta
2 yemek kaşığı buğday unu
1 yemek kaşığı mısır unu
Tuz,karabiber,kimyon,pul biber,kekik,nane
Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
Patates ve havuçlar soyularak rendelenir.
Suyu sıkılarak süzülür.
Yıkanmış ve ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Yumurta,un ve baharatlar da eklenerek iyice karıştırılır.
Tavaya sıvı yağ konarak ısıtılır.
Karışımdan bir yemek kaşığı alarak tavaya bırakılır ve kaşığın tersiyle yayılır.
Her iki tarafı kızartılarak kağıt havlu üzerine çıkartılır.
Bu karışımdan yaklaşık 10 adet mücver çıkıyor.
İsteğe göre yoğurt ile servis edilir.

KORUKLU BAMYA TURŞUSU


Malzemeler:
300 gr bamya
8-10 diş sarımsak
4-5 tane karabiber
5-6 kimyon tohumu
1 küçük salkım koruk
Yapraklı asma dalı
Turşu suyu için:
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı kaya tuzu
2 tane limon tuzu
YAPILIŞI:
Bamyalar bol suda yıkanır ve sapları yuvarlatılarak kesilir.
Asma dalı ve koruk salkımı yıkanır.
Sarımsaklar temizlenir.
Bir kavanoza önce koruk sonra sarımsak,karabiber ve kimyon tohumu konur.
Bamyalar güzelce kavanoza doldurulur.
Üzerine tekrar sarımsak ve asma dalı konur.
Bir tencerede su,tuz ve limon tuzu kaynatılır.
Sıcak olarak kavanoza doldurulur.Yeni bir kapakla sıkıca kapatılır.
Tezgah üzerine ters çevrilerek üzeri örtülür.Sabaha kadar bu şekilde bekletilir.
Ertesi gün kavanoz kontrol edilir.Kapağı tutmuşsa serin bir yerde açılana kadar bekletilir.

FOCACCİA/İtalyan ekmeği


Malzemeler:
Hamuru mayalamak için:
Yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
3-4 yemek kaşığı  zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz(değişebilir)
Un
Mayalanan  hamurun içi için:
1 mor soğan
2 kuru domates
1 kapya biber
1 yeşil biber
1 kaşık zeytinyağı
2 yemek kaşığı pişmiş mısır
2 diş sarımsak veya 1 çay kaşığı ucu sarımsak tozu
İsteğe göre kekik,nane,pul biber(Miktarı değişebilir)
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Siyah zeytin
Çeri domates
Biberiye
Kekik
Deniz tuzu
YAPILIŞI:
Bir kabın içine ılık su tuz,şeker ve maya konarak karıştırılır.Azar azar un ilave edilerek fazla katı olmayan yumuşak bir mayalı hamur yapılır.Üzeri kapatılarak yanmayan bir fırının içine konarak mayalanması için yaklaşık 1 saat bekletilir.Hamur kendi hacminin iki katı olduğunda mayalanma işlemi bitmiştir.
Mayalanma işlemi devam ederken hamurun içine konacak malzemeler hazırlanır.Küp şeklinde doğranan biberler,kuru domates ve soğan zeytin yağında bir iki çevrilerek ocak kapatılır.Mısır ve baharatlar ilave edilir.Soğuması beklenir.
Mayalanan hamurun üzerine elle bastırılarak gazı alınır.İç malzemeleri konarak yoğurulur ve tekrar mayalanması için  15-20 dakika kadar dinlendirilir.
Yağlı kağıt serili bir tepsiye hamur konur.Üzeri zeytinyağı ile elle şekillendirilir.Pizza hamuru gibi ellerimizle yaydırarak hamur açılır.Üzerine isteğe göre dilimlenmiş zeytin ve çeri domates,kekik,biberiye ile süsleme yapılır.Deniz tuzu serpiştirilir.15-20 dakika tepsi mayası için tekrar dinlendirilir.
180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.


ZEYTİNYAĞINDA KURU DOMATES



Malzemeler:
1 su bardağı kuru domates
10 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane yada tazesi
1 çay kaşığı pul biber(isteğe bağlı)
Zeytinyağı
3-4 tane karabiber
YAPILIŞI:
Kuru domatesler bir süre kaynar suda bekletilir.Süzülerek kağıt havlu serili bir tepsiye çıkartılıp kurutulur.
Kavanozun içine biraz domates, sarımsak ve baharatlar eklenir. Diğer kalan domatesler de aynı şekilde üzerine ilave edilir.
Son olarak üzerini kapatacak  kadar sızma zeytinyağı eklenir.Kapağı sıkıca kapatılarak buz dolabına kaldırılır.Yaklaşık 10 gün sonra yenecek kıvama gelir.

