Lezzetli Yemek Tarifleri

AĞLAYAN PASTA


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 paket kakao
1 vanilya
1 kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Üzeri için:
1 paket hazır çikolata sosu
1 paket krem şanti
2,5 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Önce ağlayan pastanın keki hazırlanır.
Yumurta ve şeker mikser ile çırpılır.Süt eklenir.
Üzerine, kakao, un, vanilya ve kabartma tozu ekleyerek çırpmaya devam edilir.
Hazırlanan karışım dikdörtgen bir fırın tepsisine düzgün bir şekilde dökülür.
180 derecelik fırında pişirilir.
Kek piştikten sonra bir müddet soğuması beklenir.
Kek soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı süt eşit şekilde dökülür.
Kremşanti  süt ile karıştırılır.Hazırlanan kremşanti 15 dakika kadar buzdolabında bekletilerek kıvam alması sağlanır.Daha sonra kremşanti kekin üzerine spatula yardımı ile yayılır. Kremşanti sürülen kek buzdolabında birkaç saat bekletilir.
Çikolata sosu ölçülere uygun bir şekilde pişirilir ve pastayı servis yapacağınız ana kadar soğutulur. Kek kare olacak şekilde kesilir.
Hazırlanan çikolata sosu servis tabağında dilimlere dökülerek ya da tepside dilimlerin üzerine dökerek pasta servis edilir.

ZERDE


Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
½ çay kaşığı zerdeçal
1 paket vanilya
1 küçük paket kuş üzümü
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
3 su bardağı su
YAPILIŞI:
Pirinç yıkanır ve bir tencerede su ile haşlanır.
İçerisine zerdeçal ilave edilir.
Taşmaya yakın şeker ilave edilir ve kaynatılır.
Daha sonra vanilya ilave edilir ve kısık ateşte bir süre daha kaynaması sağlanır.
Tüm karışım piştikten sonra kaselere konur soğuması beklenir. Üzerine ceviz yada kuş üzümü konularak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ


Malzemeler:
1 adet kereviz
2 patates
1 havuç
1 soğan
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet sıkılmış limon suyu
2 adet sıkılmış portakal suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Soyulan ve küp doğranan kerevizler kararmasın diye limonlu suda bekletilir.
Piyaz doğranan soğanlar zeytin yağında kavrulur.
Şeker ve tuz ilave edilir.
Üzerine halka doğranmış havuçlar eklenir kavrulmaya devam edilir.
Küp doğranmış patatesler eklenir. 1-2 kez karıştırıldıktan sonra kerevizler eklenir.
Karıştırılarak limon ve portakal suları eklenir.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı pişirilir.(Limon ve portakal sularını koyduktan sonra pişene kadar sebzelerin dağılmaması için karıştırılmaz.)
Sebzeler yumuşayınca ocağın altı kapatılır.
Üzerine dereotu serpilerek soğuk servis edilir.

LİMONATA


Malzemeler :
6 adet orta büyüklükte limon
1/2 demet nane
2 su bardağı toz şeker
5-6 su bardağı su
Nane yaprakları
YAPILIŞI;
Geniş ve derin bir kaba 6 adet limonun kabukları rendelenir.
İçine yarım demet nanenin yaprakları küçük küçük doğranır.
Ardından 2 su bardağı toz şeker ilave edilip, 10 dakika ovulur.
Daha sonra limonların suyu sıkılıp, karışıma eklenir.
5-6 su bardağı su ilave edip, iyice karıştırılır.
Hazırladığınız karışım 30 dakika buzdolabında bekletilir.
Buzdolabından çıkarttığınız karışım tel süzgeçte süzülür.
İsteğe göre su katılarak kıvamı açılabilir.
Limonata bardaklara dökülüp nane yapraklarıyla süslenerek, servis edilir.

UN KURABİYESİ


Malzemeler:
250 gram oda sıcaklığına getirilmiş margarin,
1 paket vanilya,
1 su bardağı nişasta,
2 su bardağı un,
1 su bardağı pudra şekeri,
YAPILIŞI;
Karıştırma kabına un, vanilya, nişasta,pudra şekeri alınır karıştırılır.
Üzerine margarin eklenip iyice yoğurulur.
Şekil verilip 200 derecede pişirilir ve rengi değişmemelidir.
Fırından çıkarılıp ilk sıcaklığı gidince üzerine pudra şekeri serpilir.

