Lezzetli Yemek Tarifleri

SAÇ TAVA


Malzemeler:
500 gr.Kuşbaşı kuzu eti
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 sivri biber
3-4 domates
1 yemek kaşığı salça
1-2 diş sarımsak
Tuz,karabiber,pul biber
1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI:
Kuşbaşı doğranmış kuzu eti 5 dakika tencerede kendi halinde piştikten sonra sıvı yağ ilave edilerek  kavrulur.
Sonra ince doğranmış biberi ilave edilir.Bir süre karıştırılarak pişirilir.
Küçük doğranmış domatesler ve sarımsak  ilave edilir. isteğe göre çok az domates salçası eklenir.
Tuz, pul biber, kara biber ve dibi tutmasın diye bir bardak su ilave edilir.
Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.

FIRINDA DOMATES SOSLU KARNABAHAR


Malzemeler:
1 adet karnabahar (tuzlu ve limonlu suda haşlanmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
3-4 adet sivri biber
4 adet domates
 Tuz,karabiber,pul biber
1 yemek kaşığı domates  yada biber salçası
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI:
Yıkanmış ve temizlenmiş karnabaharlar, limonlu ve tuzlu suda fazla yumuşatılmadan haşlanır.Süzülerek soğuk suya çıkartılır ve bekletilir.
Doğranmış sarımsaklar zeytin yağı konmuş tencereye atılır.Tadlarının yağa çıkması için biraz kavrulur.
Küçük doğranmış sivri biber ve domatesler ilave edilir. Domatesler hafifçe pişene kadar karıştırılır.
Salça eklenerek karıştırılır.
Karabiber, pul biber ve tuzu eklenir. Kapağı kapatılıp 10-15 dakika pişirilir.Domates sosu hazırdır.
Tuzlu ve limonlu suda haşlanmış karnabaharlar fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine domates sosu yayılır.
Rendelenmiş kaşar peynirleri en üste serpilir.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Kaşarlar eriyip yemeğin üzeri kızardığında fırından alınır.Sıcak ve ılık servis edilir.


RENKLİ BÖREK


Malzemeler:
5 adet yufka
Islatmak için zeytinyağı ve su karışımı
İç harçlar;
Kıyma,soğan,sıvı yağ ve baharatlar
Haşlanmış patates,soğan,sıvı yağ,baharatlar
Ispanak,sıvı yağ,soğan ve baharatlar
Havuç ve sıvı yağ
Üzeri için:Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Kıymalı harç:Az sıvı yağda ince doğranmış soğan pembeleştirilir.Kıyma ilave edilerek kavrulur.Tuz ve baharatlar eklenerek ocak kapatılır.
Havuçlu harç:Havuçlar rendelenerek az yağda sotelenir.
Patatesli harç:Patatesler haşlanır.Rendelenen patatesler az yağda pembeleştirilen soğanla birlikte sotelenir.Tuz ve baharatlar eklenerek hazır hale getirilir.
Ispanaklı harç:Yemeklik doğranan soğan az yağda pembeleştirilir.Soğanlara kıyılmış ıspanaklar eklenerek sotelenir.
Bir yufka tezgaha yayılır.Üzeri zeytinyağı ve suyla ıslatılır.
Hazırlanan bir iç harcı yayılan yufkanın içine konarak rulo şeklinde sarılır.Diğer 3 yufkaya da sırayla aynı işlemler yapılır.
4 farklı harçla hazırlanan 4 rulo olur. En son kalan yufka da ıslatılıp bu 4 rulo içine konarak tekrar rulo şeklinde sarılır. Büyük bir rulo yapılmış olur. Rulo ortadan ikiye bölünüp  streçleyerek buzdolabına konur.Bir gece dolapta dinlendirilir.Acele ise derin dondurucuya konarak bir saat bekletilir.
Pişirileceği zaman 2 cm kalınlığında dilimlenerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.
Kenarlarına yumurta sarısı sürülerek 180 derecelik fırında pişirilir.
NOT:3 malzeme ile de yapılabilir.Farklı malzemelerle ve farklı renklerle de yapılabilir.

KURU BÖRÜLCE PİLAKİ


Malzemeler:
2 su bardağı kuru börülce
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
YAPILIŞI:
Börülceler 2-3 saat  ılık suda bekletilir.Suyu süzülerek tekrar tencereye konarak  haşlanır.Önce çıkan kara suyu dökülür ve  tekrar tencereye su konarak 2. kez haşlanır.Bu suyu da dökülerek hazır hale getirilir.
Kabukları soyulan havuç ve patates küçük küp şeklinde doğranır.Soğan da küçük yemeklik doğranır.
Bir tencereye zeytinyağı konur.Doğranan soğan ilave edilerek pembeleştirilir.Üzerine doğranan havuç ve patates eklenir.Bir iki çevrilerek karıştırılır.Salçalar eklenir.Haşlanan börülceler eklenir.Tuz atılarak su ilave edilir.
Önce yüksek ateşte,sonra kaynayınca kısık ateşte pişirilir.Börülceler yumuşayınca ve yemek kıvamı gelince ocak kapatılır.Ilık ve soğuk servis edilir.

