Lezzetli Yemek Tarifleri

16 Şubat 2016 Salı

TARATOR


1























Malzemeler;
1 su bardağı ceviz içi
1 kahve fincanı tahin
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 limon suyu
5-6 dal maydanoz
Tuz
Yapılışı;
Tuzla dövülmüş sarımsak,dövülmüş ceviz,tahin,kırmızı biber bir kaseye konur.
Limon suyu ilave edilerek karıştırılır.
Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları eklenir.

Servis tabağına alınarak limon dilimleri ile süslenerek servis edilir.

HİBEŞ



















Malzemeler;
1 su bardağı tahin
2 limon suyu
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 çay kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı acı kırmızı biber
Yapılışı;
Tahin,dövülmüş sarımsak,kimyon ve biber bir kaseye konup karıştırılır.
Azar azar limon suyu ve zeytinyağı eklenir.Tuz kıvamını koyulaştırdığı için en sonunda ve azar azar karıştırılarak eklenir.

Servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağı gezdirilerek servis edilir

PEYNİRLİ SOĞUK BİBER DOLMASI


















Malzemeler;
5-6 iri  renkli dolmalık biberler
100 gr beyaz peynir
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı labne peyniri
Tuz,pul biber
2-3 dal maydanoz
YAPILIŞI;

Yıkanmış biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları temizlenir.Rendelenmiş peynir,ceviz,labne, pul biber ve tuz karıştırılarak biberlerin içine doldurulur.Biberler dondurucuda yada buzlukta 1-2 saat bekletilip dilimlenerek servis edilir.Afiyet olsun.

15 Şubat 2016 Pazartesi

YAYLA ÇORBASI



Malzemeler:
  10 bardak su veya et suyu
  Yarım bardak pirinç
  1,5 çorba kaşığı un
  1 yumurta
  1 bardak yoğurt
  2 çorba kaşığı yağ
  1 çorba kaşığı kuru nane
  1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  Tuz
  YAPILIŞI:
   Pirinç ayıklanıp yıkanır. Et suyunda iyice haşlanır.
  Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, et suyu ile sulandırılır.
  Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.
  Karıştırılarak 5 dakika daha pişirilir ve ocak kapatılır.
  Üzerine kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek karıştırılır.Servis edilir.

MERCİMEK ÇORBASI



Malzeme:
1 su bardağı Mercimek ( Kırmızı veya sarı)
1 litre su
1 çorba kaşığı un
1 adet kuru soğan
1 adet havuç 
1 adet patates
2 çorba kaşığı yağ ve tuz
YAPILIŞI;
 Öncelikle soğan yağda kavrulur. Daha sonra un eklenir ve kavurmaya devam edilir. Un kavrulduktan  sonra suyu ilave edilir.
 Mercimek ve küp şeklinde doğranmış havuç ve patates ekleyip pişmeye bırakılır. Sebzeler ve  mercimek piştikten sonra çorba  bir süzgeçten geçirilir ve tekrar kaynaması beklenir.İsteğe göre  süzmek yerine blendırdan da geçirilebilir.
Tuz ve karabiber isteğe göre eklenir.
 Üzerine kırmızı biber ve nane kızdırılıp ilave edilir. Limonla servis edilir.
 Afiyet olsun.

HAVUÇLU ŞEHRİYE ÇORBASI



Malzemeler;
5 su bardağı su
1 çay bardağı şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
2 domates rendesi
1 havuç rendesi
tuz,nane
YAPILIŞI;

Tencerede eriyen tereyağına rendelenmiş domatesler ve havuç konur.3-4 dakika karıştırılıp su eklenir.Şehriyeler konur.Şehriyeler yumaşayıncaya kadar pişirilir.Tuz eklenir.(isteğe bağlı hazır bulyon konulabilir)1 çay kaşığı kuru nane ilave edilerek karıştırılır ve servis edilir.Afiyet olsun.

DÜĞÜN ÇORBASI





















MALZEMELER:
  10 bardak et suyu
  3 çorba kaşığı un
  2 yumurta
  2 limon
  2 parça et (haşlanmış)
  2 kaşık yağ
  1 kahve kaşığı kırmızı biber
  YAPILIŞI:
   Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un karıştırılır.Et suyundan azar          azar alarak karışıma eklenir ve topaklanma gidene kadar karıştırılması gerekir.
   Kaynamakta olan et suyuna katılıp karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.

  Yağ ısıtılır. Küçük doğranmış et ile 1- 2 defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür.
  Servis edilir.

