Malzemeler;
Lezzetli Yemek Tarifleri
Fındıklı Güllaç
ISLAK KEK
Malzemeler;
3
yumurta
1,5 su
bardağı toz şeker
1 çay
bardağı sıvı yağ
1 su
bardağı süt
1
vanilya
1
kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1küçük
paket kakao
YAPILIŞI;
Şeker ve yumurtalar çırpılır.
Kakao,yağ ve süt eklenir.
Bu karışımdan bir bardak ayrılır.
Kalan diğer malzemeler de eklenip karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına konur.160 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Yaklaşık 40 dakika sonra çıkarılır ve ayrılmış karışım üzerine dökülerek kapatılmış fırında 5 dakika dinlendirilir.
Afiyet olsun.
TAVUKLU TRAKYA MANTISI
MALZEMELER:
Hamur
malzemesi:
500gr.
un
1 çorba
kaşığı tuz
Su
İç
malzemesi:
Tavuk
göğüs eti(varsa kaz eti ile yapılır)
2 su
bardağı pirinç
2 yemek
kaşığı tereyağı
1 çay
kaşığı tuz,karabiber
3 su
bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Tavuğun göğsü haşlanır.İnce ince didiklenir.
Suyu kenarda bekletilir.
Pilavı hazırlanır.
Tencereye yağ konularak pirinçler biraz kavrulur.
3 su bardağı kaynar su ve tavuk etleri katılarak suyu çekene kadar pişirilir.
Tuz ve karabiber
katılır.Ocaktan alınarak hamur açılıncaya kadar bekletilir.
Hamur malzemeleri karıştırılarak çok sert olmayan hamur elde edilir.
Bezelere ayırdıktan sonra oklavayla açılır.
Sonra ikişer santim uzunluğunda karelere kesilir.
Ortalarına hazırlanan içten konarak poğaça şeklinde kapatılır.
Yağlanmış tepsiye dizilerek fırına sürülür.
Hafif kızardıktan sonra üzerine et suyu dökülerek tekrar fırına sürülür.
Suyunu çekinceye kadar pişirilir.
İsteğe göre ayran ile servis edilebilir.
Afiyet olsun.
TAVUK KAPAMA
Malzemeler;
4 adet
tavuk baget
2 su
bardağı pirinç
1 soğan
1 yemek
kaşığı biber veya domates salçası
tuz,karabiber
1 kahve
fincanı sıvı yağ
Tavuk
suyu
Yapılışı;
Tavuklar haşlanır.
Küp doğranan soğanlar sıvı yağda pembeleşene kadar sotelenir.
Salça eklenir.
Bir iki kez çevrilir.Tuz karabiber serpilir.Yıkanmış pirinçler tepsiye dökülür.
Tavuk bagetler fırın tepsisine düzgünce yerleştirilir.
Tavukları haşladığımız su ilave edilir.
Üzeri yağlı kağıt ile örtülür.
Fırında 40 dakika 150 derecede pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ
MALZEMELER:
500 gr orta yağlı kıyma
500 gr koyun kıyma
iki dilim ekmek içi
1 adet soğan rendesi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 diş sarımsak
bu malzemeler iyice
karıştırılır ve dolapta 3-4 saat bekletilir.
Sonra ;
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı
biber
1 çay kaşığı pul biber
ilave edilir ve tekrar
yoğrulur.
2 çorba kaşığı 0 numara
irmik ilave edilir ve tekrar yoğurulur,üzeri kapatılıp bir gece buzdolabında
dinlendirilir.
Ertesi gün şekil
verilerek yağsız tavada yada mangalda pişirilir.
Mangalda kesinlikle
mükemmel oluyor hele bir de yanında taze pişmiş ekmek yada lavaş olursa
Yanında salça sos,köz
biber,domates ve pilav gibi garnitürlerle servis edilebilir.
Afiyet olsun
KOZYÖRÜK TATLISI
Malzemeler
1 paket margarin (250 gr)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
3 su bardağı un
şerbeti için:
2 su bardağı şeker
1 bucuk su bardağı su
Yapılışı:
1-Margarin eritilir
2-Şeker, yoğurt ve karbonat konulup karıştırılır
3-Un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
4-Hamur küçük parçalar halinde yuvarlanıp sonra yassıltıp tepsiye konulur
5-Şerbeti fazla kaynatılmadan sadece şekeri karıştırılıp eritilir
6-Tatlı sıcak şerbet soğuk olarak haşlanır.
KURU İNCİR DOLMASI
Malzemeler;
20 adet kuru incir
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
YAPILIŞI;
Pirinçler yıkanır ve 10
dakika suda bekletilir.