GÜL TATLISI



Malzemeler :
Hamuru İçin :
1 Paket Margarin
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı irmik
5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu ve vanilya
Fındık içi
Şerbeti İçin :
4 Su bardağı su
4 Su bardağı şeker
Yarım limon suyu
YAPILIŞI;
Margarin bir tavada eritilir.
Eritilen yağ ılındıktan sonra derince bir kapta sıvı yağ, yoğurt ve irmik ilavesiyle beraber güzelce karıştırılır.
Un bir kenarda vanilya ve kabartma tozuyla birlikte ince elekten geçirilip, havalandırarak elenir.
Diğer malzemeye un ilave edilerek, yumuşakça bir hamur yoğrulur.
Oklavayla çok ince olmayacak şekilde açılan hamur, çay bardağının ağzıyla kestirilerek yuvarlak parçalar elde edilir.
Çay bardağıyla kesilmiş 6 parça, birbiri üzerine, her biri kendi altındakini yarım daire şeklinde örtecek biçimde üst üste dizilir.
Bütün parçalar parmak ucuyla rulo şeklinde sardırılıp, hafifçe sıkılaştırılır.
6 Parçalı bu rulo hamur tam orta yerinden kesilir.
Kesilen tarafları altta kalacak şekilde yapılarak fırın tepsisine alınan hamurların üstte kalan orta kısmına bir tane fındık içi yerleştirilip fırında nar gibi oluncaya değin kızartılır.

Ayrı bir tencerede, su, şeker ve limon suyu kaynatılıp tatlının şerbeti istenen kıvamda kaynatılır.

Şerbeti verilecek tatlımız ve şerbet, her ikisi de ılık olmalıdır.

HAVUÇ TATLISI


Malzemeler;
500 gr havuç
2 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
YAPILIŞI;
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulur ve rendelenerek tencereye konur.Karıştırılarak pişirilir.
Şeker,su ve tereyağ eklenerek pişirmeye devam edilir.Havuçların suyu çekilene kadar pişirilir.
Suyunu çekip havuçlar yumuşayınca cevizler eklenir ve ocak kapatılır.
Bir tepsiye hindistan cevizinin yarısı dökülür.Üzerine ılımış olan karışım dökülür.Kaşığın tersiyle bastırarak düzleştirilir.En üstüne de kalan hindistan cevizi dökülerek soğuduktan sonra servis edilir.

KAVALA KURABİYESİ


Malzemeler:
3 su bardağı un
250 gr vita yağ
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı çekilmiş toz badem
1 çay bardağı iri kıyımış badem
1 kabartma tozu
Üzeri için:
1 su bardağı pudra şekeri
YAPILIŞI:
Derin bir kaba 2 su bardağı un dökülür.
1 su bardağı un ise tavada rengi hafif sarı olana kadar kavrulur.Diğer una eklenir.
Katı yağ,toz badem,pudra şekeri,kabartma tozu ve iri kıyılmış bademler de eklenip karıştırılarak bir hamur yapılır.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında açılır.Bardağın ağzı ile istenilen şekilde kesilir.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.170 derece fırında 20 dakika üzeri pembeleşmeden pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri içine atılarak pudra şekerine bulanır.Silkelenen kurabiyeler tabağa çıkarılarak servis edilir.

KANLICA MANTARI SOTE(Kastamonu)


Malzemeler:
500 gr kanlıca mantarı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay bardağı su
tuz,kekik,karabiber
YAPILIŞI:
Mantarlar temizlenir ve yıkanır. Kuşbaşı doğranır.
Soğan yemeklik doğranır.Yağ konulmuş derin tavada pembeleştirilir.Mantarlar ilave edilir.
Bir iki karıştırmadan sonra su ilave edilir.Mantarlar yumuşayınca tuz ve baharatlar atılır.
Sıcak olarak servis edilir.