BORÇ ÇORBASI

















Malzemeler;
6 bardak su veya et suyu
2 kaşık yağ
2 silme yemek kaşığı un
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1 küçük kereviz
1 küçük havuç
2-3 dal lahana
1 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı şeker
Çok az limon tuzu
Tuz
Yapılışı;
Sebzeler soyulur.Soğan tencereye rendelenir.Diğer sebzeler başka bir kaba rendelenir,lahana çok ince kıyılır.
Rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir.Un atılır ve un ile bir süre karıştırılarak kavrulur.
Hazırlanan sebzelerin hepsi katılır ve karıştırılır.Salça ,et suyu katılır.Tuz atılır.İsteğe göre Şeker ve çok az limon tuzu eklenip 5 dakika sonra ocak kapatılır.

BALIK ÇORBASI






















MALZEMELER
1 kg kırlangıç, kefal, iskorpit ya da lipsos balığı
1 adet büyük boy soğan
1 adet kereviz (yapraklarıyla birlikte)
1 adet patates
1 adet havuç
2  adet defne yaprağı
2 adet yumurta sarısı
1 adet limon
Tuz
Tane karabiber
Yapılışı;
1. Balıklar ayıklayıp yıkanır, özellikle karınlarındaki kanlı bölümleri iyice temizlenir.
2. Derin bir tencereye balık parçaları konup haşlanır.
3. Pişen balıklar tencereden alınarak küçük parçalara ayrılır ve kılçıkları ayıklanır.
4. Balık suyunun içine kereviz, patates, havuç, defne yaprağı, kereviz yaprakları, tane karabiber eklenerek sebzeler pişirilir.
5. Sebzeler iyice ezildikten defne yaprakları alınarak karışım blenderdan geçirilir.
6. Çorbanın kıvamına göre sıcak su eklenebilir.
7. Bir kasede iki yumurta sarısı ve limon çırpılarak terbiye hazırlanıp tuz ve karabiberle çorbaya eklenir.

8. Bir taşım daha ateşte tutulduktan sonra sıcak servis yapılır.

EZOGELİN ÇORBASI



Malzemeler:
1 kahve fincanı kırmızı mercimek
1/2 kahve fincanı ince bulgur
2 yemek kaşığı pirinç
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz,nane
6 su bardağı su
YAPILIŞI:
Tereyağı ve soğan tencerede soğanlar pembeleşene kadar pişirilir.Salça eklenir.Su konur.
Su kaynayınca yıkanmış mercimek,pirinç ve bulgur konur.Yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Tuz eklenir.Üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber veya nane eklenip karıştırılır.
Sıcak servis edilir.Afiyet olsun.

SEBZE ÇORBASI
















Malzemeler;
5 su bardağı su
1 patates
1 havuç
1kereviz
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı un
tuz

YAPILIŞI;
Küçük doğranmış soğan ve un tereyağında 3-4 dakika pişirilir.Rendelenmiş sebzeler ilave edilir.1-2 çevrilip su eklenir.Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Tuz atılır.İsteğe bağlı taneli veya blendırdan geçirilerek servis edilir.(Üzerine tereyağında kızdırılmış nane veya pul biber katılabilir.)Afiyet olsun.

DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI


Malzemeler;
5 su bardağı su
1 çay bardağı şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
2 domates rendesi
tuz,nane
YAPILIŞI;
Tencerede eriyen tereyağına rendelenmiş domatesler konur.
3-4 dakika karıştırılıp su eklenir.Şehriyeler konur.
Şehriyeler yumaşayıncaya kadar pişirilir.
Tuz eklenir.(isteğe bağlı hazır bulyon konulabilir)
1 çay kaşığı kuru nane ilave edilerek karıştırılır ve servis edilir.Afiyet olsun.

KARAKUŞ TATLISI



Malzemeler;
2 su bardağı un
1 adet yumurta
bir tutam tuz
yeteri kadar su
İçi için;
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı toz şeker
Şerbeti için;
5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Kızartmak için;
Sıvı yağ

 YAPILIŞI;
Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanır.
Bunun için su ve toz şeker bir tencerede kaynatılır.
Kaynadıktan sonra limon suyu ilave edilir.
Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Geniş bir kapta un, yumurta ve tuz karıştırılıp, azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
Hamur oklava yardımı ile açılır.
Ayrı bir kapta ceviz, tarçın ve toz şeker karıştırılıp açtılan yufkanın üzerine serpilir.
Oklava hamurun kenarına konup hamur rulo şeklinde sarılır.
Oklava çıkarılıp hamur dilimlenir.
Kızgın yağda iki taraflı kızartılır.
Pişirilen hamurlar önceden hazırlanan şerbete atılır.