İncirler yıkanır ve sap
kısımları kesilir.
Kesilen sap kısımlarından
parmak ile içi açılarak genişletilir.
Açılan yerden çay kaşığı ile
pirinçler doldurulur.
Doldurulan yerleri üste
gelecek şekilde bir tencereye dizilir.
Üzerine su ve şeker dökülür.
Önce yüksek ateşte sonra
kısık ateşte suyu gidene ve pirinçler yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirilir.
Soğuduğu zaman tencereden
çıkarılarak soğuk servis edilir.
SÜTLÜ BİBER TURŞUSU (RUMELİ)
Malzemeler :
1Kalıp Sert Beyaz Peynir ( ...yaklaşık 750 gr )
Tuz
Yapılışı :
Süt iyice kaynatılır.
Peynirin de tuz oranı göz önüne alınarak arzu edilen oranda tuz ilave edilir.
Süt bir kenarda ılınmaya bırakılır. ( Yoğurt mayalanacak sütten biraz daha ılık olmalıdır. )
Biberler 3-
Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak kadar doldurulur.
Kavanozdaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar kırıklı sert beyaz peynir konulur.
Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan, biraz daha sıcak süt kavanozlara ağzına kadar doldurulur.
Kavanozlar sıkıca kapatılır.
Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak üzerleri sıkıca örtülür. Sofra bezi ayrıca bir iki kat örtüyle kapatılarak, kavanozlar yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakılır.
Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan kavanozlar, arada kontrol edilir.
Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozlar buzdolabına alınır.
10 Gün sonra yemeye hazır hale gelirler. Fakat, buzdolabında biraz daha uzun tutulursa lezzeti ve kıvamı daha artar.
Manca Salatası
Malzemeler :
4-5 adet patlıcan
3-4 etli kırmızı ( yağlık ) biber
3 orta boy domates
4-5 sivri yeşil biber
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu ( arzuya göre )
1 kahve fincanı zeytinyağı ( ayçiçek yağı )
1 kahve fincanı elma veya üzüm sirkesi
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar ve etli yağlık kırmızı biberler ateşte közlenir.
Közlenen malzemelerin kabukları dikkatlice soyulup dişe gelecek parçalar halinde kıyılır.
Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tohum yatakları alınıp ince kıyılmış yeşilbiberler, maydonoz ve dereotu da ilave edilir.
Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve sirke ilave edilir.
Tüm malzeme güzelce karıştırılıp tuzu ayarlanır.
Bir süre dinlendirip servise alınır.
Not : Sarımsağın bol kullanılması ve sirkeyle lezzetlendirilmesi mancanın en belirgin özelliğidir. Bu uygulama sırasında sosu için asla limon kullanılmaz
PIRASA BÖREĞİ (Pıreşe)
Malzemeler
2 orta boy soğan
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
7-8 kaşık mısır unu
1 paket kabartma tozu
tuz
Yapılışı:
Pırasalar yıkanarak ince ince kıyılır. Soğanlar yemeklik doğranır. Bir tava icerisinde 2 yemek kaşığı yağ ile soğan ve pırasalar sotelenir. Soğumaya bıraklır.
Bir kap içerisinde yumurtalar çırpılır. Yağ ve yoğurt ilave ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Soğuyan pırasalar, mısır unu, kabartma tozu ve tuz eklenerek karıştırılır uygun bir tepsiye 1 parmak kalınlığında dökülür.
170 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
LİMONLU TERBİYE
Marinad İçin Malzemeler
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı limon suyu
1 yemek kaşığı ufalanmış
mercanköşk
1 yemek kaşığı iyice
ufalanmış kekik
Tuz
HAZIRLANIŞI
Terbiye için sarımsak, yağ,
limon suyu,tuz,mercanköşk ve kekiği derin bir kapta karıştırın. Et parçalarını
bulayıp kalan sosu üzerine dökün. Ağzını kapatarak gece boyunca dolapta
bekletin.
NAR EKŞİSİ İLE ET TERBİYESİ
Terbiye İçin Malzemeler
4 çorba kaşığı sıvı yağ
8 çorba kaşığı sulandırılmış
salça
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı pul
biber
2 çorba kaşığı soğan suyu
4 çorba kaşığı nar ekşisi
Karabiber Tuz
HAZIRLANIŞI
Derin bir kapta salçayı
sulandırın, içine dövülmüş sarımsak, sıvı yağ, soğan suyu, nar ekşisi ve
baharatları ilave edin. Bu sosta eti 2 saat dinlendirin.
