Lezzetli Yemek Tarifleri

RUS SALATASI



Malzemeler:
 4 haşlanmış patates
1 kase doğranmış kornişon turşu
1 kase haşlanmış bezelye
1 kase haşlanmış havuç
4 kaşık mayonez
5 kaşık yoğurt ve tuz
YAPILIŞI;
Haşlanmış küp küp doğranmış patateslerin içine yine haşlanıp küp küp doğranan havuçlar,bezelyeler,doğranmış kornişon turşuları koyup karıştırılır ve tuzu ilave edilir.
Yoğurtla mayonez ayrı bir kapta çırpılır.
Karışımın üzerine dökülür.
Güzelce karıştırdıktan sonra servis tabağına alınır.

YUMURTA DOLMASI



















Malzemeler;
4 yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
3-4 dal maydanoz(ince doğranmış)
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz
YAPILIŞI;

Yumurtalar haşlanıp soyulur.Üstlerinden sarıları çıkabilecek büyüklükte bir kapak açılır.Çay kaşığı ile sarıları çıkartılır.Bir kapta sarıları baharatlar ile karıştırılıp tekrar yumurtaların içine doldurulur.Bıçakla kesilen kapaklar kapatılıp servis edilir.Afiyet olsun.

DENİZ BÖRÜLCESİ



MALZEMELER:
 1 bağ deniz börülcesi
 Yarım limon suyu
 1-2 diş sarımsak
 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
YAPILIŞI;
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımları kesilip atılır.Kalanları iyice yıkanır. Tencereye kaynamış su koyup, börülceler içine eklenir.
10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar çok az haşlanır.Biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır. Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için soğuk sudan geçirilir.
Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmektedir. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımları sert dal kısımlarından ayırılır. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yapılan sos üzerine gezdirilir.

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA




MALZEMELER:
1 kg içlik taze bakla
2 bardak su
2 tane soğan
1çay  bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 demet dereotu
Tuz
yarım çorba kaşığı un
yarım limon suyu

YAPILIŞI:
Bir tencereye ölçülere göre su, un, limon suyu koyup iyice karıştırılır.
Kabuklu baklanın kabuklarının ayıklanmasıyla iç haline getirilmiş baklalar suyun içine atılır.
Başka bir tencereye zeytinyağı ile doğranmış soğan konup, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Buna ayıklanmış olan baklalar tenceredeki suyu ile birlikte, olduğu gibi ilave edilir
Ayrıca şeker ve tuz da katılır. Kapağı kapatılır ve bir saat pişirilir.
Sonra üzerine dereotu serpilir ve tencere ateşten indirilerek soğutulur.
Tabağa alınıp servis yapılır.

HUMUS(Hatay)



Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı kırmızı biber
2-3 diş sarımsak
2 limon
Üzeri için:
Limon dilimleri veya kornişon
Kimyon
Pul biber veya toz biber
Zeytinyağı
YAPILIŞI:
Nohutun kabukları iyice temizlenir.Mutfak robotunda hamur kıvamına gelene kadar çekilir.
Üzerine tahin,dövülmüş sarımsak,kırmızı biber ve tuz katılarak tekrar çekilir.
Azar azar zeytinyağı ve limon eklenir.Kıvama gelene kadar karıştırılır.
Servis tabağına alınarak üzerine kimyon,pul biber ve zeytinyağı karışımı dökülür.Limon dilimleri veya kornişonla süslenip servis edilir.(İsteğe göre farklı süslenebilir)

FAVA


















Malzemeler;
500 gr iç bakla
2 kuru soğan
Yarım kahve fincanı  zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz
Dereotu (servis için)
YAPILIŞI;

Akşamdan baklalar ıslatılır.Islatılmış baklalar doğranmış soğanlarla üzerine çıkacak kadar konulan bol suda pişirilir.Yumuşayınca tuz ve şeker eklenir.Suyu çekince2 yemek kaşığı zeytinyağı ile blendırdan geçirilir.Üzerine dere otu ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.Afiyet olsun.

KISIR


























Malzemeler;
3 su bardağı ince bulgur
1 demet maydanoz
1 marul
5-6 yeşil soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1 limon
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz,karabiber,kimyon,pul biber,isot,sumak
Zeytin yağı
YAPILIŞI;
İnce bulgur ılık suyla yıkanıp süzülür.
Üzeri kapatılıp 15 dakika bulgurun şişmesi beklenir.
Yıkanan maydanoz ve soğanlar  ince ince doğranır.Maruldan 3-4 yaprak doğranıp,kalanı servis için ayrılır.
Limon suyu, nar ekşisi isot,pul biber, sumak ve zeytinyağ bir kasede karıştırılır.
Şişen bulgurlara önce limonlu sosu eklenir.Sonra salçalar ve baharatlar da eklenerek çiğ köfte yapar gibi karıştırılarak iyice yoğurulur.
Son olarak yeşillikler katılarak karıştırılır.
Limon dilimleri ve marulla süslenerek servis edilir.























YOĞURTLU SEMİZ OTU SALATASI






















MALZEMELER:
1 demet semizotu
1 büyük kase yoğurt ( süzme yoğurt da olabilir )
2,3 diş sarımsak
zeytinyağı
 tuz,pul biber,kuru nane.

YAPILIŞI: 
Semiz otunu birkaç kez yıkayıp süzdürün.İri iri doğrayın.Sarımsakları ezip  yoğurtla iyice karıştırın.Semiz otlarını katıp karıştırın.İsteğe göre tuz ekleyin.Servis tabağına alın.Üzerine zeytinyağı gezdirin.Pul biber ve kuru nane serperek servis yapın.AFİYET OLSUN.