Hamurlar şerbeti çekince çıkarıp servis yapılır.

BURMA BAKLAVA



Malzemeler;
1 yumurta
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 yemek kaşığı limon suyu
1 paket kabartma tozu
700 gr kadar fındık veya ceviz içi
Açmak için nişasta
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu
Üzerine;
3 yemek kaşığı tere yağ,
1 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI;
Öncelikle şeker ve suyla şerbet pişirilir. 2 yemek kaşığı limon suyu dökülüp beş dakika kaynatıp soğumaya bırakılır
Malzemelerimizle hamur yoğurulur cevizden daha ufak bezelere bölünür.
Nişasta ile açılır içine ceviz serpilir ve oklava ile sarılıp büzülür.
Oklavadan çıkarılır tepsiye dizilir, tereyağ ve sıvı yağ eritilir üzerine dökülür.
170 C ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir, önceden kaynatıp soğuttuğumuz şerbet üzerine dökülür


ARPA ŞEHRİYELİ SALATA





Malzemeler;
2 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı su
2 adet havuç
1 adet kırmızı dolmalık biber
2 adet yeşil sivri biber
1 kahve fincanı pişmiş mısır
4 adet yesilsogan
5-6 dal maydanoz
3-4 dal dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağ (şehriyeleri kavurmak için)
2 yemek kaşığı zeytinyağ( sosu için)
Tuz
Limon
YAPILIŞI;
Arpa şehriyeler yağda pembeleşene dek kavrulur.
Tuz atılır ve üzerine su eklenerek 10-15 dakika suyu azalana kadar pişirilir.Ocak kapatılır ve pilav gibi üzerine kağıt havlu konup kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
Diğer yanda kırmızı biber,sivri biber,soğan,dereotu ve maydanoz ince ince doğranır.
Havuçlar rendelenir.
Geniş bir kapta sebzeler ve pişen arpa şehriyeleri karıştırılır.Mısır eklenir.Tuz,zeytinyağ ve limondan yapılan sos eklenerek karıştırılır.Servis edilir.
NOT:İsteğe göre nar ekşisi de eklenebilir.

MANTARLI YEŞİL MERCİMEK SALATASI




Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 paket mantar
5 dal yeşil soğan
1 kase kornişon turşu
1 kase biberli zeytin
1 haşlanmış havuç
1 limon
zeytinyağı
tuz

YAPILIŞI;
Yeşil mercimek ılık suda ıslatılır. Mercimek süzülür ve tencereye alıp haşlanır.
Haşlanmış havuç küçük küp şeklinde doğranır. Mantarlar doğranır ve tavada zeytinyağında sotelenir. Tuz atılır. Biberli zeytin, kornişon turşu ve yeşil soğan doğranır.
Karıştırma kabına soğumuş olan haşlanmış mercimek, havuç, sotelenmiş mantar koyulur. Doğradığımız yeşil soğan, turşu ve zeytin de eklenir. Zeytinyağı ve tuz dökülür. Limon suyu sıkılır. Karıştırarak servis edilir.


MUHALLEBİLİ KADAYIF TATLISI


Malzemeler;
3 yemek kaşığı tere yağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
300 gr kadayıf
Muhallebi için;
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 vanilya
1 yumurta sarısı
1 küçük paket sıvı krema (200 ml)
1 paket toz krem şanti
(Kalıp 28 cm)

 YAPILIŞI;
Öncelikle kadayıflar küçük küçük kesilir.
Derin ve geniş bir tencerede tereyağı ve şeker eritilir ve sonra tel kadayıflar konarak kavrulur(kadayıflar renk alana kadar durmadan karıştırın)
Sonra harcın üçte ikisi kalıba yayılır ve buzdolabına koyup bekletilir.
Bu arada muhallebi için krema, vanilya , toz krem şanti hariç diğer malzemeler ocakta pişirilir.
15 dakika soğumaya bırakılır ve krema vanilya toz krem şanti de eklenerek mikserle çırpılır (ta ki pürüzsüz bir kıvam olana kadar) kalıba dökülür en son ayırmış olduğunuz kadayıfa ceviz ekleyerek muhallebinin üstüne dökülür.
En az 4 saat kadar dolapta bekletilir (mümkünse 1 gece kadar bekletirseniz çok daha güzel olur)
Daha sonra soğuk servis yapabilir.

