Lezzetli Yemek Tarifleri

ŞAMBALİ



Malzemeler:
2 su bardağı irmik
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Badem veya ceviz(üzerine)
Şerbeti için:
3 su bardağı seker
2 su bardağı su
2 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Bir kap içinde irmik, şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.
 Ardından borcam bir miktar yağlanır ve bu karışım hafif yağlanan  borcama dökülür.
Üzerine badem dizilir.(Badem yoktu ben ceviz dizdim)
Sonra 160 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Tatlı  pişerken şerbeti hazırlanır. Ardından limon suyu da ekleyerek bir iki dakika daha kaynatılır. Tatlı fırından çıkınca üzerine şerbet dökülür ve tatlı şerbetini çekince soğuk servis edilir.



DEREOTLU MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA


Malzemeler:
250 gr. margarin(oda sıcaklığında)
3 yumurta- 1 tanesinin sarısı üstüne sürülecek
1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 paket kabartma tozu
1 paket instant maya
Yarım demet dereotu
Aldığı kadar un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Üzeri için:
Yumurta sarısı
İsteğe göre (susam ve çörek otu serpilebilir)
 YAPILIŞI:
Margarin,yoğurt, sıvıyağ,2 yumurtanın tümü ve 1 yumurtanın beyazı, tuz ve şeker bir kaba alınıp iyice karıştırılır.
Sonra un,maya ve  kabartma tozu ile ince kıyılan dereotu eklenip şekillendirilir.Yumuşak bir hamur yapılır.Hamur kabarması için 30 dakika dinlendirilir.
İç harcı için ince kıyılmış maydanoz ve peynir karıştırılır.
Kabaran hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp içine iç harcı konur ve istenilen şekil verilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür.(İsteğe göre susam ve çörek otu serpilir.)Bir süre daha dinlendirilir.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.

CEVİZLİ İZCİ TATLISI


Malzemeler :
250 gr.tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ veya zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 bardak çekilmiş ceviz içi
1 kabartma tozu
1 fiske tuz
limon kabuğu rendesi
un
Şerbeti için :
5 su bardağı  şeker
5 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI:
Önce şeker ile su kaynatılır.Limon suyu eklenip biraz koyulaşınca ateşten alınır.Ilınması için bekletilir.
Tereyağ,sıvıyağ,limon kabuğu rendesi, yoğurt, yumurta,tuz,kabartma tozu bir kapta karıştırılır. 
Elenmiş un ve ceviz içi konup aldığı kadar un ile yoğrulur.
Hamur ele yapışmadığı an kıvamı olmuş demektir.
Hamur rulo şeklinde yuvarlatılır.Bıçak ile belirli kalınlıkta kesilir.
Her bir parça çatalın üzerine yatırılıp elle hafif bastırılarak şekil verilir.Sonra iki taraftan toparlayarak rulo şeklinde sarılır ve tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış170 derecedeki fırında iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca 5 dk. kadar bekletilir. Şerbet dökülür.Arada tatlılar ters yüz edilir.
Soğuduğu zaman üzerine Antep fıstığı serpilerek servis edilir.


AĞLAYAN PASTA


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 paket kakao
1 vanilya
1 kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Üzeri için:
1 paket hazır çikolata sosu
1 paket krem şanti
2,5 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Önce ağlayan pastanın keki hazırlanır.
Yumurta ve şeker mikser ile çırpılır.Süt eklenir.
Üzerine, kakao, un, vanilya ve kabartma tozu ekleyerek çırpmaya devam edilir.
Hazırlanan karışım dikdörtgen bir fırın tepsisine düzgün bir şekilde dökülür.
180 derecelik fırında pişirilir.
Kek piştikten sonra bir müddet soğuması beklenir.
Kek soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı süt eşit şekilde dökülür.
Kremşanti  süt ile karıştırılır.Hazırlanan kremşanti 15 dakika kadar buzdolabında bekletilerek kıvam alması sağlanır.Daha sonra kremşanti kekin üzerine spatula yardımı ile yayılır. Kremşanti sürülen kek buzdolabında birkaç saat bekletilir.
Çikolata sosu ölçülere uygun bir şekilde pişirilir ve pastayı servis yapacağınız ana kadar soğutulur. Kek kare olacak şekilde kesilir.
Hazırlanan çikolata sosu servis tabağında dilimlere dökülerek ya da tepside dilimlerin üzerine dökerek pasta servis edilir.

