Lezzetli Yemek Tarifleri

KIZILCIK ŞERBETİ


Malzemeler:
1 kg kızılcık
1 litre su
1 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
YAPILIŞI:
Kızılcıklar yıkanıp geniş bir tencereye konur.
Üzerine su,tarçın ve karanfiller konarak kaynatılır.
Kızılcıklar yumuşayıp ezilene kadar kaynatılır.Sonra süzülerek başka bir kaba aktarılır.
Soğuduğu zaman isteğe göre şeker oranı ayarlanabilir.
Şekerli sevenler ilave şeker kullanabilir.Çok şekerli bulanlar da su ilave edebilir.

HAMSİ KIZARTMASI


Malzemeler:
1 kg hamsi
1 kase buğday unu
1 kase mısır unu
Tuz
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Öncelikle hamsiler kılçıkları çıkartılarak temizlenir.
Mısır unu ve buğday unu karıştırılıp içine bir miktar tuz atarak karıştırılır.
İki hamsinin iç kısımları bir birine bakacak şekilde birleştirilir.
Hamsilerin her iki yüzü  un karışımına bulanır.
Önceden ısıtılan yağda önlü arkalı çevrilerek kızartılır.

GREÇKA PİLAVI


Malzemeler:
1 su bardağı Greçka (karabuğday)
2 su bardağı sıcak su
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 havuç (rendelenmiş)
1 kuru soğan
Haşlanmış mısır
Tuz,karabiber,kimyon
YAPILIŞI:
Bir bardak yıkanmış Greçka 2 bardak sıcak su ile geniş bir kapta ıslatılır.
Suyunu çekene kadar (en az 1 saat)bekletilir.
Sıvı yağda yemeklik küçük doğranmış soğan pembeleştirilir.Havuç ve çok az mısır eklenir.Biraz daha pişirilir.
Üzerine suyuyla birlikte Greçka eklenir.Baharatlar atılır.Karıştırılarak pilav gibi pişsin diye kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Suyunu çekince ocak kapatılarak demlenmesi sağlanır.
Ilık olarak üzerine mısır serpilerek servis edilir.

BÜZME BAKLAVA(Hazır yufkadan)


Malzemeler:
16 adet hazır baklava yufkası
50 gr.Tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
Ceviz(iri kıyılmış)
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon
YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlanarak soğutulur.
Tereyağı tavada hafif eritilir.Sıvı yağ ile karıştırılır.
Bir baklava yufkası masaya serilerek fırça ile üzeri yağlanır.İkinci yufka yağlanmış yufkanın üzerine konur.İç harcı serpilerek ince bir oklavaya sarılır.İki kenarından yufkalar oklavanın ortasına doğru sıkıştırılarak büzülür.Oklavadan sıyırarak yağlanmış tepsiye dizilir.
Diğer yufkalarda aynı işlemden geçirilerek yapılır.
Baklavanın üzeri yağlanarak 170 derece ısıtılmış fırında pişirilir.
İlk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine dökülür.
Şerbetini çekince servis edilir.

SAÇ KAVURMA


Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı koyun eti
1 orta kuru soğan
1 büyük domates
2 yeşil biber
Kekik, nane,karabiber, pul biber, tuz,
Sıvı yağ.
YAPILIŞI:
Etler küçük küçük doğranır.Suyunu salıp çekene kadar saçta kısık ateşte pişirilir.
Üzeri bir kapakla kapatılarak pişmesi sağlanır.
Suyunu çekince biraz sıvı yağ konur.
Sırasıyla önce  ince doğranmış soğan, daha sonra da biber eklenir.Karıştırılarak bir süre pişirilir.
Sonra kekik,nane,karabiber,pul biber ve tuz atılır.
Pişmesine yakın küçük doğranmış domatesler de eklenir. Ve bir süre daha pişirilir.
Etler yumuşayıp piştiği zaman servis edilir.