BÖĞÜRTLENLİ CHEESECAKE



















Malzemeler; 
Tabanı için;
1.5 paket yulaflı bisküvi
100 gr tereyağı
1 avuç fındık içi
Kreması için;
600 gram labne peyniri
200 gr sıvı krema
1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 yemek kaşığı un (silme)
2 yemek kaşığı buğday nişastası (çok tepeli olmasın)
1 paket vanilya
Sosu için;
200 gr böğürtlen
1,5 kaşık nişasta
bir kaç damla limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
yarım su bardağı şeker
 YAPILIŞI;
Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile etrafı ve altı alüminyum folyo ile kaplanır.
Tabanı için rondodan geçirilmiş bisküvi ve fındık eritilmiş tereyağ ile iyice yoğrulur kalıbın tabanına bastırılarak eşit kalınlıkta döşenir, kreması hazırlanana kadar dondurucuya konulur.
Labne ve şeker mikserin düşük ayarında şeker eriyene kadar çırpılır.
Un, nişasta , vanilya ve krema eklenip çok sıvılaştırılmadan yine düşük ayarda çok az çırpılır.
Yumurtalar tek tek ilave edilerek yine düşük ayarda çırpılır kreması hazır hale getirilir.
Dondurucudan çıkarılan kalıp içine krema dökülür 3-4 kez taban zemin üzerine vurulur içinin havası alınır.
Fırının en altına su dolu tepsi, orta bölümüne ızgara üstüne  de kek konularak 170 C 5 dakika önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Kalıbı bir kenarından tutup hafif salladığınızda kenarları sabit ortası hafif sallanıyor ise fırın kapatılır.Kapağı biraz açılır ve soğuyana kadar fırın içinde bekletilir (pişerken üstünün kızarmaması için son dakikalarda fırın ısısı düşürülür) oda sıcaklığına gelince buzdolabında en az bir gün bekletilir.
Sosu için böğürtlenler rondodan geçirilip 1 çay bardağı su içinde nişasta karıştırılarak eritilir ve böğürtlenlere eklenip şeker de ilave edilip pişirilir.
Sonra limon suyu eklenir ve tereyağı eklenip karıştırılır ocaktan alınır.
Sos çok soğumadan kek üzerine yavaşça dökülür bıçak yardımı ile üzeri düzeltilir ve buzdolabında soğumaya bırakılır.

Dilimleme esnasında bir bardak su içinde bıçak sürekli ıslatılarak dilimlere ayrılır. Afiyet olsun...

PIRASALI MISIR UNLU KEK



























Malzemeler;
yarım kg. pırasa
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı fındık yağı
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tutam dereotu
Tuz,karabiber,pulbiber
Alabildiği kadar buğday unu

 YAPILIŞI;
Pırasalar ve dereotu incecik doğranır.
Yağ,yoğurt,yumurta,tuz,karabiber,pul biber bir kapta güzelce karıştırılır.
Pırasa mısır unu, un ve kabartma tozu eklenir.
Yağlanmış kalıba dökülür 160 derecede 45-50 dak. pişirilir.
Afiyet olsun.

MUHALLEBİLİ İNCİR TATLISI



Malzemeler;
 Keki için;
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
10 kuru incir
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Muhallebisi için;
1 lt süt
1 Türk kahve fincan + 1 yemek kaşığı un
1 Türk kahve fincan + 1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
1 paket krem şanti

YAPILIŞI;
Keki için;
3 yumurta 1 su bardağı toz şeker iyice çırpılır.
Sıcak suda bekleyip yumuşayan 10 kuru incir küçük küçük doğranır ilave edilir.
1 su bardağı dövülmüş ceviz konulur.
1 paket kabartma tozu ve 1 su bardağı un eklenir hafifçe çırpılır, yağlanmış unlanmış kalıba alınır.
170 derecede 30-35 dk pişirilir. (Tatlının şerbetini pişirmiyoruz)
1,5 su bardağı su ve yarım su bardağı toz şekeri şekeri, şeker çözülene kadar karıştırılır.
Kek fırından çıktıktan 1-2 dk sonra kekin üstüne şerbet döküp çekmesi beklenir.
Kek fırında pişerken muhallebisi hazırlanır.
Muhallebisi için;
1 lt süt 1 Türk kah. finc. + 1 ymk kaş. un, 1 Türk kah. finc. +1 ymk kaş. nişasta, 1 pkt vanilya, 1 su bar. şeker tencereye alınır koyulaşıncaya kadar pişirilir.
Muhallebi soğuduktan sonra içine 1 pkt krem şanti eklenir güzelce çırpılır.
Kekin üstüne dökülür. 3-4 saat buzdolabında dinlendirilir.
Servis ederken üzerine kakao ya da Hindistan cevizi serpilir.

Afiyet olsun.