LOR SALATASI




















MALZEMELER:
1 su bardağı Lor peyniri
2 domates
1 salatalık
4,5 dal maydanoz
2,3 dal dereotu
YAPILIŞI:

Domatesleri küp küp doğrayıp suyunu süzün.Salatalık ve yeşillikleri de doğrayın.Hepsini karıştırın.İsterseniz  üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.AFİYET OLSUN

PATATES SALATASI





















Malzemeler;
5-6 adet orta boy patates
5-6 adet yeşil soğan
1 adet orta boy sivri biber
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 limon
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı pul biber
 tuz
YAPILIŞI;

Patatesler tencerede haşlanır, daha sonra kabukları soyulup küp küp doğranır.
Maydanoz, sivri biber ve taze soğanlar yıkanarak ince ince doğranır ve patatese  eklenir. 
Sonra tuz, pul biber  eklenerek  karıştırılır.Sıvı yağ ve limon bir arada çırpılır ve patates salatasına eklenip karıştırılır.Uygun bir tabağa konulup arzuya göre süsleyip servis edilir.

KEREVİZ SALATASI























Malzemeler;
500 gr kereviz
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı mayonez
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI;

kereviz çabuk karadığı için önce sosu hazırlanır.Yoğurt,mayonez,ezilmiş sarımsak,tuz ve cevizler  karıştırılır.Kerevizler temizlenip rendelenir ve sosa karıştırılır.Uygun tabakta üzerine zeytinyağı ve ceviz gezdirilerek servis edilir.Afiyet olsun.

DOMATES ÇORBASI

Malzemeler:
4 iri domates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1su bardağı süt
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Nane
kroton
YAPILIŞI;
Un yağda kavrulur,karıştırılarak domateslerin suyu ve şeker yavaş yavaş ilave edilir.
Süt eklenir ve sürekli karıştırılır.
Koyulaşınca tuz atılır.
İsteğe göre az yağda kızartılan küçük küp kesilmiş ekmekler(kroton) servis sırasında çorbanın üzerinde nane ile birlikte servis edilir.

YAYLA ÇORBASI

Malzemeler;
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı su veya et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
kuru nane
tuz
1 yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
terbiyesinin kıvamını açmak için 1 çay bardağı su
YAPILIŞI;
Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra kısık ateşte 5 bardak suyla pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Yumurta sarısı,yoğurt ve su karıştırılıp çorbaya azar azar katılır. Kızdırılmış tereyağında nane çorbaya ilave edilerek servise sunulur. Afiyet olsun.

PATATES ÇORBASI

  MALZEMELER:
  10 bardak su veya et suyu
  1,5 çorba kaşığı tereyağ
  1,5 çorba kaşığı un
  1 orta boy soğan
  3 patates
  1 bardak süt
  1 yumurta sarısı
  Tuz
  YAPILIŞI:
  Rendelenmiş soğan yağ ile pembe renk alana kadar kavrulur. Un katılır. Biraz daha çevrilir.
  Rendelenmiş patates et suyu konup iyice pişirilir.
  Tel süzgeçten geçirilir. Tuz atılır.
  Yumurta sarısı ve süt karışımı katılıp ateşten alınır.
  Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.

SOĞAN ÇORBASI

  MALZEMELER:
  1 bardak su veya et suyu
  3 çorba kaşığı un
  2 çorba kaşığı yağ
  4 orta boy soğan
  1 bardak süt
  1 yumurta sarısı
  1- 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
  Tuz
  YAPILIŞI:
  Soğan rendelenir, yağ ile tencerede pembe kavrulur.
  Un konur, biraz daha karıştırılır.
  Et suyu ilavesi ile pişirilir.
  Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.
  Yumurta sarısı süt ile çarpılır. Kaynayan çorbaya katılıp karıştırılır. Ateşten alınır. Tuz atılır.
  Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.

İŞKEMBE ÇORBASI

  Malzemeler:
  1 kg. dana işkembesi
  2 kaşık un
  2 çorba kaşığı yağ
  3- 4 diş sarımsak
  2 kahve fincanı sirke
  Yarım kahve kaşığı kırmızı biber
  Tuz
  YAPILIŞI:
 İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice    kazınıp bol    su ile yıkanır.
 8- 10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır.
 Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2- 3 taşım kaynatılır.
 Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır.

MANTAR ÇORBASI



  Malzemeler:
  1 su bardağı küçük doğranmış KÜLTÜR MANTARI
  6 su bardağı su veya et suyu
  1 adet soğan
  2 çorba kaşığı sıvı yağ
  2 çorba kaşığı un
  1 su bardağı süt
  YAPILIŞI:
  Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır.
  Yıkanıp küçük doğranmış mantarlar et suyu ilavesiyle pişirilir.
  Sofraya alınmadan önce süt ilave edilir.Sıcak servis edilir.

PUF ÇÖREĞİ



















MALZEMELER;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat(soda)
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI;
Tüm malzemeler karıştırılır.Gerekirse su ilave edilerek ele yapışmayacak kıvamda  bir hamur elde edilir.
Hamur merdane ile orta kalınlıkta açılır.
İstenilen büyüklüklerde kesilerek kızgın yağda kızartılır.

ET KAVURMA


MALZEMELER;
1 kg Dana Eti
1 Adet Kuru soğan
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
 Tuz
YAPILIŞI;
Etler kuşbaşı doğranır.
Geniş bir çelik tencereye sıvı yağ konur ve kızdırılır.
Etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirilir. İçine kabuğu soyulmuş bütün soğan eklenir.
Altını kısıp, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirilir.
Ocaktan almadan 10 dk. önce tuz eklenir.
Sıcak servis yapılır. Afiyet Olsun...