BAYATLAMAYAN POĞAÇA(Hamuru Patatesli)


Malzemeler
3 orta boy patates
1 çay bardağı süt (ılık)
1 çay bardağı sıvı yağ
100gr. margarin veya tereyağı(oda ısısında)
1 paket instant maya (10 gram)yada 1 küçük paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta akı(sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
Üzeri için;
1 yumurta sarısı,
Susam,çörekotu
Patates Hamurlu Poğaça Yapılışı
Patatesler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve yoğurma kabı içerisine alınır.
Patatesler sıcakken çatalla yada ezme kaşığı ile ezilerek püre haline getirilir.Yada rendelenir.
Patates püresinin üzerine süt, sıvı yağ,margarin,şeker,yumurta akı ve biraz tuz ilave edilip karıştırılır.
Hazırlanan ılık karışım içerisine, maya ve azar azar un ilave edilip yoğrulur.
Hamur ele yapışmayıp kendini toplayınca bir kaba konur.
Hamurun üzeri örtülerek mayalanması için en az yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler yapılır.
Yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Yaklaşık 15 dak. dinlendirilir.
Patates hamurlu poğaça üzerine, fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülerek çörekotu veya susam serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 200° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not:Yumuşacık ve kolay bayatlamayan bu poğaçalar çok lezzetli oluyor.Sade olarak beğenilmesine rağmen, ben bazılarının içine kaşar peyniri ve zeytin koyarak da çeşitlendiriyorum.

TULUMBA TATLISI


Şerbet için malzemeler;
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Çeyrek limon suyu
Hamur için malzemeler;
2 su bardağı su
50 gram tereyağı
2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı irmik
3 adet yumurta (Yumurtalarınız ufak ise, 4 ya da 5 adet te kullanabilirsiniz. Kıvam, sıkma torbasından sıkılabilecek kıvam olmalı ancak kesinlikle çok cıvık olmayacak. Serte yakın bir kıvam).
Bir çimdik tuz
Kızartmak için; Ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Öncelikle şerbet için su ve toz şekeri tencereye konur.Normalden biraz daha uzun bir süre kaynatılır. İçine limon suyu eklenip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altı kapatılır.Soğuması için kaldırılır.
Hamur için ayrı bir tencereye su koyup ısıtılır. Isınan suyun içine tereyağı eklenip eritilir. Unu da ilave ederek bir spatula ile iyice pürüzsüz oluncaya kadar karıştırarak pişirilir.
Pürüzsüz bir hamur kıvamını alınca ayrı bir kaba alıp iyice soğutulur. Soğuyan hamurun içine nişasta, tuz, irmik ve ilk yumurta eklenip mikserle çırpmaya başlanır.
Yumurtalar kesinlikle teker teker ilave edilerek kıvamı kontrol edilmelidir.
Her bir yumurtayı iyice yedirdikten sonra diğeri eklenir.
Hamuru kıvam bulunca, genişçe ve tercihen seramik yada kalın tabanlı bir tavaya 2 parmak olacak şekilde ayçiçek yağı konur. (Yağın altını hemen açmayın, yağ kesinlikle orta ısıda olmalı. Kızgın yağa sıktığınız hamurlar, yumurta hemen pişeceği için yanacaktır. İstediğiniz sonuç olmayacaktır. Dışı da kıtır kıtır olmaz).
En kalın yıldız uçlu krema sıkma aparatı kullanarak hamur sıkma torbasına doldurulur.
Yağın içine istenilen boyutlarda sıkarak bıçak veya makas ile ucu kesilir. Ağır ağır arada karıştırarak her tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Kızaran tatlılar (dışları sert olur zaten) delikli bir kepçe ile yağları süzülerek alınır ve soğuk şerbetin içine atılır. İyice karıştırıp şerbeti çekince  servis edilir.

PEYNİRLİ BİSKÜVİ


Malzemeleri:
2 adet yumurta – Birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
150 gr. tereyağı (oda ısısında yumuşak)
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı beyaz peynir (Rendelenmiş yada ufalanmış)
1 çay kaşığı Çörekotu
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
Susam,çörekotu v.s
YAPILIŞI:
Bir kasede 1 bütün yumurta ve sarısı ayrılan 1yumurtanın beyazı, sıvı yağ, yoğurt ve erimiş tereyağı çırpılır.
Üzerine un ve kabartma tozu elenerek eklenip önce karıştırılır ardından yoğrulur.
Rendelenen beyaz peynir ve çörek otu  ilave edilip tüm malzemeler karışıncaya kadar yoğrulur.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında açılır.
İstenilen yuvarlak kalıpla şekil verilir.Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
Bir kasede yumurta sarısı ve suyu karıştırılıp fırçayla bisküvilerin üzerine sürülür.
Çörek otu ve  susam serpilerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.