ET İÇİN YOĞURT TERBİYESİ
Marinad İçin Malzemeler
1 çorba kaşığı soğan suyu
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatli kaşığı kekik
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Biftekleri 1 parmak eninde
dilimlere ayırın.Sogan suyu, sıvı yağ, yoğurt, kekik, tuz ve karabiberi oval
bir kapta karıştırarak etleri bu sosta 4 saat bekletin.
ETLERE UYGULANAN TERBİYELER
ETLERE UYGULANAN TERBİYELER
Marinad Etmenin Amaçları
Marinad, etlere hoş koku ve
lezzet vermek için yapılan bir işlemdir. Marinad içindeki malzemeler etlere
geçerek istenen lezzet elde edilir. Bu işlem aynı zamanda etlerin yumuşatılması
içindir. Marinad içindeki et marinad sıvısındaki asitte dinlenerek yumuşar.
ÇEŞİTLİ MARİNAD YÖNTEMLERİ
Çiğ Marinadlar
Çoğunlukla av hayvanı etleri
ve kırmızı etler için yapılır. Örnek verecek olursak; bazı yahniler, burginyon,
reze usulü pişirilecek bazı etler vb. için uygulanır.
Çiğ Marinadlar için
kullanılan malzemeler
Soğan, havuç, kereviz dalı,
maydanoz sapı, sarımsak, defne yaprağı, kekik, aromatik bitkiler, tane
karabiber, karanfil, kırmızı veya beyaz şarap, konyak, sirke, bira, zeytinyağı
veya diğer sıvı yağlar.
Çiğ Marinadları Hazırlama Tekniği
Et kesilip hazırlanır.
Marinad kabının içine, malzemelerin bir kısmı koyulur. Marinad olacak etler
kaba yerleştirilir. Kalan malzemeler üzerine eklenir. Şarap, sirke, konyak,
sıvı yağ eklenir. Marinad edilecek etlerin tamamının sıvının içinde kalmasına
dikkat edilmelidir. Üzeri kapalı olarak buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Ara
ara marine edilen etler çevrilmelidir.
Kısa Süreli Marinadlar
Genellikle küçük parça etler
için kullanılır. Türk mutfağında genellikle uygulanan yöntem budur. Bu tür
marinadlarda yiyeceklerin kalma süresi terbiye edilecek etin yapısına ve
özelliğine göre değişir.
Kısa süreli marinadların
hazırlama tekniği Marina edilecek parçalar hazırlanır. Aromatik malzemeler
eklenerek karıştırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir.
Çeşitli Etlere Uygulanacak
Marinadlar ve Süreleri
Izgara etler sıvıyağ, kekik,
defne yaprağı, soğan suyu, karabiber, isteğe bağlı ve özel baharatlar içinde 2
saat ile 2 gün arasında bekletilir. Tavuk etleri ve kanatlılar; sıvıyağ, kekik,
defne yaprağı, soğan suyu, karabiber, isteğe bağlı ve özel baharatlar içinde 2
saat ile 2 gün arasında bekletilirler. Balıklar, çiğ olarak zeytinyağı, tuz,
dereotu, limon suyu, karabiber, kekik, defne yaprağı, kereviz dalı, vb aromatik
malzemeler içerisinde 2 saat ile 24 saat arasında bekletilir. Av etleri ise
ızgara etlerde kullanılan çiğ marinadlar içerisinde 2 saat ile 2 günarasında
bekletilir.
KEREVİZ SALATASI
MALZEMELER
1 orta boy kereviz
1 orta boy yeşil elma
1 kaşık mayonez
yoğurt
2 diş sarımsak
dövülmüş ceviz
HAZIRLANIŞI
Kerevizi soyup rendeleyin.
Elmayı soyup rendeleyin.
Sarmısaklı yoğurt, ceviz ve bir kaşık mayonezle
karıştırın.(maydanoz yada kereviz yaprağı da eklenebilir.)
AKDENİZ SALATASI
Malzemeler
2 Adet orta boy salatalık
2 Adet yeşil biber
1 Adet orta boy kırmızı soğan
200 gr sert beyaz peynir
1 Kilo domates
100 gr siyah zeytin
100 gr yeşil zeytin
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
3-4 Çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon
Tuz
Hazırlanışı
Salatalıkları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri küpler halinde doğrayın. Biberleri ikiye bölüp sap ve çekirdekli kısımlarını temizledikten sonra küçük küçük doğrayın.Soğanı soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Beyaz peynir ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Domates, salatalık, biber, soğan halkalarını derin bir kaseye alın. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip, tuz serpin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Peynir ve zeytinleri ekleyip, karıştırın. Üzerine yarım limon sıkıp, servis yapın
Kastamonu Püryan (Piran) Kuyu Kebabı
Evde veya herhangi bir lokantada yapılmaz. Ancak Kastamonu'ya seyahat esnasında yemek mümkün. Fuar ve festivallerde de yapılıyor ama yıllar önce Feshane'de "Kastamonu Günleri"nde yemiş, yediğime pişman olmuştum. Tatmadan almamak da şart.