EV YAPIMI SAÇ KINASI



Malzemeler:
3 mor soğan kabuğu
4 ceviz yaprağı
2 ceviz kabuğu
1 yemek kaşığı siyah çay
1 tatlı kaşığı yeşil çay
100 gr kına
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı ceviz yağı
1 çay kaşığı tuz
Su
YAPILIŞI:
Bir tencereye soğan kabukları ceviz yaprakları ve kabukları,siyah ve yeşil çay konarak 10 dak kaynatılır.Ocak kapatılarak 10 dak demlenmesi için bekletilir.Sonra süzülür.
Bir kaba kına,yumurta sarısı,ceviz yağı,tuz,sirke,zeytinyağı konarak süzülen karışım ile yavaş yavaş kına karılır.Boza kıvamına gelince bırakılır.5 dakika dinlenip kıvam alınca saç boyar gibi saça sürülür.
5 saat bekletilir.Bol suda saç güzelce yıkanarak temizlenir.
NOT:Bu karışıma badem yağı ve vitamin karışımı ampul yağlar konulabilir.

TARHANA YAPIMI



Malzemeler:
6 kg domates
4 kg kaypa biber
2-3 yeşil biber
4 kg sogan
1,5 kg yoğurt
500 gr.haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
Tuz,karabiber,nane,kekik,poy,zerdecal
500 gr.irmik
7 kg Un
YAPILIŞI:
Kabukları soyulan domatesler rondodan geçirilir.
Kapya biberlerden 2 si çiğ olarak doğranmak için ayrılarak kalanı rondodan geçirilir.
Soğanların yarısı doğranarak bir tencereye alınır.Üzerine domates ve biberler eklenerek pişirilir.
Yaklaşık bir saat pişince ocak kapatılır.Soğumaya bırakılır.
Kalan soganlar doğranır.Maydanozlar kıyılır.Kapya biber ve yeşil biberler doğranır.
Büyük bir kaba soğuyan karışım konur.Üzerine soğan,biberler,yoğurt,rondadan çekilen haşlanmış nohut, maydanoz, irmik ve baharatlar eklenir.Hepsi karıştırılır ve yavaş yavaş un ilave edilir.İyice yoğurulan hamur bir kenara alınarak mayalanması için bekletilir.Hamur kabarıp mayalanması bitince çökme olur.O zaman bez üzerine serilerek kurutulur.Elle ovalanır.Kuruması için gölgeye bez üzerine serilir.
NOT:Poy Trakya'da kullanılan bir baharattır.

KAHVALTILIK SOS



Malzemeler:
10 kg domates
5 kg kaypa biber
3 kg patlıcan
7-8 diş sarımsak
4-5 acı kıl biber
Tuz
2-3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI:
Biberler bol suda bir kaç kez yıkanır ve tohumları temizlenir.Robotta kıyılması için iri doğranır.
Domatesler de bol suda birkaç kez yıkanarak kabukları soyulur.Robotta çekilmesi için iri doğranır.
Patlıcanlar yıkanarak kurulanır.Ortadan ikiye kesilerek yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizilir.Kesik olan üst taraflarına sıvı yağ sürülerek 170 derece ısınmış fırına konur.Üzeri kızarana ve içi yumuşayana kadar pişirilir.(Köz kokusu olsun diye ben 3 patlıcanı ocak üzerinde közledim)
Sarımsakların kabukları soyulur.
Kıl biberler yıkanarak tüm malzemeler hazır hale getirilir.
Biberler robotta kıyılarak kaynama tenceresine alınır.
Domatesler kıyılarak tencereye eklenir.Tencere ocağa konur.Ara sıra karıştırılır.
Bu arada fırından çıkan patlıcanların üzeri örtülerek yumuşaması sağlanır.Ocak üstünde közlenenler de örtülür.Bu şekilde kabukları kolay çıkartılır.Sonra fırında pişenler kaşık ile sıyrılarak kabuklarından ayrılır.Ocak üstünde közlenenler de bıçak ile sıyrılarak kesme tahatasında kıyılır.İstenirse robota konarak biraz daha ince kıyılabilir.(Benim mutfak robotum büyük olduğu için bu işler kolay oluyor)
Patlıcanlar tencereye eklenir.Kaynatmaya devam edilir.Daha sık karıştırılır.Çünkü dibi tutabilir.
Yaklaşık 2 saate yakın kaynatılır.Bu arada içine ince kıyılmış sarımsak,tuz ve şeker eklenir.
1 saate yakın daha kaynatılarak ocak kapatılır.
Temiz kavanozlara sıcak sıcak doldurulur.Yeni kapaklarla sıkıca kapatılır.
Kavanozlar tezgah üzerine ters çevrilerek konur.Üzeri örtülür.Bir gece soğuması beklenir.
Ertesi gün kavanozlar çevrilerek tutup tutmadığı kontrol edilir.Kışın kullanılmak üzere serin ve az güneş alan bir yere kaldırılır.Buzdolabında saklanmasına gerek yoktur.
Kahvaltılarda,kızartmalarda ve köftelerin yanında kullanılır.
NOT:Benim yaptıklarımdan 12 tane yarım litrelik kavanoz oldu.