SALLAMA YAĞLI-SİRKELİ BİBER TURŞUSU


Malzemeler:
1 litrelik Şişe İçin;
Kıl Biber, Çiçek (Süs) Biberi, Top Biber vs.
8-9 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı elma sirkesi
1 çay bardağı su
1 dolu yemek kaşığı iri turşu tuzu
1 tatlı kaşığı şeker
2-3 dal maydanoz
3-4 tane karabiber
YAPILIŞI:
Biberler yıkanır, sarımsaklar ayıklanır. Biberlerin sap kısımları biraz kesilir.
Aralara sarımsak koyarak biberler şişeye sıkıca dizilir. Şişe üzerinde 2-3 parmak pay bırakılır.
Hepsi bittikten sonra tuz, şeker, yağ, su ve sirke konulur. Ağzı kapatılıp iyice çalkalanır.
Kapağını açıp 2-3 dal maydanoz koyup bastırılır. Varsa 3-4 adet tane karabiber atılır.
Ağzı sıkıca kapatılarak göz önüne bir yere konur ve gelip geçtikçe devamlı sallanır. Hatta ara sıra şişe alt üst yapılır.
Yaklaşık 15 gün sonra hazır olur ve yemeye başlanır.

ELMALI KURABİYE


Malzemeler:
250 gr margarin veya tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
l su bardağı pudra şekeri
l kabartma tozu
2,5 yada 3 su bardağı un
İçi için:
l çay bardağı şeker
l kahve fincanı çekilmiş ceviz
l tatlı kaşığı tarçın
4-5 adet orta boy elma
Üstü için:
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Elmaların kabuğu soyulur ve çekirdek kısmı çıkartılıp rendelenir.
Bir tencereye elmalar ve şeker konarak orta ateşte elmalar yumuşayana kadar 10-15 dakika pişirilir. Piştikten sonra ceviz ve tarçın eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığındaki margarin,yoğurt ve pudra şekeri karıştırılır.
Kabartma tozu ve un bir kaba elenir.
Unlu karışımdan azar azar katarak bir hamur yapılır. Hamur ele yapışmayıp eli bıraktığında olmuştur.
Hamur 3 eşit parçaya bölünür.Her bir parça merdaneyle orta kalınlıkta açılır.Önce ortadan dörde bölünür.Sonra her bir parça tekrar dörde bölünerek üçgen gibi kesilir.
Hamurun alt kısmına hazırlanan harçtan l tatlı kaşığı kadar konur.Sigara böreği sarar gibi sarılır.Bütün hamur bu şekilde hazırlanır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
Önceden ısıtılan 170 dereceli fırında yaklaşık 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı renk alana kadar pişirilir.
Tepsi fırından çıkartılır,Ilındıktan sonra kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.
Servis tabağına alınarak servis yapılır.

BAHARATLI EKMEK


Malzemeler:
4-5 su bardağı tam buğday unu(7 tahıllı un da olabilir)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 kahve fincanı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru maya(instant)yada yaş maya
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı susam
5-6 adet ceviz içi(kıyılmış)
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına un elenip ortası açılır.Etrafına tuz ve şeker serpilir.Büyük bir kasede zeytin yağı, ılık süt ve su karıştırılır.Maya tam ortasına konur.Ardından sıvı karışımlar çok yavaş una eklenerek yoğurmaya başlanır.Baharatlar eklenir.Yoğrulan hamur yumak haline getirilir.Üstü kapalı ılık bir yerde 1 saat bekletilir. Sonra açıp mayası hafif söndürülerek istenilen kabın içine konur.Ekmek makinasında da yapılabilir. Ardından 30 dakika kadar beklemesi için tekrar üstü kapatılıp ılık ortama bırakılır. İyice kabaran hamurun üstüne su sürülerek 40-50 dakika 180 derecedeki fırında  pişirilir.(Pişerken yumuşak olması için fırının alt kısmına su dolu bir kap bırakılır)
NOT:Tuz ve baharat miktarları isteğe göre değişebilir.