ISPANAKLI PASTA


Malzemeler:
Kek İçin;
 3 yumurta
 1 su bardağı şeker
 1/2 su bardağı süt
 3/4 su bardağı sıvı yağ (1 su bardağından 1 parmak eksik)
 1 su bardağı ıspanak püresi (500 g ıspanağı buharda pişirip blenderdan geçirebilirsiniz.)
 1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya
 2,5 su bardağı un
Kreması İçin;
 3 su bardağı süt
 1 çay bardağı un
 2-3 yemek kaşığı nişasta
 1 çay bardağı şeker
 1 yumurta sarısı
 1 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
Yumurtalar  ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir.
Ispanak püresi ekleyip iyice karışana kadar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek karıştırılır.
Kek pişerken krema için bir tencerede önce yumurta sarısı ve şeker çırpılır.Sonra un, nişasta ve süt  eklenerek çırpılır. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonar tereyağı ve vanilya ekleyip tekrar çırpılır. Soğuyana kadar kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırarak soğuması beklenir.
Soğuyan kekin kenarları  ve ortasında oluşan bombe kesilerek  kek düzleştirilir. Kesilen parçalar daha sonra pastanın üzerine serpmek için rondoda kırıntı olana kadar çekilir.
Kek yatay olarak ortadan ikiye kesilerek iki kata ayırılır. Kremanın yarısını ilk katın üzerine sürüp ikinci katı yerleştirilir. Kalan krema ile kekin üzeri ve yanları kaplanır. Rondoda çekilen  kek kırıntılarıyla da  pastanın üzeri ve kenarları  kaplanarak süslenir.
İstenirse üzeri kalan krema yada krem şanti ile ve damla çikolatayla süslenerek servis edilebilir.

KURUT-KEŞ PEYNİRİ


Malzemeler:
Az yağlı yada yağsız yoğurt
Kaya tuzu       
Süzmek için bir bez torba      
YAPILIŞI:
Yoğurt, bez torba içine dökülür.Suyu çıkana kadar bekletilir.
Bir gün süzüldükten sonra torba üzerine bir taş konur ve 1- 2 gün daha suyunun çıkması için beklenir.
Bu aşamadan sonra yoğurt yumuşak bir peynir kıvamına gelmiştir ve 5 kg yoğurttan yaklaşık 1-1,5 kilo bir şey kalmıştır.
Kalan süzülmüş yoğurt bir tepsiye alınır üzerine kaya tuzu eklenerek yoğrulur. Tuz eklenmesinin nedeni raf ömrünü uzatmak içindir.
Daha sonra yoğurt ele alınarak misket büyüklüğünde yuvarlaklar yapılarak tepsiye dizilir. Üzerine ince bir bez örtülerek  güneşte kurumaya bırakılır.
İyice kuruyana kadar güneşte bekletilir. Tam kurumuş bir kurut peyniri taş kadar serttir. Genellikle rendelenerek kullanılır.
NOT:İçine farklı baharatlar katarak da değişik çeşitler yapılabilir.

HAŞHAŞLI REVANİ


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı siyah haşhaş
1 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Önce şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır.
Geniş bir kabın içine yumurtalar kırılır.Üzerine şeker eklenerek karıştırılır.Sonra yağ ve süt eklenir.Sırasıyla kuru malzemelerden un,irmik,haşhaş,kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır.
Hazırlanan karışım yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür.(Farklı model tepsilere de dökülebilir)
180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.
Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı gidince hazırlanan şerbet üzerine dökülür.Şerbeti çekene kadar bekletilir.
Üzeri için krem şanti ve süt birlikte karıştırılarak krema hazırlanır.Şerbetini çeken tatlının üzerine isteğe göre süslenerek servis edilir.

BROKOLİ VE HAVUÇLU KARNABAHAR TURŞUSU


Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
2 adet havuç
1 kuru soğan
8 diş sarımsak
1 litre su
2 yemek kaşığı tepeleme salamura tuzu
2yemek kaşığı toz şeker
2 çay bardağı elma sirkesi(1kg şişe için 1 çay bardağı)
1 litrelik 2 kavanoz
YAPILIŞI:
Karnabahar,havuç ve brokoliler yıkanır.Soğan ve sarımsaklar soyulur.
Karnabahar ve brokolinin dalları ayrılır.Havuç soyulup halka şeklinde kesilir.Kuru soğan kesilerek dörde bölünür.
Bir tencerede su ile salamura tuzu kaynatılır.
Soğan dörde bölünür.2 parçası bir kavanoza konur.4 adet sarımsak da aynı kavanoza soğanın üzerine eklenir.Diğer kavanoz da aynı şekilde 2 parça soğan ve 4 adet sarımsak ile doldurulur.Karnabahar,brokoli ve havuçlar  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 çay bardağı sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.Afiyet olsun.

ZAHTER SALAMURASI VE SALATA(Hatay)


Malzemeler:
Zahter(kekik)
Tuz
Limon tuzu veya sirke
Limon
Zeytin yağı
Salata için:
Nar ekşisi
Domates
Taze soğan
YAPILIŞI:
Zahter yaprakları dallarından koparılarak ayrılır.
Zahter bol su ile yıkanır ve suyu iyice süzülür.
Tuz ve limon tuzu ile iyice ovularak karıştırılır.
Kavanozun altına kalın bir dilim limon konur.
Üzerine zahter konur.Kavanoza çok sıkı bastırılarak doldurulur.
Aralarında boşluk kalmaması gerekir.Bu uzun süre dayanmasını sağlar.
Kavanozun en üstüne kalın bir dilim limon konur ve üstüne gelecek kadar sızma zeytin yağı ilave edilir. Kavanozun ağzı kapatılarak serin ve gölge bir yerde tahmini 1 ay bekletilir.
Bir ayın sonunda muhteşem bir lezzet ile yemeye hazır olur.

Yapılan salamuradan bir miktar alınarak geniş bir kaba çıkarılır.Üzerine nar ekşisi,doğranmış domates ve soğan eklenerek karıştırılır.Salata olarak servis edilir.