Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış mısır
300 gr kuru kayısı
300 gr incir
700 gr kuru üzüm
1 küçük paket kuş üzümü
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı ince bulgur
1 su bardağı süt
2 kg toz şeker
1 elma
1 armut
1 portakal
6-7 karanfil
Su
Servis için:
Nar
Toz tarçın
Badem
Ceviz
Antep fıstığı
Fındık
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Bir gün önce akşamdan buğday,nohut ve fasulye yıkanarak ıslatılır.
Sabah düdüklüde nohut ve fasulye 15 er dakika pişirilir.Buğday 30
dakika pişirilir.Suları süzülerek buzdolabına kaldırılır.
Aşure yapılacağı gün dolaptan haşlanmış buğday çıkarılarak büyük
bir tencereye konur.Üzerine çıkacak kadar su konarak kaynatmaya başlanır.Önceden
düdüklüde piştiği için kısa sürede yumuşamaya başlıyor.Yaklaşık yarım saat
sonra içine kuru fasulye ve nohut eklenerek pişirmeye devam edilir.
Pirinç yıkanarak bir tencerede üzerine su konulur ve yumuşayana
kadar pişirilir.Piştiği su ile tencereye eklenir.
Kuru kayısı yıkanarak suda 10 dakika kaynatılır.Kuru üzüm,kuş üzümü
ve incirler de aynı şekilde yıkanarak ayrı kaplarda suda kaynatılır.Kaynama
suları süzülür.Kayısı ve incirler istenilen büyüklükte doğranır.
Aşure tenceresine haşlanmış kuru meyveler eklenir.
Yıkanan bulgur, haşlanmış mısır ve süt eklenir. Suyu azalmış ise su
ilave edilir.
Bir cezve suya karanfiller konarak kaynatılır.Kaynayan suyu
süzülerek aşureye dökülür.
Toz şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir.
Kabukları soyulan elma ve armutlar küçük doğranarak ilave edilir.
Portakalın acı olan dış kısmı ince kazınarak veya soyularak
atılır.Altında kalan beyaz kısmı bezelye büyüklüğünde doğranarak aşureye
eklenir.Portakal kısmı da küp küp doğranarak eklenir.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılarak soğumaya
bırakılır.
Servis kaplarına konarak üzerine kıyılmış badem,ceviz,antep fıstığı,fındık,hindistan
cevizi,toz tarçın ve nar atılır.
Dağıtmadan önce evimize bolluk, bereket,sağlık ve afiyet getirmesi
için dua edilir.Allah herkesin yaptığı hayrı kabul eylesin.AMİN…