Balıkların aylara göre ve mevsimlere göre avlanma koşulları olduğu
gibi,yeme ve lezzet acısından da çok önemlidir.
Sularımızdaki balıkların ve diğer mahsullerin bazıları bütün sene boyunca
yenir. Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı
aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar. Beyaz etli, ince, narin balıklar
oldum olası hep "lüks" balık muamelesi görürler: Levrek, dil, kalkan
gibi balıklar tarihin hiçbir döneminde öyle ucuza kapatılmamışlardır. Bu büyük
ilgi de boşuna değildir; bu balıklar çok hafif, hazmı kolay, insanı tıkamayan
türdendir.
OCAK:Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve
hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi
başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.
ŞUBAT:Bu ayda Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol
çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal,
dere pisisi, minekop, midye lezzetle yenir.
MART:Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya
başlar.
NİSAN:Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır. Mercan,
levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu
ayda balık daha boldur.
MAYIS:İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya,
karides, iskorpit zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar.
HAZİRAN:Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e yazlığa
gitmişlerdir. Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı
dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.
TEMMUZ:Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam
ettirir. Tekir, barbunya yine nefasetini devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek
bolca çıkar.
AĞUSTOS:Çingene palamutu mevsimi açar. Sardalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz
ve pavurya yine nefis lezzetlidir.
EYLÜL:Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli
yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
EKİM :Geçici balıkların yazın Karadeniz'de
beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çesidinin
bollaşması demektir.
KASIM:Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisi'nin en nefis
olduğu aydır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır.
ARALIK:Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği
yapılır. Tekir boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.
Hangi balık hangi ay yenir?
Akya,haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim
Barbunya,nisan, mayıs,temmuz
Çinekop,ekim’den sonra
Çipura,eylül, ekim, kasım
Dil Balığı,her mevsimde yenir
Gelincik,her mevsimde yenir
Gümüş,şubat,mart, nisan
Hamsi,aralık,ocak,şubat
Hani,her mevsim
İskorpit,mayıs,haziran,temmuz
İstavrit,her mevsimde yenir
İzmarit,kasım,aralık,ocak,şubat
Kalkan,şubat,mart,nisan
Karagöz,her mevsimde yenir
Kayabalığı,her mevsimde yenir
Kefal,ocak,şubat,mart
Kılıç,ağustos-ocak arası ve nisan
Kırlangıç,nisan-eylül arası
Kofana,eylül,ekim,kasım,aralık,ocak
Kolyoz,temmuz,ağustos,eylül
Lahos,her mevsim, haziran, temmuz’da iyidir
Levrek,mart,nisan,mayıs,haziran
Lüfer,eylül,ekim,kasım,aralık,ocak
Mercan,eylül,ekim,kasım,aralık
Mezgit,her mevsimde yenir
Minekop,her mevsim, eylül ekim’de çok lezzetlidir
Palamut,ağustos,eylül,ekim,kasım,aralık,ocak
Sardalya,temmuz,ağustos,eylül,ekim
Sinarit,her mevsim, temmuz, eylül çok lezzetlidir.
Tekir,şubat,mart,nisan,mayıs,haziran,temmuz
Torik,eylül,ekim,kasım
Uskumru,kasım,aralık,ocak
Zargana,mart,nisan
Yayın,mayıs-eylül arası hariç her mevsim
Balıkların lezzetli oldukları dönem ile İstanbul ve civarı balığı ve
balıkçılığı ön plana çıkmıştır. Ege ve Akdeniz’de balıklar genelde yerli olup,
göç yapan balıklar da Marmara üzerinden Karadeniz’e çıkan ve dönen balıkları
içerdiğinden sezonlar yaklaşık tutar. Ama şu bir gerçek ki Karadeniz ve
Marmara’da tutulan lüfer, kofana, palamut, torik gibi balıklar yağlı ve çok
lezzetli iken; Çanakkale boğazından çıkan ve Ege, Akdeniz’e açılan aynı
balıklar lezzetini muhafaza edemez.
Balıkların doğal
ortamlarında olmaları esas olup çiftliklerde yetiştirilen balıklar da dikkate
alınmamıştır. Genel olarak çiftlik balıkları her mevsim yenir