ZERDE


Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
½ çay kaşığı zerdeçal
1 paket vanilya
1 küçük paket kuş üzümü
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
3 su bardağı su
YAPILIŞI:
Pirinç yıkanır ve bir tencerede su ile haşlanır.
İçerisine zerdeçal ilave edilir.
Taşmaya yakın şeker ilave edilir ve kaynatılır.
Daha sonra vanilya ilave edilir ve kısık ateşte bir süre daha kaynaması sağlanır.
Tüm karışım piştikten sonra kaselere konur soğuması beklenir. Üzerine ceviz yada kuş üzümü konularak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ


Malzemeler:
1 adet kereviz
2 patates
1 havuç
1 soğan
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet sıkılmış limon suyu
2 adet sıkılmış portakal suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Soyulan ve küp doğranan kerevizler kararmasın diye limonlu suda bekletilir.
Piyaz doğranan soğanlar zeytin yağında kavrulur.
Şeker ve tuz ilave edilir.
Üzerine halka doğranmış havuçlar eklenir kavrulmaya devam edilir.
Küp doğranmış patatesler eklenir. 1-2 kez karıştırıldıktan sonra kerevizler eklenir.
Karıştırılarak limon ve portakal suları eklenir.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı pişirilir.(Limon ve portakal sularını koyduktan sonra pişene kadar sebzelerin dağılmaması için karıştırılmaz.)
Sebzeler yumuşayınca ocağın altı kapatılır.
Üzerine dereotu serpilerek soğuk servis edilir.

LİMONATA


Malzemeler :
6 adet orta büyüklükte limon
1/2 demet nane
2 su bardağı toz şeker
5-6 su bardağı su
Nane yaprakları
YAPILIŞI;
Geniş ve derin bir kaba 6 adet limonun kabukları rendelenir.
İçine yarım demet nanenin yaprakları küçük küçük doğranır.
Ardından 2 su bardağı toz şeker ilave edilip, 10 dakika ovulur.
Daha sonra limonların suyu sıkılıp, karışıma eklenir.
5-6 su bardağı su ilave edip, iyice karıştırılır.
Hazırladığınız karışım 30 dakika buzdolabında bekletilir.
Buzdolabından çıkarttığınız karışım tel süzgeçte süzülür.
İsteğe göre su katılarak kıvamı açılabilir.
Limonata bardaklara dökülüp nane yapraklarıyla süslenerek, servis edilir.

UN KURABİYESİ


Malzemeler:
250 gram oda sıcaklığına getirilmiş margarin,
1 paket vanilya,
1 su bardağı nişasta,
2 su bardağı un,
1 su bardağı pudra şekeri,
YAPILIŞI;
Karıştırma kabına un, vanilya, nişasta,pudra şekeri alınır karıştırılır.
Üzerine margarin eklenip iyice yoğurulur.
Şekil verilip 200 derecede pişirilir ve rengi değişmemelidir.
Fırından çıkarılıp ilk sıcaklığı gidince üzerine pudra şekeri serpilir.

GÜL TATLISI



Malzemeler :
Hamuru İçin :
1 Paket Margarin
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı irmik
5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu ve vanilya
Fındık içi
Şerbeti İçin :
4 Su bardağı su
4 Su bardağı şeker
Yarım limon suyu
YAPILIŞI;
Margarin bir tavada eritilir.
Eritilen yağ ılındıktan sonra derince bir kapta sıvı yağ, yoğurt ve irmik ilavesiyle beraber güzelce karıştırılır.
Un bir kenarda vanilya ve kabartma tozuyla birlikte ince elekten geçirilip, havalandırarak elenir.
Diğer malzemeye un ilave edilerek, yumuşakça bir hamur yoğrulur.
Oklavayla çok ince olmayacak şekilde açılan hamur, çay bardağının ağzıyla kestirilerek yuvarlak parçalar elde edilir.
Çay bardağıyla kesilmiş 6 parça, birbiri üzerine, her biri kendi altındakini yarım daire şeklinde örtecek biçimde üst üste dizilir.
Bütün parçalar parmak ucuyla rulo şeklinde sardırılıp, hafifçe sıkılaştırılır.
6 Parçalı bu rulo hamur tam orta yerinden kesilir.
Kesilen tarafları altta kalacak şekilde yapılarak fırın tepsisine alınan hamurların üstte kalan orta kısmına bir tane fındık içi yerleştirilip fırında nar gibi oluncaya değin kızartılır.

Ayrı bir tencerede, su, şeker ve limon suyu kaynatılıp tatlının şerbeti istenen kıvamda kaynatılır.

Şerbeti verilecek tatlımız ve şerbet, her ikisi de ılık olmalıdır.