Püryan veya mahalli şive ile "piran" denen kuyu kebabı birçok bölgede yapılsa da en lezzetli bir şekilde Kastamonu yöresinde yapılıyor. Kebabın yapımı için yaklaşık 1,5 metre derinliğinde kuyu gerekiyor. Kuyunun içinde yakılan ateş ise ısısını başka bir yere harcayamaz ve sadece üstündeki ocakta pişen kuzuya ayırır. Böylece kuzu ile yemeğin içine atılan diğer sebzelerle birlikte yaklaşık iki saat boyunca pişiyor ve hem etin lezzeti sebzelere sebzelerin lezzeti ise ete geçiyor. Böylece ortaya harika bir yemek çıkıyor.
Püryan kebabında kuyunun etrafı çamurla kaplanıyor ve yemeğin lezzetini tam alması bekleniyor. Özellikle düğün ve toplu halde yenen yemeklerde misafirlere ikram edilen özel bir yemek olarak anılan püryan kuyu kebabı Kastamonu’yu gezenler için iyi bir alternatif.
Kebabın yanına ayran yahut yöreye özgü pilav ve salata da alabilir, üzerine yöresel tatlılardan birini deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kastamonu Simit Tiridi
Simitler aslında hemen her yörede susamla yapılıyor. Yani simit denilince kim olursa olsun aklına susamlı simitler geliyor. Ancak Kastamonu simidinde susam bulunmuyor. Ayrıca bu simit böreklik yufka ile hazırlanıyor ve böylece tüketilmesi oldukça keyifli. Simitte susam olmaması sebebiyle bazı simitçiler simitlerini kel simit adıyla da satıyor.
Kastamonu simidini tanıdıktan sonra bu simitle yapılan simit tiridi de oldukça harika bir lezzet.
Simitlerin parçalar halinde tabakta kemik suyu ve sarımsaklı yoğurt ile servis edildiği simit tiridi bazı yerlerde kıyma ve tereyağı da eklenerek servis ediliyor. Böylece bir tabakta birçok lezzet bir araya toplanmış oluyor.
Afiyet olsun.
Patatesli Bazlama
Malzeme:
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket kuru maya
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 1 kilo un.
Patates harcı için de;
- 5-6 adet patates
- 1 adet soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı kimyon
- 1 tutam karabiber
Patatesli Bazlamanın Yapılışı:
- Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurun.
- Üzeri kapalı 45 dakika mayalanmaya bırakın.
- Patatesleri soyup haşlayın, ve ezin.
- Sıvıyağında soğanla kavuralım.
- Baharatları ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Üzerine ezilmiş patatesi ekleyip karıştıralım. İsteğe bağlı ince kıyılmış maydanoz ekleyin.
- Soğuduktan sonra beze sayısı kadar paracalar yuvarlayın.
- Hamuru 8-10 bezeye ayırın. Bezeleri biraz genişletip patates toplarını koyup kapatın.
- Merdane veya oklava ile hamura bastırıp dikkatlice büyütün.
- Yapışmaz bir tavayı ısıtın.
- Arada çevirerek kızarana kadar pişirin.
- Tavadan alıp hemen üzerine tereyağ sürüp servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
Portakallı Pelte
Malzemeler
2 yemek kaşığı dolusu buğday/mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker(isteğe göre arttırılabilir)
1 portakal kabuğu rendesi
3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Not:Kıvamı kendinize göre sıvı yada katı isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Yapılışı
Bir tencereye nişasta,toz şekeri ve portakal suyu konarak karıştırılır.
Rendelenmiş portakal kabuğu eklenir.
Tencere ocağa alınır ve karıştırmaya devam edilerek pişirilir.
Orta ateşte altı tutturulmadan sürekli karıştırılarak pişirilir.
Ocaktan alınan pelte servis kaselerine konur.
İsteğe bağlı süslenebilir.
Oda ısısında soğuyana kadar bekletilir ve sonra buzdolabına konur.
Afiyet olsun.